Antropolog David Graeber hayatını kaybetti

Antropolog David Graeber hayatını kaybetti

ABD’li antropolog ve yazar, Profesör David Graeber, 59 yaşında hayatını kaybetti. Graeber’in ölüm haberini eşi yazar ve sanatçı Nika Dubrovsky duyurdu.

David Graeber’in ölüm haberini eşi yazar ve sanatçı Nika Dubrovsky, Twitter hesabından duyurdu. Dubrovsky, Graeber’in Venedik’te tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybettiğini aktardı. Graeber’in ölüm nedeniyle ilgiliyse henüz bir açıklama yapılmadı.

London School of Economics’de görev yapan David Graeber, “Wall Street’i İşgal Et” (Occupy Wall Street Movement) hareketinin önde gelen isimlerindendi.

'ZAMANIMIZIN EN BÜYÜK DÜŞÜNÜRLERİNDEN BİRİ'

Gazete Duvar‘ın Guardian’dan aktardığı habere göre, tarihçi Rutger Bregman bürokrasi, politika ve ekonomi üzerine çalışmaları olan Graeber’i “zamanımızın en büyük düşünürlerinden biri” olarak nitelendirdi ve “olağanüstü bir yazar” olduğunu belirtti.

David Graeber, “Bu Suça Ortak Olmayacağız” bildirisine imza atan 3 akademisyenin tutuklanmasından sonra, 2016 yılında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a mektup yazan akademisyenler arasında yer alıyordu.

Graeber’in ölüm haberinin ardından Barış İçin Akademisyenlerin Twitter hesabından yapılan açıklamada, “Hocamız, antropolog, bizimle #BuSuçaOrtakOlmayacağız diyen barış imzacısı David Graeber’in vefatını büyük üzüntüyle öğrendik. Ailesinin, dostlarının ve öğrencilerinin başı sağ olsun. Bu dünyayı tüm halklar için daha güzel kılmaya çalışan fikirleri bizimle olacak” ifadelerine yer verildi.

DAVID GRAEBER KİMDİR?

1961 yılında, ABD’nin New York kentinde doğdu.

Değer teorisi ve sosyal teori alanlarında uzmanlaşan Graeber, 1998’de Yale Üniversitesi’nde akademisyen olarak çalışmaya başladı. Ancak 2007’de siyasi görüşleri nedeniyle yönetimle ters düşerek üniversiteden ayrılmak zorunda kaldı.

Ardından London School of Economics Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nde profesör olarak eğitim verdi.

Aktivist ve teorisyen olarak bugüne kadar birçok eylem ve oluşum içinde yer alan Graeber, aynı zamanda “Wall Street’i İşgal Et Hareketi”nin (Occupy Wall Street Movement) önde gelen isimlerindendi.

“Tersine Devrimler”, “Borç”, “Kuralların Ütopyası”, “Demokrasi Projesi” ve “Değer Teorisi” adlı kitapları Türkiye’deki okurlarla buluşmuştu.

Graeber, Suriye’deki Kürtlerin ve Rojava’da gördüğü ‘çarpıcı demokratik deney’in destekçisi olarak da tanınıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN