Son dakika!.. Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın stratejik mevzilerini yok etti

Son dakika!.. Azerbaycan ordusu, Ermenistan'ın stratejik mevzilerini yok etti

Azerbaycan'ın işgal altındaki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonun 12. gününde Azeri ordusu tarafından yapılan bombardımanda çok sayıda stratejik hedef imha edildi. Ermenistan 10. Muharip Bölümü'nün kurmay başkanı saldırıda ağır yaralandı.

Azerbaycan Savunma Bakanlığı'ndan gelen son dakika bilgisine göre, Azerbaycan ordusunun, Ermenistan işgalindeki topraklarını kurtarmak için başlattığı operasyonda 12'inci gün geride kaldı. Azerbaycan Savunma Bakanlığı, Ermeni güçlerine ait çok sayıda stratejik mevzilerini yerle bir ettiğini ifade ederek, saldırılarda Ermenistan silahlı kuvvetlerine bağlı 10’uncu Muhrip Bölümünün Kurmay Başkanı Albay Samvel Grigoryan’ın ağır yaralandığı açıklandı.

Ermenistan'ın saldırıları sonrasında harekete geçen Azerbaycan ordusu 30'a yakın yerleşim yerinin kontrolünü yeniden ele geçirirken hızla işgal altındaki Dağlık Karabağ bölgesini Ermenistan'ın elinden geri almak için ilerliyor. Azerbaycan Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, gece boyunca tüm cephe boyunca yoğun çatışmaları devam ettiğini ve Azerbaycan ordusunun, stratejik noktalara yaptığı atışlarla Ermenistan güçlerinin hareketini tamamen kısıtladıkları belirtildi. 

2-003.jpg

ERMENİ ALBAY AĞIR YARALANDI

Öte yandan, Ermenistan güçlerinin 5’inci Muhrip Alayı’nın karargahının dünkü askeri operasyonlar sırasında çıkan çatışmada Azerbaycan ordusu tarafından yıkıldığı sonuç olarak 10’uncu Muhrip Bölümünün Kurmay Başkanı Albay Samvel Grigoryan’ın ağır yaralandığı ve topçu şefi Yarbay Arman Dermeyan ve çok sayıda askerin hayatını kaybettiği belirtildi.

ERMENİSTAN'IN STRATEJİK MEVZİLERİ ATEŞ ALTINDA

Ayrıca Azerbaycan ordusunun Hankendi kentini bombalaması sonucu ağır kayıplara uğrayan Ermenistan güçleri personelinin tahliye edildiği ifade edilirken, Hankendi'deki askeri birliklerden birinin sığınağına yapılan topçu ateşi sonucu çok sayıda askerin hayatını kaybettiği ya da yaralandığı açıklandı.

GÜNLÜK BİLANÇO AÇIKLANDI

Gündüz ve gece boyunca toplam 13 düşman T-72 tankı, 2 PDM, 4 BM-21 "Grad" roketatar, 2 2S3 "Acacia" kundağı motorlu topçu birimi, 3 D-30 obüs top, iki radar sistemi ve çok sayıda aracın, topçu ateşi ile imha edildiği bildirildi. Cephe hattının bir istikametinde gerçekleştirilen operasyon sonucunda da Ermenistan güçlerinin 49’uncu tank tugayına ait 6 T-72 tankı tam operasyonda ele geçirildiği ifade edildi.

3-001.jpg

ERMENİSTAN'A GİDEN PKK'LI TERÖRİSTLER SÜLEYMANİYE'DEN

Azerbaycan'a karşı savaşmak için Karabağ’a götürülen PKK’lı teröristlerin buraya, Kuzey Irak’taki Süleymaniye kentinden  gittikleri öğrenildi.

DHA muhabirinin  güvenlik uzmanları ile bölge kaynaklarından edindiği bilgilere göre,  Ermenistan için savaşan çok sayıda PKK'lı terörist otobüslerle Süleymaniye üzerinden İran’a, oradan da Karabağ'a götürüldü. Kandil’in talimatıyla Ermenistan’a gönderilen PKK'lı teröristlerin sayılarının  yüzlerle ifade edildiği, Azerbaycan’a karşı savaşmak ve sivilleri hedef alan saldırılar gerçekleştirmeyi hedefledikleri belirtildi.

TELSİZ KONUŞMALARI YAYINLANDI 

Azerbaycan yetkilileri, Ermenistan Silahlı Kuvvetleri'nin yanında teröristlerin olduğu bilgisini paylaşmıştı. Ermenistan için savaşan PKK'lı teröristlerin olduğuna ilişkin tespitler olduğunu açıklayan Azerbaycan yetkilileri, telefon konuşmaları olduğunu da bildirdi. Azerbaycan yetkilileri teröristlerin sivil halka karşı saldırılar gerçekleştirdiği bilgisini de paylaştı. Öte yandan Azerbaycan Devlet Güvenlik Servisi de geçtiğimiz günlerde, Suriye ve Irak’tan gelen PKK bağlantılı teröristlerin Karabağ’da Ermenistan adına savaştığını açıkladı. Servis, teröristlerin telsiz konuşmalarına ulaşıldığını açıklayarak, söz konusu ses kayıtlarını da paylaştı. Teröristler telsiz konuşmalarında Ermenistan tarafında çok sayıda zayiat yaşandığını, Karabağ’da Türk askerlerinin bulunmadığı, Azerbaycan ordusu tarafından kullanılan SİHA’ların etkili olduğunu anlattıkları belirlendi.

AZERBAYCAN VE ERMENİSTAN MOSKOVA DAVETİNİ KABUL ETTİ

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarının Dağlık Karabağ konusunda Moskova’da yapılacak istişarelere katılacağını duyurdu.

Zaharova, gazetecilere yaptığı açıklamada, üçlü istişarelerin bugün dışişleri bakanları seviyesinde yapılacağını kaydederek, "Bakü ve Erivan, Moskova’daki istişarelere katılacağını doğruladı. Aktif olarak hazırlıklar devam ediyor." ifadelerini kullandı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ermenistan’ın işgali altında bulunan Dağlık Karabağ’daki çatışmalarla ilgili olarak  Azerbaycan ve Ermenistan Dışişleri Bakanlarını Rusya Dışişleri Bakanı ara buluculuğunda 9 Ekim'de istişarelerde bulunmak üzere Moskova’ya davet etmişti.

 

Dağlık Karabağ, hukuken Azerbaycan sınırları içerisinde yer alıyor ancak fiilen Ermenistan işgali altında bulunuyor.

Ermenistan, Dağlık Karabağ'ın yanı sıra Laçın, Hocavend, Kelbecer, Ağdere, Ağdam, Cebrayıl, Fuzuli, Gubadlı ve Zengilan gibi Azerbaycan bölgelerini de işgal altında tutuyor.

İşgal sonucu doğduğu toprakları terk etmek zorunda kalan 1 milyona yakın kişi yaşamlarını ülkenin diğer bölgelerinde sürdürüyor.

Tarafların 4-5 Mayıs 1994'te Bişkek'te, Bağımsız Devletler Topluluğu Parlamentolararası Meclisi, Kırgızistan Cumhuriyeti'nin Parlamentosu, Rusya'nın Federal Meclisi ve Dışişleri Bakanlığının inisiyatifiyle imzaladığı "Bişkek Protokolü" diye bilinen ateşkes anlaşması da kağıt üzerinde kaldı.

Kademeli çözümden yana olan Azerbaycan tarafı, sürecin başlaması için Ermeni askerlerinin işgal altındaki bölgelerden çekilme şartını öne sürüyor.

Azerbaycan, Dağlık Karabağ'a yüksek statülü özerklik vadederken, Ermenistan bu bölgenin Azerbaycan'dan ayrılarak bağımsız olmasını istiyor.

Bişkek Protokolü'nün imzalanmasından bugüne kadar geçen 25 yılda yaşanan çatışmalarda, taraflarca net rakamlar verilmese de sayıları binlerle ifade edilen asker hayatını kaybetti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN