Meteoroloji bu kez o bölgeyi uyardı: Tedbir alın, sel yaşanabilir! Şanlıurfa ve Adıyaman'ın ardından kritik çağrı

Yurdun güney doğusunda yaşanan aşırı yağışlar, özellikle Şanlıurfa ve Adıyaman'da sel felaketi yaşanmasına neden oldu. Onlarca insan yaşamını yitirirken, altyapı büyük hasar gördü. Meteoroloji Genel Müdürlüğü bu kez yurdun güney batı bölgesindeki bazı iller için fırtına ve su baskını uyarısında bulundu. İşte, sel uyarısı yapılan o iller...

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden (MGM) yapılan açıklamaya göre, 16 Mart 2023 Perşembe gününün ilk saatlerden itibaren Muğla'da, öğle saatlerinden itibaren güney kesimleri başta olmak üzere Isparta ve Burdur'un doğusunda yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli (metrekareye 21-75 kilogram), Antalya merkez ve doğusunda yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (metrekareye 51-100 kilogram) sağanak ve gök gürültülü sağanak öngörülüyor.

Yağışların 1500 metre üzerindeki yüksek kesimlerde yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olacağı tahmin ediliyor.

FIRTINA VE SU BASKINI UYARISI YAPILDI

Şiddetli yağışlarla sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, güney kesimlerde yerel dolu, yağış anında kuvvetli rüzgar, yükseklerde buzlanma gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunması istendi.

Meteoroloji'nin açıklaması şöyle:

"Yapılan son değerlendirmelere göre; 16.03.2023 perşembe günü ilk saatlerden itibaren Muğla'da, öğle saatlerinden itibaren güney kesimleri başta olmak üzere Isparta ve Burdur'un doğusunda yerel olarak kuvvetli ve çok kuvvetli (21-75 kg/m2), Antalya merkez ve doğusunda yerel olarak çok kuvvetli ve şiddetli (51-100 kg/m2) sağanak ve gök gürültülü sağanak yağış bekleniyor.

Yağışların 1500 m üzeri yüksek kesimlerde yoğun karla karışık yağmur ve kar yağışı şeklinde olacağı tahmin ediliyor. Şiddetli yağışlarla birlikte sel, su baskını, yıldırım, ulaşımda aksamalar, güney kesimlerde yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar, yükseklerde buzlanma gibi olumsuzluklara karşı dikkatli ve tedbirli olunmalıdır."

ELAZIĞ İÇİN KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI

Meteoroloji 13. Bölge Müdürlüğü tarafından Elazığ, Tunceli, Bingöl, Malatya ve Adıyaman için sağanak sağış uyarısı yapılmasının ardından Elazığ'da ve bölgede sağanak yağış etkisini sürdürmeye devam ediyor.

Bu çerçevede AFAD tarafından vatandaşların telefonuna, "Meteoroloji'ye göre bugün, Elazığ'da kuvvetli yağış bekleniyor. Sel, su baskını, yıldırım ve ulaşımda aksama gibi olumsuzluklara karşı tedbirli olalım" bildirimi gönderildi.

YARIN HAVA NASIL OLACAK?

Meteoroloji Genel Müdürlüğünden alınan tahminlere göre, yurdun genelinin parçalı ve çok bulutlu, Marmara (Sakarya hariç), Ege (Afyonkarahisar hariç), Doğu Akdeniz, İç Anadolu'nun doğusu, Orta Karadeniz, Doğu Anadolu'nun güney ve batısı, Güneydoğu Anadolu ile Antalya, Burdur, Sinop, Giresun, Gümüşhane, Bayburt, Erzurum ve Ağrı çevrelerinin yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

Genellikle yağmur ve sağanak, Doğu Karadeniz'in iç kesimleri, İç Anadolu'nun kuzeydoğusu ve Doğu Anadolu'nun doğusunda karla karışık yağmur ve yer yer kar şeklinde olması beklenen yağışların; Kıyı Ege, Doğu Anadolu'nun batısı ve Güneydoğu Anadolu ile Sivas, Kahramanmaraş, Şırnak ve Hakkari çevrelerinde yerel kuvvetli; Adıyaman il geneli ile Malatya'nın güney, Kahramanmaraş'ın kuzey ve doğu, Elazığ'ın batı çevrelerinde çok kuvvetli ve yer yer şiddetli olacağı tahmin ediliyor. Güneydoğu Anadolu’da toz taşınımı bekleniyor. Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile Doğu Anadolu'nun eğimli ve yüksek kesimlerinde çığ tehlikesi riski bulunmaktadır.

Hava sıcaklığının yurdun güney kesimlerinde mevsim normalleri civarında, iç ve kuzey kesimlerinde mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi bekleniyor.

Rüzgarın ise genellikle güneyli yönlerden hafif, ara sıra orta kuvvette; Ege Kıyıları, Güneydoğu Anadolu'nun kuzeybatısı, Doğu Anadolu'nun kuzey ve batısı ile Doğu Karadeniz'in iç kesimlerinde güneyli yönlerden yer yer kuvvetli (40-70 km/sa) esmesi bekleniyor.

TÜRKİYE GENELİ HARİTALI 5 GÜNLÜK HAVA DURUMU

16 MART 2023 PERŞEMBE

17 MART 2023 CUMA

18 MART 2023 CUMARTESİ

19 MART 2023 PAZAR

20 MART 2023 PAZARTESİ

İL İL HAVA DURUMU RAPORU

İlgili Haberler

Rakamı duyan döviz bürosuna koşuyor! Ünlü yatırım uzmanının dolar tahminini uykuları kaçırıyor
İmamoğlu’ndan ‘6284’ çıkışı: Siyasi pazarlık konusu yapılmasını kınıyorum
Keşan'ın 2,5 aylık suyu kaldı! Tedbirlere uymayanlara ceza

Güncel Haberleri