AGNO nedir?

AGNO nedir?

Açılımı Ağırlıklı genel not ortalaması olan AGNO, bir yüksekokulda ya da fakültede öğrenimine devam eden öğrencinin, okula başladığı dönemden itibaren aldığı derslerin kredi ve notlarının hesaplamasıyla ortaya çıkar…

AGNO özellikle son iki yıl çok önemlidir, çünkü öğrenci AGNO ile önceki dönemlerde bir üst senenin derslerini alıp alamayacağını öğrenirken, son senede mezun olup olamayacağı hakkında bilgi edinir…

AGNO NEDİR?

Bir Fakülte ya da yüksekokulda öğrenim gören öğrencinin, okula başladığı dönemden itibaren, hesaplamayı yaptığı döneme kadar derslerden aldığı not ve kredilerin hesaplanmasıyla elde edilir. Ortaya çıkan bu puan öğrencinin başarısını belgeler niteliktedir.

AGNO ile öğrenci DC ve DD ile tamamladığı derslerden geçip geçemeyeceği, bir sonraki dönemden ders alıp alamayacağı, öğrenim gördüğü programdan mezun olup olamayacağı ve eğer mezun olabiliyorsa, mezuniyet başarı ortalamasının kaç olacağı hakkında bilgi edinir.

AGNO HESAPLAMASI NASIL YAPILIR?

AGNO hesaplaması biraz karmaşık görünse de adımlar takip edildiğinde oldukça kolay bir şekilde kolay yapılmaktadır.

Öncelikle öğrencinin yüksekokul ya da fakülteye başladığı ilk yarıyıldan itibaren bağıl not 4 üzerinden olmak üzere aldığı tüm derslerin başarı notları ile kredi saatleri ayrı ayrı çarpılır.

Örneğin, A dersinin kredisi 3, öğrencinin A dersinden aldığı not 4 ise, kredi ve not çarpımında 12 elde edilir.

Bu işlem öğrencinin o dönemde aldığı tüm dersler için ayrı ayrı yapılır.

İkinci adımda çarpılarak elde edilen tüm sayılar toplanır.

Örneğin,

A dersinin kredi ve notunun çarpımı 12
B dersinin kredi ve notunun çarpımı 10
C dersinin kredi ve notunun çarpımı 9
D dersinin kredi ve notunun çarpımı 8 ise;
12+10+9+8= 39 şeklinde…

Sonraki adımda ise, elde edilen bu rakam alınan derslerin kredi sayısına bölünür.

Çıkan rakamlarda virgülden sonraki iki hane yuvarlanır. Bununla birlikte, Güzel Sanatlar ve Beden Eğitimi gibi puanı olmayan ve G (Geçti) şeklinde not düşülen dersler, AGNO’ya dahil edilmez.

agno-nedir.jpeg

AGNO’NUN DERS ALMA VE KOŞULLU GEÇMEDEKİ İŞLEVİ

AGNO puanı bir öğrencinin üstten ders alıp alamayacağının ve DC veya DD alarak koşullu geçme konumunda olduğu derslerden geçip geçemeyeceğinin belirlenmesinde kullanılır. Bu değerlendirmenin yapılabilmesi için, öğrencinin son iki yarıyılda elde ettiği AGNO’ya bakılır. Ancak, son iki yarıyılda öğrencinin elde ettiği AGNO değeri kaç olursa olsun, eğer bir dersten F almış ve kalmış ise, öğrenci ilk olarak o dersi almak zorundadır.


 

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN