Deniz Yücel serbest

Deniz Yücel serbest

Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in bir yıldır süren tutukluluğu, savcının iddianameyi mahkemeye sunması üzerine son buldu. İddianamede Yücel’e terör propagandasından 18 yıl hapis istendi ancak yurt dışına çıkış yasağı konmadı. Alman hükümeti Ankara’ya teşekkür ederken, ‘Kirli anlaşma yok’ vurgusunu yaptı.

KARAR / FRANKFURT

Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in 14 şubat 2017’de başlayan mahkumiyeti son buldu. Savcılık tarafından bir yıldır hazırlanan iddianamenin sunulması üzerine, mahkeme tahliye kararı verdi. Savcılık iddianamesinde Yücel için ‘Terör örgütü propagandası ile halkı kin ve düşmanlığa teşvik etme’ suçlaması ile 18 yıl hapis cezası talep ediliyor. Mahkeme Yücel hakkında yurt dışına seyahat yasağı da koymadı. Yü- cel’in karar sonrasında serbest bırakılır bırakılmaz Almanya’ya gitmesi bekleniyor. Yücel hakkında verilen tahliye kararını ilk önce avukatı Veysel Ok Twitter hesabından duyurdu. Haber Almanya Dışişleri Bakanlığı tarafından da kısa süre içinde onaylandı. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada “Şimdi ilerleyen dakika ve saatlerde neler olacağını bekliyoruz’’ denildi. Açıklamada ayrıca Türkiye ile Yücel’in serbest bırakılması için ‘kirli bir anlaşmanın’ söz konusu olmadığı dile getirildi. Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel “Son günlerde bir çözüm bulmak için yoğun çaba sarfeden Türk adeletine teşekkür ederim’’ dedi. Gabriel Münih’te yapılan Gü- venlik Konferansı öncesi yaptığı açıklamada ise Yücel’in serbest bırakılması için ‘bir karşı ödemenin’ olmadığının altını çizdi ve Yücel’in çok kısa süre içinde Türkiye’yi terk edeceğini tahmin ettiğini ifade etti.

Alman Adalet Bakanı Heiko Maas ise ‚‘Deniz Yücel’in hapiste her geçirdiği gün fazlaydı. Hü- kümet Türkiye’de haksız yere tutuklu bulunan Almanların serbest bırakılması için her şeyi yapmaya devam edecek” dedi. Deniz Yücel’in tutuklanması ve yaklaşık bir yıldır hakkında bir iddianame çıkmaması Alman kamuoyunda yoğun eleştirilere konu olmuştu. İçinde siyasetçi, sanatçı, işveren gibi toplumun her kesiminden kişi ve grupların olduğu çok sayıda kampanya ile Yücel’in serbest bırakılması için kampanyalara yapılmıştı. Alman Türkiye arasındaki her resmi temasta konu sürekli gündeme gelmişti. Alman medyası, Deniz Yücel’in serbest kalmasını flaş haber olarak okuyucularına duyurdu. Deniz Yücel’in çalıştı- ğı Die Welt gazetesi, haberi ‘İş arkadaşımız Deniz Yücel özgürlüğüne kavuşuyor’ başlığıyla verdi. Spigel Online sitesi ‘Deni Yücel özgürlüğüne kavuşuyor’ ifadesini kullanırken, Frankfurter Allgemeine Zeitung gazetesi haberi ‘Deniz Yücel özgür, seyahat kısıtlaması yok. 18 yıl hapis talep ediliyor’ diye duyurdu. Almanya’nın en büyük medya kuruluşlarından Axel Springer’in CEO’su Mathias Döpfner de Deniz Yücel’in serbest bırakılmasının mutluluk ve rahatlama vesilesi olduğunu belirterek, serbest kalması için katkı sağlayanlara teşekkür etti. Süddeutsche Zeitung gazetesinde haber, ‘Deniz Yücel Türkiye’yi terk edebilir’ şeklinde verildi. Almanya’nın bütün siteleri haberi manşetlerinden okuyucularına duyurdu.

O 368 GÜNÜN HİKAYESİ

* Alman Die Welt gazetesinin Türkiye muhabiri Deniz Yücel, 14 Şubat 2017’de kendi isteğiyle ifade vermek için gittiği İstanbul Emniyeti’nde gözaltına alındı. Yücel, 27 Şubat’ta ‘terör propagandası yapmak ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik etmek’ suçlarından tutuklanarak önce Metris, ardından Silivri Cezaevi’ne gönderildi.

* Yücel, cezaevindeki 368 gününün 290’ını tek kişilik hücrede geçirdi. Almanya Başbakanı Merkel, Yücel’in tutuklanmasına tepki göstererek Ankara’ya basın özgürlüğü ilkesini hatırlattı.

* Deniz Yücel’in tutuklandığı dönemde Almanya seçimlere hazırlanırken, Türkiye’de de referandum yaklaşıyordu. Bu sebeple zaten yapılan karşılıklı sert açıklamalar, Yücel’in tutuklanmasının ardından krize dönüştü.

* Almanya Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel, Ağustos ayında Türkiye’yi Yücel’i ‘rehin tutmakla’ suçladı.

* Nisanda Yücel’in avukatları AİHM’e başvurdu. Bunu Yücel’in çalıştığı Die Welt gazetesi izledi. Ankara, 28 Kasım’da AİHM’e gönderdiği savunmada Yücel’in tutukluluğunun gazetecilik faaliyetleriyle alakası olmadığını belirtti.

* İlk yumuşama sinyalleri bu yıl ocak ayında geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Alman medyasına verdiği mülakatta Yücel hakkındaki iddianamenin hazırlanmamış olmasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN