Görümce Çatlatan Yaprak Sarma Tarifi! Bu Sarmayı Yiyen Size Tarifini Soracak

Türk mutfağının zeytinyağlılarda bir numarası olan yaprak sarma nasıl yapılır? Taze asma yaprağından veya salamura yapraktan sarma yapmanın püf noktaları nelerdir? İşte iyi bir yaprak sarma yapmak istiyorsanız bu tarifimizi mutlaka denemelisiniz...

Büyük küçük demeden herkesin bayıla bayıla yediği, geleneksel Türk mutfağının baş tacı olan yaprak sarma her ne kadar el oyalayıcı ve zaman alan bir lezzet olsa da sofralarımızın vazgeçilmezi. Peki taze asma yaprağından veya salamura yapraktan sarma nasıl yapılır? İddia ediyoruz bu tarifimize hayran kalacaksınız. İşte tüm ayrıntıları ile yaprak sarmanın tarifi;

MALZEMELER

Salamura yada taze yaprak

İç harcı için:

1 su bardağı pirinç

1 su bardağı zeytinyağı

3 adet kuru soğan

4 diş sarımsak

2 adet domates

Kuru nane

Karabiber

Pul biber

Sumak

Tuz

2 yemek kaşığı domates salçası

2 yemek kaşığı biber salçası

1 avuç ince kıyılmış maydanoz

2 diş sarımsak

Pişirirken

Yeteri kadar su

1 yemek kaşığı biber salçası

1 çay kaşığı limon tuzu

Sıvıyağ

YAPILIŞI

Sarma için eğer salamura yaprağınız varsa fazla tuzunun gitmesi için mutlaka saatler öncesi ılık suya yatırmalısınız. Fazla tuzunu almazsanız aksi takdirde sarmanız tuzlu olacaktır. Eğer sarma için taze yaprak kullanacaksanız; aldığınız yaprakları öncelikle soğuk suyun altında yıkayın, sonra sıcak su dolu genişçe bir kabın içine batırın. Yaprakların rengi değişinde sıcak suyun içinden çıkartın. Şimdi sarmanın iç harcını hazırlayalım. Öncelikle pirinçlerimizi güzelce yıkayıp süzdürelim. Rondoda kuru soğanları ve sarımsakları geçirelim. Soğanları ve sarımsakları çok püre haline getirmeyelim. Biraz iri kalmasına dikkat edelim. Rondodan çektiğimiz soğanı ve sarımsağı genişçe bir kaba alalım. Şimdi domatesleri rondodan püre haline gelene kadar çekelim. Soğanların üzerine ekleyelim. Süzülen pirinçleri de ekleyelim. Üzerine ince ince kıyılmış maydanozu, zeytinyağını, domates salçasını, biber salçasını, naneyi, pul biberi, karabiberi, tuzu ve sumağı ekleyelim ve çok iyi karıştıralım. Salçaların iyice erimesine dikkat edelim. Bu yaptığımız yaprak sarmanın en önemli özelliği iç harcını çiğden hazırlamamız. Yani iç harcını kavurmuyoruz.

PARMAKLARINIZI YEMEYE HAZIR OLUN

İç harcımız hazır olduğuna göre sarmalarımızı sarabiliriz. Yaprakların üzerine yaprakların büyüklüğüne göre 1 tatlı kaşığı kadar iç harçtan alıp yaprakların kenar kısımlarını içe katlayıp saralım. Sarmaları pişireceğimiz tencerenin dibine yaprakların sapını atalım. Birkaç tane de yaprak serelim. Sardığımız yaprakları güzelce tencereye dizelim. Bir kasenin içinde 1 yemek kaşığı biber salçası, limon tuzu ve biraz sıvıyağını iyice karıştıralım. Sarmaların üzerine dökelim. Daha sonra sarmaların üzerini biraz geçecek kadar su ekleyelim. Sarmaların üzerine varsa dolma taşı yoksa tencerenizin büyüklüğüne göre evinizdeki porselen tabaktan kapatabilirsiniz. Sarmaları önce yüksek ateşte pişirelim. Kaynayınca altını kısıp pişmeye bırakalım. Yaklaşık 45-50 dakika sonra sarmanın pişip pişmediğini kontrol edelim. Pişen sarmalarımızı servis tabağına alıp servis edelim.

AFİYET OLSUN...

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.

Yemek Tarifleri Haberleri