ABD'de koronavirüs alarmı: New York yeniden kapanıyor

ABD'de koronavirüs alarmı: New York yeniden kapanıyor

ABD'de koronavirüs vaka sayısı hızla endişe verici boyutlara tırmanırken, ülkenin en kalabalık şehri New York salgın nedeniyle ikinci kez tamamen kapanmaya hazırlanıyor.

New Yorklular yaklaşan Şükran Günü öncesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) testi yaptırmak için günlerdir şehir merkezindeki acil bakım noktalarında uzun kuyruklar oluştururken, şehrin ikinci kez kapatılması bekleniyor. New York Valisi Andrew Cuomo düzenlediği basın toplantısında, şehir genelindeki Kovid-19 test sonuçlarında pozitiflik oranının yüzde 3'e ulaşması durumunda şehrin tamamının turuncu bir bölge haline geleceğini duyurdu. Bu kapsamda açık alanı bulunmayan kapalı restoranlar, spor salonları ve kişisel bakım hizmetleri gibi yüksek riskli birincil önemi olmayan işletmeler kapatılacak.

Vali Cuomo’nun açıklamasının ardından şehirdeki korona virüs test sonuçlarının ortalama pozitiflik oranı yüzde 3'ü geçti. Brooklyn ve Queens bölgelerinde ise birden çok mahallede test sonuçlarının pozitiflik oranının yüzde 9'a kadar çıktığı belirtildi. New York’un 1 Aralık'a kadar ikinci kez tamamen kapatılacağı tahmin edilirken, Şükran Günü için yapılması planlanan ziyaretleri de sınırlandırabilmek amacıyla karantina tedbirlerinin salı günü uygulamaya geçmesi bekleniyor.

New York Belediye Başkanı Bill de Blasio da cumartesi günü sosyal medya hesabında yaptığı paylaşımda, şehirde bin 345 yeni Kovid-19 vakasının tespit edildiğini ve hastaneye kabul edilen kritik hasta sayısının 118 olduğunu belirterek, "Bu hafta sonu Covid-19 ile mücadele etmek için kritik bir öneme sahip” dedi.

ABD'DE HASTANELER DOLMAK ÜZERE

Ülkedeki pandemiyi takip etmek için kurulmuş gönüllü organizasyon Kovid İzleme Projesi verilerine göre, perşembe günü hastaneye yatışlarda salgının başından bu yana en yüksek rakam olan 80 bin 700 sayısına ulaşıldı.

Haftanın son günü için yapılan bilgilendirmede ise hastaneye yatışlarda, son 7 günde 74 bin 63 hasta ile, bir önceki haftaya göre yüzde 19,13 artış yaşandığı görüldü.

Johns Hopkins Üniversitesinden alınan verilere göre, bugün ülke genelinde 187 bin 833 kişinin Kovid-19 testi pozitif çıkarken günlük vaka sayısında yeni bir rekor kırılmış oldu.

Üniversite, bugün Kovid-19'dan hayatını kaybedenlerin sayısının ise 2 bin 15 olduğunu açıkladı.

"HER GÜN 2 BİN 300 KİŞİ ÖLEBİLİR"

Washington Üniversitesi Sağlık Ölçümleri ve Değerlendirme Enstitüsünce (IHME) paylaşılan raporda, "18 Aralık tarihine kadar her gün 2 bin 300'den fazla Amerikalı hayatını kaybedebilir." ifadesi yer aldı.

Daha önce, 1 Mart'a kadar toplam 440 bin civarında kişinin Kovid-19 salgınından hayatını kaybedeceği öngörüsünü paylaşan IHME, aynı tarih için bu rakamı 471 bine çıkardığını açıkladı.

BİRÇOK EYALET ALARMA GEÇTİ

Hızla yükselen Kovid-19 vakalarının artmasını önlemek amacıyla birçok eyalet kısıtlamaları artırırken bazı yönetimler sokağa çıkma yasağı ilan etti.

ABD'de vaka ve ölüm sayısının en hızlı arttığı Kaliforniya'da Vali Gavin Newsom, bir ay boyunca akşam 10.00 - 05.00 saatlerinde sokağa çıkma yasağı ilan ederken New York'ta okullarda tekrar uzaktan eğitime dönüldü.

KUZEY DAKOTA'DA SADECE 187 YATAK BOŞ KALDI

Son 7 günlük pozitif vaka sayısı ABD ortalamasının üzerinde seyreden Ohio eyaletinde de 21 günlük gece sokağa çıkma yasağı başlatılırken nüfus yoğunluğuna göre vakaların en çok arttığı Kuzey Dakota'daki hastanelerde ise sadece 187 boş yatağın kaldığı bilgisi paylaşıldı.

Ülkedeki ünlük vaka sayısı ve Kovid-19 ölümleri sıralamasında birinci sırada bulunan Teksas eyaletinde de hastanelerin yüzde 90'ının koronavirüs hastaları tarafından doldurulduğu, yatak kapasitesi ve sağlık çalışanı konusunda ciddi sıkıntı yaşandığı belirtildi.

PFIZER VE BIONTECH AŞI İÇİN FDA'YA BAŞVURDU

Günlük vakaların, hastaneye yatışların ve Kovid-19 kaynaklı ölüm rakamlarının hızlı bir sıçrama yaptığı bir zamanda, aşı çalışmasında yüzde 95 başarı yakaladıklarını açıklayan Pfizer ve Biontech'in onay için ABD Gıda ve İlaç Dairesine (FDA) başvurduğu haberi ülkede gündem oldu.

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN