Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları: 24 Haziran seçiminde kim ne kadar oy aldı? 

Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları: 24 Haziran seçiminde kim ne kadar oy aldı? 

Oylar sayılıyor! Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ne? Erdoğan mı önde Muharrem İnce mi önde? 24 Haziran seçimlerinde oy verme işlemi saat 08.00'da başlayacak. Saat 17.00'de sona erecek oy verme işleminin ardından oy sayım işlemine başlanacak. 24 Haziran seçiminde kim ne kadar aldı? sorusu Türkiye'nin en çok merak ettiği konu olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ve tüm detaylar haberimizde...

Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları Türkiye'nin büyük bir merakla beklediği en güncel konular arasında. 24 Haziran cumhurbaşkanlığı seçimi için oy verme işlemi işlemi saat 08.00'da başlayacak. 24 Haziran seçiminde kim ne kadar aldı? sorusunun yanıtını saat kaçta bulacağı ise YSK'ya bağlı. Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ve en güncel bilgiler haber detayda...

Türkiye, cumhurbaşkanını ve 27. dönem parlamentosunu belirlemek üzere 24 Haziran'da sandığa gidiyor. Cumhurbaşkanlığında; Recep Tayyip Erdoğan, Muharrem İnce, Meral Akşener, Temel Karamollaoğu ve Doğu Perinçek yarışıyor. Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları daha şimdiden merak konusu...

18-06/23/oyu.jpg


Türkiye 27. Dönem Milletvekillerini belirleyecek olan bu genel seçime AK Parti, CHP, HDP, HÜDA PAR, İYİ Parti, MHP, Saadet Partisi ile Vatan Partisi katılıyor. BBP'nin adayları AK Parti, DP'nin adayları ise İYİ Parti listelerinden seçime giriyor.

2018 seçimlerinde ittifaklar çekişecek. Cumhur ittifakı AK Parti ve MHP Millet İttifakı ise CHP, Saadet Partisi ve İyi Parti'den oluşuyor. Türkiye genelinde seçmenler, saat 08.00-17.00 saatleri arasında sandık başına gidecek. Ancak saat 17.00'ye geldiği halde, sandık başında oylarını vermek üzere bekleyen seçmenler, başkan tarafından sayıldıktan sonra sıra ile oylarını kullanacak.

YSK yasağının kalkması ile 27. dönem milletvekili genel seçim sonuçları canlı yayın verileri ile KARAR.COM'da olacak...

Seçim günü saat 06.00'dan 24.00'e kadar alkollü içki satılamayacak, içkili ve umumi yerlerde alkollü içki verilmesi ve içilmesi yasak olacak, eğlence yerleri oy verme süresince kapalı kalacak, eğlence yeri niteliğindeki lokantalarda yalnızca yemek verilebilecek. Çay bahçeleri de kapalı olacak. Seçim yasaklarına ve kurallara uyulmak şartıyla oy verme günü saat 18.00'den sonra alkolsüz düğün yapılabilecek.

18-06/24/7-1529832709.jpg

CUMHURBAŞKANLIĞI SİSTEMİ NE GETİRİYOR?

24 Haziran Pazar günü gerçekleştirilecek olan milletvekili ve cumhurbaşkanlığı seçimleri Türkiye için kritik önem taşıyor. Peki seçimden sonra yürürlüğe girecek olan 'cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi' Türkiye'ye neler getirecek?
 
Türkiye tarihinde ilk kez Pazar günü Haziran’da cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri birlikte yapılacak. Bu seçimlerle birlikte 16 Nisan 2017’deki referandumda kabul edilen cumhurbaşkanlığı hükümet sistemi de tamamen yürürlüğe girecek.

Bu da 24 Haziran’da parlamento ya da cumhurbaşkanlığı yarışlarından çıkacak sonuçtan bağımsız olarak Türkiye’nin yönetim sisteminin değişeceği anlamına geliyor.

PEKİ BU DEĞİŞİKLİKLER NE GETİRİYOR? 

Başbakanlık makamı kaldırılıyor ve yürütmeye ait tüm yetkiler cumhurbaşkanına aktarılıyor. Cumhurbaşkanı hem devletin hem de hükümetin başı oluyor.

Cumhurbaşkanı bakanları, üst yargının birçok üyesini, üst düzey çok sayıda bürokratı ve sayısı yasal düzenlemelerde belirtilmeyen cumhurbaşkanı yardımcı ya da yardımcılarını atama yetkisine sahip oluyor.

Bütçeyi hazırlama ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) gönderme yetkisi de cumhurbaşkanına geçiyor. TBMM’nin, cumhurbaşkanı tarafından hazırlanan bütçe tasarısını reddetmesi halinde ise bir önceki yılın bütçesi yürürlükte kalmayı sürdürüyor.

18-06/24/8-1529832786.jpg

ERKEN SEÇİM KARARINI KİM NASIL ALABİLİYOR? 

Yeni düzenlemeler kapsamında TBMM ve cumhurbaşkanlığı seçimleri bundan sonra aynı gün yapılacak. Erken seçime gidilme kararı da hem TBMM hem de cumhurbaşkanı tarafından alınabilecek.

TBMM’nin erken seçim kararını ise beşte üç çoğunluk, bir başka deyişle üye tam sayısı 600’e yükseltilen mecliste 360 oyla alınabiliyor.

Ayrıca TBMM’ye cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açma yetkisi de veriliyor. TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun, yani en az 301 milletvekilinin vereceği önergeyle cumhurbaşkanı hakkında soruşturma açılması talep edilebilecek, üye tam sayısının beşte üçünün, yani 360 vekilin oyuyla soruşturma açılmasına karar verilecek ve soruşturma açılmasının ardından Yüce Divan’a sevk için ise üçte iki çoğunluk, yani 400 milletvekilinin desteği gerekiyor.

Avrupa Konseyi’ne hukuki danışma organı Venedik Komisyonu, yeni sistemle ilgili kaygılarını dile getiriyor.


Komisyon, referandumdan önce hazırladığı raporda söz konusu değişikliklerin “yürütme gücünün aşırı düzeyde cumhurbaşkanının elinde toplanmasına ve parlamentonun bu gücün üzerindeki denetimini zayıflamasına” yol açtığını bildirdi.

Ancak başta iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi ise bu düzenlemelerin istikrar getireceğini savunuyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, meclisin ve milletvekillerinin “tarihte ilk kez kendi iradeleriyle yasama çalışması yapma” imkanına kavuşacağını söylüyor.

Muhalefet ise yeni sistemin “tek adam rejimi” olacağı eleştirilerini yöneltiyor. Muhalefet partileri ve cumhurbaşkanı adayları seçilmeleri halinde parlamenter rejimi geri getireceklerini vaat ediyor.

Erdoğan, daha önceki açıklamalarında Batı’daki başkanlık sistemlerini de örnek olarak göstermişti.

18-06/24/8-1529832876.jpg

BATIDAKİ BAŞKANLIK SİSTEMLERİNASIL İŞLİYOR? 

ABD’de kuvvetler ayrılığı ilkesi çok katı bir şekilde uygulanıyor ve yasama, yargı ve yürütme arasında kesin ayrımlar yer alıyor.

Kongre’nin bütçe tasarısını reddetmesi halinde, bir uzlaşmaya varılan kadar federal hükümet “kepenk indiriyor.”

Yüksek yargı ve kabine üyelerini başkan atıyor. Ancak bu kişilerine göreve başlayabilmesi için Kongre’den onay almaları gerekiyor.

Fransa’da hükümetin başı başbakan ve bazı dönemlerde hükümet ile cumhurbaşkanı farklı partilere mensup olabiliyor.

Fransız cumhurbaşkanı ülkenin en üst yargı organında görev yapan 9 yargıcın üçünü atayabiliyor. Bu sayı Türkiye’de 15’te 12.

18-06/24/7-1529832922.jpg

YENİDEN SEÇİLME İLE İLGİLİ DÜZENLEME

Türkiye’deki yeni sistemde de ABD’de olduğu gibi başkanlık süresi iki dönemle sınırlandırılıyor.

Buna göre, bir kişi 5’er yıldan en fazla iki dönem ve toplamda 10 yıl cumhurbaşkanlığı yapabiliyor.

Yeni düzenlemelerde buna istisna olarak, bir kişinin ikinci dönem cumhurbaşkanlığı sırasında TBMM’nin erken seçim kararı alması getiriliyor.

Buna göre, cumhurbaşkanının ikinci döneminde TBMM’nin erken seçim kararı alması halinde ise aynı kişi üçüncü kez aday olabiliyor.

Cumhurbaşkanlığı makamının “herhangi bir nedenle” boşalması halinde 45 gün içinde yeni seçimlerin yapılması ve bu süre içerisinde de cumhurbaşkanı yardımcılarının birinin vekale etmesi öngörülüyor.

Genel seçimlere bir yıldan daha az bir zamanın kalması halinde de TBMM seçimlerinin de cumhurbaşkanlığıyla birlikte yenilenmesi gerekiyor.

Seçimlerin yenilenmesi kararının alınması halinde, bunun 48 saat içinde Resmi Gazete’de yayınlanması ve takip eden 60’ncı günden sonraki ilk Pazar günü hem cumhurbaşkanlığı hem de TBMM seçimler birlikte yapılıyor. 

Oylar sayılıyor! Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ne? Erdoğan mı önde Muharrem İnce mi önde? 24 Haziran seçimlerinde oy verme işlemi saat 08.00'da başlayacak. Saat 17.00'de sona erecek oy verme işleminin ardından oy sayım işlemine başlanacak. 24 Haziran seçiminde kim ne kadar aldı? sorusu Türkiye'nin en çok merak ettiği konu olacak. Cumhurbaşkanlığı seçimi oy oranları ve tüm detaylar haberimizde...

İL İL 24 HAZİRAN CUMHURBAŞKANLIĞI VE 27. DÖNEM MİLLETVEKİLLİĞİ SEÇİM SONUÇLARI

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN