Birleşmiş Milletler Günü nedir?

Birleşmiş Milletler Günü nedir?

Birleşmiş Milletler Örgütünün Kuruluş tarihi olan 24 Ekim 1945’ten günümüze kadar olan süreçte her 24 Ekim, 'Birleşmiş Milletler Günü’ olarak kutlanır. Yaşam boyunca milletlerin varlığını sürdürmek adına pek çok yola başvurulmuştur.

Uygarlık bazen savaşmış, bazen birçok şeyden vazgeçmiş bazen de devletler arası anlaşmalar yapılmıştır. BM’nin kuruluşunun ardından devletler arası her türlü bağı geliştirmek için ülkeler bir araya gelir, ilişkilerini güçlendirir. BM’nin kuruluş günü olan her 24 Ekim’de ise Birleşmiş Milletler Günü kutlanır.

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER GÜNÜ NEDİR?

Birleşmiş Milletler Günü, Birleşmiş Milletler örgütünün kurulduğu yıl olan 24 Ekim 1945’ten beri kutlanan gündür.

BM’nin kurucu antlaşması olarak bilinen Birleşmiş Milletler Şartı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı 50 ülke tarafından 26 Haziran 1945’te ABD'nin Kaliforniya eyaletinde yer alan San Francisco şehrinde imzalanmıştır. Ardından, Polonya’nın da Şart’ı imzalamasıyla birlikte, kurucu üye devletlerin sayısı 51’e yükseldi. Birleşmiş Milletler Teşkilatı, BM Şartı’nda öngörüldüğü gibi, BM Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) beş daimi üyesi dâhil BM’nin üye devletlerinin çoğunluğunun Şart’ın onay işlemlerini tamamlamalarıyla, 24 Ekim 1945’te resmen faaliyete geçti. O tarihlerden bu yana, 24 Ekim her sene Birleşmiş Milletler Günü olarak kutlanır.
 
Ülkeler 1. Dünya savaşının ardından çıkan anlaşmazlıkları yenebilmek adına çok çaba sarfetmişlerdir. Ülkeler, savaşla karşı karşıya kaldıkları kötü zamanları bir de savaşın ardından çıkan olumsuzluklarla ve tehditlerle tekrardan yaşıyorlardı. Savaşın ardından tarım, endüstri ve ulaştırma gibi gelir kaynaklarında büyük azalmalar meydana geldi. Yokluk ve açlık ve kendini iyice gösterdi.

ÖNCE ‘MİLLETLER CEMİYETİ’ KURULDU
 
Milletler bu acı tabloların ve karmaşanın sadece barışçıl yollarla çözülmesi gerektiği yönünde karar kıldı. Bunun ardından 28 Nisan 1919’da Milletler Cemiyeti Antlaşması imzalandı ve Milletler Cemiyeti kuruldu. Fakat bu cemiyet çok fazla etkisini sürdüremedi ve yakın zaman içerisinde 2. Dünya savaşı patlak verdi. Bunun ardından 26 ülke temsilcisi insanlığın karşı karşıya kaldığı bu acı savaşların yıkımından kurtulmak adına ortak bir bildiri yayınlayarak, Birleşmiş Milletler Yasasını tasarladılar.

Birleşmiş Milletlerin asıl hedefi; uluslararası güvenliği devam ettirmek, ülkeler arasındaki iyi ilişkileri daha iyi noktalara taşımak, sosyal, ekonomik, kültürel işbirliği sağlamak ve insanlık problemlerinin çözümünde temel hak ve özgürlüklerin geliştirilmesinde beraber çalışmalar yapmak…

BM’DE KALKINMA PROGRAMININ BAŞINA İLK KEZ BİR TÜRK GETİRİLDİ
 
İnsan hakları ile ilgili evrensel seviyede en kapsamlı gelişme şüphesiz ki Birleşmiş Milletleri’in (BM) kurulmasıdır. BM’de kalkınma programının başına 2005’te ilk defa bir Türk getirilmiştir (Kemal Derviş).

BM’ye üye tüm ülkelerde 24 Ekim, Birleşmiş Milletler günü olarak kutlanır. Bu günün kutlanmasının asıl hedefi Birleşmiş Milletler’in kuruluş amacını hatırlatmak, organlarını tanıtmak ve çalışmalarını çabalarını gelecek nesillere ulaştırmaktır.
 
BM’nin ana organları Güvenlik Konseyi, Genel Kurul, Uluslararası Adalet Divanı, Ekonomik ve Sosyal Konsey ve Genel Sekreterliktir. Yardımcı kuruluşları da FAO, UNESCO, UNICEF ve UNRA'dır.

birlesmis-milletler-gunu-nedir.jpg

BİRLEŞMİŞ MİLLETLER NEDİR?

Nükleer savaş tehdidi ve hiç bitmeyecekmiş gibi düşünülen bölgesel ihtilafların ortasında, barışı korumak BM’nin öncelikli hedefi olurken, Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nün faaliyetleri daha göz önünde oldu.

Ancak BM yalnızca barışı koruyan bir kurum değildir, bunun da ötesindedir. BM, ihtilafların çözüldüğü bir forumdur aynı anda. Çoğu zaman dikkati çekmeden, BM ve kuruluşları dünyadaki insanların hayatlarını iyileştirecek çok çeşitli çalışmalara imza atmaktadır.

Çevrenin korunması, çocukların hayatta kalması ve gelişmeleri, sağlık ve tıbbi araştırmalar, insan hakları, ekonomik kalkınma ve yoksulluğun azaltılması, eğitim, tarımsal kalkınma ve balıkçılık, acil durum ve afetlerde yardım, kadınların toplumsal ilerlemesi, atom enerjisinin barışçıl kullanılması, hava ve deniz ulaşımı, çalışanların hakları gibi birçok önemli konularda BM’nin aktif gücü bulunmaktadır.

BM’NİN 5 DAİMİ ÜYESİ HANGİ ÜLKELERDİR?

Birleşmiş Milletler’in kurucu üyeleri olan ABD, Fransa, İngiltere, Çin ve Rusya, BM Genel Kurulu’nda görüşülen konularla ilgili veto hakkına sahiptir. Herhangi bir olay görüşülse ve bu 5 ülkeden biri tasarıyı veto edebilir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da her çıktığı BM Genel Kurulu’nda ya da uluslararası toplantılarda, ‘Dünya beşten büyüktür’ diyerek, BM’nin yönetim şeklinin değiştirilmesi gerektiğini vurguluyor.

BM'NİN KAÇ ÜYESİ VAR?

196 ülke, Birleşmiş Milletler’e üye…

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN