Çin aşısı ‘yüzde 97 başarılı’ açıklaması geri çekildi

Çin aşısı ‘yüzde 97 başarılı’ açıklaması geri çekildi

Endonezya merkezli Bio Farma şirketi, Çinli Sinovac'ın geliştirdiği koronavirüs aşısının ilk denemelerde yüzde 97'ye kadar etkili olduğuna ilişkin açıklamasını geri çekti.

Çin aşısı Sinovac'ın Faz 3 deneyleriyle ilgili ilk sonuçlar Endonezya'dan geldi.

Bloomberg'de yer alan habere göre, Endonezya'nın resmi ilaç kurumu Bio Farma, erken sonuçlara göre aşının yüzde 97 oranında koruma sağladığını açıkladı. Bio Farma'nın bu açıklamasının ardından, koronavirüs aşısını üreten Sinovac, "Sonuçlar için daha zamana ihtiyacımız var" duyurusunda bulundu. Sinovac'ın bu duyurusunun ardından, Bio Farma açıklamasını geri çekti.

Sinovac aşısının Endonezya'daki Faz3 denemelerine 1600 kişi katılmıştı. 

TÜRKİYE'DE DE DENENDİ

Firmanın, Faz 3 deneyleri aralarında Endonezya, Brezilya ve Türkiye'nin de olduğu bir grup ülkede yapılmıştı. 

BAKAN KOCA: 50 MİLYON DOZ SİPAİŞ ETTİK 

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çin’de üretilen Sinovac aşısından Türkiye’nin 50 milyon doz sipariş verdiğini ve Aralık ayından itibaren ülkeye geleceğini söylemişti.  

YÜZDE 97 BAŞARILI AÇIKLAMASI REVİZE EDİLDİ

Endonezya'daki denemelerini Çinli firma Sinovac ile birlikte yürüten Bio Farma, aşının 'yüzde 97 oranında başarılı olduğu' açıklamasını geri çekerek, 'aşının başarı oranı henüz belirlenemedi’ olarak revize etti.  

SINOVAC: ZAMANA İHTİYAÇ VAR

Gazete Duvar'ın aktardığına göre, Bio Farma'nın düzeltmesi, Sinovac firmasının "Daha fazla zamana ihtiyaç var" açıklamasının üzerine geldi. Sinovac firmasının bir sözcüsü, Amerikan haber ajansı Bloomberg'e yaptığı açıklamada, yüzde 97 oranının, aşının koruma oranına işaret etmediğini söyledi. 

Sözcü bu sonucun, aşının sadece Endonezya'daki serokonversiyon oranına (antikor üretip üretmediğine dair veri) tekabül ettiğini vurguladı.  

Buna göre Coronavac aşısı, Endonezya'daki 1600 gönüllünün yüzde 97'sinde antikor üretti. Ancak firma, bu verinin aşının koronavirüse karşı hangi oranda koruma sağladığına dair henüz bir analiz içermediğini söyledi.

"DOĞRU VERİLERİ BEKLEMEK GEREKİYOR"

Konuya ilişkin Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Prof. Dr. Gökhan S. Hotamışlıgil, “Endonezya’dan Sinovac aşısı faz 3 ara sonuçlarında %97 etkinlik haberi yanıltıcı. Bu rakam antikor cevabı görülme oranı. Yani aşı olanların %97’sinde virüse karşı antikor oluşuyor ama bu etkinliğe eşit değil. Biraz sabredip doğru verileri beklemek gerek” dedi.  

"ÇOK TEDİRGİN EDİCİ"

Bio Farma'nın açıklamasını değerlendiren Çocuk Göğüs Hastalıkları Uzmanı Elif Dagli, “Endonezya çalışması sonucuna göre Sinovac aşısının %97 başarılı olduğunu basından öğreniyoruz. Kanıtları hakemli bilimsel makalelerden incelemeye alışmış bizler için çok tedirgin edici...” ifadelerini kullandı.  

Bio Farma'nın sözcüsü Iwan Setiawan ise kendi klinik ekiplerinin yaptığı bir aylık incelemenin sonucunda, aşının yüzde 97 oranında etkili olduğunun tespit edildiğini savunmuştu. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN