Aşıdan önce son bir gayret

Aşıdan önce son bir gayret

Virüse karşı aşı silahında son viraja girilirken Sağlık Bakanlığı 75 milyon doz için planlama yaptı. Toplumun yarısının aşılanmasının baharı bulabileceğine ilişkin öngörü ise gelecek üç ayı dönüm noktasına çevirdi.

Ülkeler arasında sipariş yarışı başlarken Sağlık Bakanı Koca, Çin aşısında aralık, ocak ve şubat dönemi için 50 milyon dozluk sözleşme yapıldığını açıkladı.

Koca, Pfizer/BionTech’le 25 milyona kadar görüşüldüğünü belirtti. İki doz uygulamayla Türkiye’nin yarısının aşılanması planlanırken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal’ın “Tedbirlerle birlikte toplumun yüzde 60’ı aşılanırsa salgın duracak” sözleri aşı seferberliğinin önemini ortaya koydu.

VAKA AÇIKLANDI, TÜRKİYE AVRUPA’DA BİRİNCİ 

Aşının güvenilirliğine ilişkin tartışmaların gereksiz olduğunu dile getiren Prof. Dr. Necmettin Ünal da “Öyle bir lükse sahip değiliz. Hangi aşıyı bulursanız yaptırın” çağrısında bulundu.

Türkiye’yi Avrupa’da birinci, dünyada dördüncü konuma getiren günlük 29 bin vaka ise gidişattaki vahameti ortaya koydu. Aşılama başlayana kadar vakaların frenlenmesi için ‘iki hafta tam kapanma’ gibi tedbirlerle birlikte kurallara tam uyumun gerektiği belirtildi.

karar-manset-27-kasim.jpg

Koronaya karşı uzun süreden beri yol haritası açıklamadığı için eleştirilen Sağlık Bakanı Koca müjdeyi verdi. Çin’den 50, Almanya’dan 25 milyon doz aşının alınacağını söyledi. Dozların yapılmaya başlanmasının ise mart ayını bulabileceği belirtildi.

Ancak günlük 28 bin vaka ile Avrupa’nın zirvesine çıkan Türkiye’nin bulaşı düşürebilmesi için son üç ay tedbirleri sıkı bir şekilde uygulaması gerekiyor. Uzmanlar da salgın zincirinin kırılabilmesinin ancak 2 veya 4 haftalık tam kapanmayla olabileceği çağrılarında ısrar ediyor.

Türkiye’de pik üzerine pik yapan korona vakaları Sağlık Bakanlığı’nın hasta-vaka verilerini tek kalamle açıklamasıyla 28 bin oldu. Uzun zamandan beri hasta vaka ayrımı yapılarak verilerin açıklanmasından dolayı hükümete sert eleştiriler yöneltilirken uzmanlar gerçek verilerin bilinmesi virüzle daha etkili bir mücadelenin olabileceğini belirtiyordu.

Dünya Sağlık Örgürü’nün de eleştirilerien hedef olan veri politikası önceki gün düzenlenen Bilim Kurulu kararı sonrası değiştirildi. Son açıklanan 28 bin vaka ile Türkiye ABD, Hindistan ve Brezilya’nın ardından dünyada 4’üncü sıraya yükseldi. Avrupa Birliği’nde ise ilk sırayı aldı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca aynı toplantıda uzun zamandan beri beklenen aşı için yol haritasını ve atılan adımları açıkladı.  

İKİ ÜLKEDEN 75 MİLYON DOZ 

Koca’nın açıklamalarına göre Türkiye Çinli SinoVac şrketinin Coronavac adlı Kovid-19 aşısından toplam 50 milyon doz satın almak üzere sözleşme yaptığını açıkladı.

Türk Bilim İsanı Prof. Dr. Uğur Şahin’in başında olduğu Almanya BioNTech ile ABD’li Pfizer şirketinin mRNA temelli aşısından da 1 milyonu aralıkta olmak üzere toplam 25 milyon satın alınması için de görüşmeler sürdürülüyor.

İlave seçenek olarak, Rusya’nın geliştirdiği adenovirüs vektörü içeren aşı adayının veya başka bir potansiyel aşının satın alınması için de irtibatlar sürüyor. Türkiye’de klinik denemelerine başlanan yerli aşı adayının nisanda uygulanabilir hale gelmesi de amaçlanıyor.  

2 HAFTALIK KAPANMA ZİNCİRİ KIRAR 

Sağlık Bakanı’nın bu açıklaması sonrası aşı ile ilgili vatandaşın soru işaretleri kısmen de olsa giderildi. Ancak aşıların Türkiye’ye gelişleri Mart ayını bulabileceğinden bahara kadar vakaların kontrolden çıkmaması için tedbirlerin sıkı bir şekilde uygulanması gerekiyor.

İki doz uygulamayla Türkiye’nin yarısının aşılanması planlanırken Bilim Kurulu üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal’ın “Tedbirlerle birlikte toplumun yüzde 60’ı aşılanırsa salgın duracak” sözleri aşı seferberliğinin önemini ortaya koydu.

Öte yandan hükümetin aldığı ve yetersiz olduğu için eleştirilerin hedefinde olan tedbirlerine ilaveten 2 haftalık kapanmanın şart olduğu çağrıları da yükselmeye devam ediyor.

Vakaların en fazla görüldüğü İstanbul’da Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu 2 haftalık tam kapanma konusunda ısrarını sürdürürken Türkiye Tabipleri Briliği de bu çağrısını CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na ziyareti sonrası yineledi.  

HANGİ AŞIYI BULURSANIZ OLUN 

BioNTech’in ABD’li Pfizer ile işbirliğinde geliştirdiği Covid-19 aşısının Türkiye’deki çalışmalarında gönüllü olan Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Anestezi ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Necmettin Ünal, aşı güvenliği ve tercihi tartışmalarını değerlendirdi.

Pro. Dr. Ünal, “Hangi aşıyı bulursanız yaptırın, elinize ne geçerse olun. Aşılar değişik teknikler ile üretiliyor. 2021 yılında üretileceği belirtilen aşıların, dünya ihtiyacını karşılayabilme olasılığı yok. 20 milyon Çin aşısı geldi, iki dozda 10 milyon kişiyi aşıladınız; 25 milyon da BioNTech aşısı geldi, 12,5 milyon kişiyi aşıladınız.

Toplam 22,5 milyon kişiyi aşıladınız, bu salgını kontrol etmeye yetecek sayı değil; ama bu ,Türkiye’ye çok ciddi salgında frene basmayı sağlayacak sayı. O aşı, bu aşı, şu aşı tartışmasına girecek lükse sahip değiliz.

Gelen aşılar uygun uluslararası şartlarda üretilmişse, bütün sonuçlar şeffaflığı ile dünya ile paylaşılmışsa, etkinlik potansiyeli yüzde 50’nin üzerindeyse ne bulursanız o aşıyı uygulamanızı öneriyorum. Bu aşılardan hangisini olursak olalım etki süresi ile ilgili bilgi yok. Tahminen 6 ay ile 1 sene olacağı düşünülüyor” diye konuştu. 

PASTADAKİ EN BÜYÜK DİLİMİ AB, ABD VE HİNDİSTAN ALDI  

Türkiye, koronavirüse karşı 50 milyon doz CoronaVac aşısını almak için Çin ile anlaştı. Euronews’te yar alan habere göre CoronaVac aşısının tek dozu Çin’de 200 yuan (yaklaşık 30 ABD Doları) tutuyor. Ancak bu aşının fiyat farklı ülkelere farklı fiyattan satılması da söz konusu olabilir.

Endonezya aynı aşıya doz başına 13.60 dolar ödeyecek. Türkiye ise Çin’den alınacak aşının bedava olacağını açıkladı. Aşı satınalma yarışında AB ile ABD zirvede.

Alımlar ve doz sayıları şöyle:

  • AB  AstraZeneca/Oxford 400 milyon, Pfizer/BioNTech 300 milyon, Moderna 160 milyon.
  • ABD AstraZeneca/Oxford 500 milyon, Pfizer/BioNTech 100 ve Moderna 100 milyon.
  • Hindistan AstraZeneca/Oxford 500 milyon.
  • Japanyo AstraZeneca/Oxford 150 ve Pfizer/BioNTech 150, Moderna 50 milyon.
  • İngiltere AstraZeneca/Oxford 100, Pfizer/BioNTech 40 milyon.
  • Brezilya AstraZeneca/Oxford 100 milyon.
  • Kanada Moderna 56, Pfizer/BioNTech 20, AstraZeneca/Oxford 20 milyon.
  • Avustralya AstraZeneca/Oxford 13, AstraZeneca/Oxford 33 milyon.
  • Mısır AstraZeneca/Oxford 30 milyon.
  • Şili AstraZeneca/Oxford 10, AstraZeneca/Oxford 14 milyon.
  • Arjantin AstraZeneca/Oxford 22 milyon.
  • Peru Pfizer/BioNTech 10 milyon. 

AŞILARIN DOZ FİYATLARI (DOLAR)

  • Oxford AstraZeneca: 3-4  
  • Sputnik V: 9-10 
  • Pfizer-BioNTech: 19.5  
  • Moderna: 25-37  
  • Sinovac: 75 (Çin’de 29 )

TTB: 4 HAFTALIK KAPANMA ŞART  

CHP Genel Merkezi çıkışı açıklama yapan TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı “Aile Hekimleri yaklaşık 50 bin pozitif vakaları olduğunu ve takip ettiklerini söylemişlerdi” diyerek Bakan Koca’nın açıkladığı vakaların gerçeği tam olarak yansıtmadığını söyledi.

Fincancı, koronavirüs testinde 3’te 2 pozitif oranı olduğunu vurgulayarak, “Bunları da değerlendirdiğimizde ciddi bir rakam. Yüz binleri buluyor. Biz salgını doğru yönetemezsek insanlar ölüyor. 28 bin zaten çok sınırlı bir rakam. Salgının önlenmesi için en az 4 haftalık kapanma olmalı. Zorunlu üretim dışında üretim durmalı” diye kaydetti. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN