Discord nasıl kullanılır? Adım adım Discord kullanma rehberi

Discord nasıl kullanılır? Adım adım Discord kullanma rehberi

Online mesajlaşma programı Discord, evden çalışma modeline geçen şirket çalışanlarının en çok kullandığı programlardan biri oldu. Discord ile sesli sohbet edebilmenizin yanı sıra yalnızca yazışarak da iletişim kurabilirsiniz. Dilerseniz görüntülü görüşme de yapabilirsiniz. Uygulamada bir kanal açarak, belirlediğiniz kişilerle ücretsiz olarak sohbet odası oluşturabilirsiniz.

Daha önce oyunseverlerin tercih ettiği, şimdi ise home office çalışanların sıklıkla kullandığı online mesajlaşma platformu Discord, aralık ayında 140 milyon kullanıcıya ulaşırken, 100 milyon dolar yatırım aldı. Discord'un kullanıcı tabanı gittikçe büyüyor. Discord, mesajlaşmanın ötesinde, ses kanalları, ekran paylaşımı ve topluluk özellikleriyle de rakiplerinden ayrışıyor. Bu özelliklerden faydalanarak Discord deneyiminizi yeni bir seviyeye taşıyabilirsiniz.

DISCORD NASIL KULLANILIR? DISCORD REHBERİ

1) Çevirimiçi durumunu 'Boşta' olarak değiştirmek 

Özellikle oyun oynarken, mesajların dikkatinizi dağıtmasını istemiyorsanız Discord'un durum ayarları, size uygun seçenekler sunuyor: 

* Çevrimiçi
* Boşta 
* Rahatsız Etmeyin
* Görünmez 

Çevrimiçi durum ayarını tabi ki açıklamaya gerek yok. Ancak Discord'daki Boşta (idle) durumu kullanıcılar tarafından bazen anlaşılamayabiliyor. Discord'da belli bir süre herhangi bir işlem yapmadığın zaman otomatikman Boşta olarak görünüyorsunuz. Bu durum ayarını, oyun oynarken, durum güncellemenize AFK yazmış gibi düşünebilirsiniz.

clickhere-163.png

Ancak arzu ederseniz, bunu açılan menü üzerinden siz de seçebilirsiniz. Eğer durum ayarınızı boşta olarak seçerseniz,  otomatik boşta durumundan farklı olarak sınırsız bir şekilde bu durumda kalırsınız. Dolayısıyla oyun oynarken ya da başkalarıyla yoğun bir şekilde sohbet ederken, başkalarından gelen mesajlara hazırlıklı olmanız gerekir. 

Boşta'nın aksine, Rahatsız Etmeyin modunu seçtiğinizde ise avatarınızın yanında kırmızı bir yuvarlak belirir ve tüm masa üstü bildirimleriniz otomatik olarak sessize alınır. 

Gelelim platformun en eğlenceli durum özelliği olan Görünmez'e. Durumunuzu Görünmez olarak ayarladığınızda, tamamen çevrimdışı göründüğünüzü belirtelim. Ancak bu esnada tüm Discord’a normal bir şekilde erişmeye devam edebilir ve arkadaşlarınıza çevrimiçi olmadan da mesaj gönderebilirsiniz. MSN günlerini hatırlayanalar burada mı? 

2) Discord'da durum ikonları: Hangi ikon ne anlama geliyor? 

Durum ayarlarının yanı sıra Discord kullanıcıları durumlarını göstermek için 5 farklı durum ikonundan faydalanabiliyor. Profil resminin yanında yer alan durum ikonları şöyle:  

* Yeşil
* Sarı 
* Kırmızı 
* Mor 
* Gri 

Yeşil, Sarı ve Kırmızı tahmin edebileceğiniz gibi sırasıyla; Çevrimiçi, Boşta ve Rahatsız Etmeyin durumlarını simgeliyor. Bilgisayarınızı kullanmadığınızda profilinizde otomatik olarak sarı rengin belireceğini tekrarlayalım.

Mor ise Yayında olduğunuzu gösterirken, Gri kullanıcının çevrimdışı anlamına geliyor. Gri'de herhangi bir nokta belirmiyor ancak gri renkte bir kullanıcı adı ve profil resmi ile karşılaşıyorsunuz. 

3) Sunucular: nedir, ne işe yarar?

Discord sunucularını geniş imkanlara sahip mesajlaşma grupları olarak tanımlayabiliriz. Sadece davet edilerek katılabildiğiniz sunucular, arkadaş grupları gibi küçük çapta olabileceği gibi, topluluk gibi geniş kitlelere de hitap edebilir.

friend-server1-607.jpg

Discord, kullanıcıların mesajlaşma gruplarındaki imkanlarını genişleterek farklı konu ve amaçlara yönelik sunucular ile ilerliyor. Kullanıcılar ilgi alanlarına göre, oyun içinde baskın düzenlemeye odaklanan gruplar, ders çalışma grupları, yazılım veya teknoloji toplulukları ve gizli gruplar gibi değişik sunuculara katılabiliyor. 

4) Katıldığınız sunucuya göre kullanıcı adını değiştirmek

Kullanıcılar, katıldıkları her sunucu için kullanıcı adını değiştirebilme imkanına da sahip. Bu özellikten faydalanmak için sunucu ayarlarında menü kısmına tıklamanız gerekiyor.

changenickmenu-4.png

Ardından "Kullanıcı Adını Değiştir" seçeneğine tıklayarak ilerleyebilirsiniz. Buraya yeni kullanıcı adını girin ve Kaydet'e basın. Aynı işlemi yer aldığınız her sunucu için yapmanız mümkün.

changenickprompt-397.png

Bu arada sunucu sahiplerinin “kullanıcı adı değiştir” iznini kaldırmış olabileceğini söyleyelim. Böyle bir durumda bahsettiğimiz yöntemlerin ikisi de işe yaramaz. Eğer sunucuda "kullanıcı adı değiştir” izni kaldırıldıysa menüde “kullanıcı adı değiştir” seçeneği görünmeyecektir. 

Buna ek olarak  sunuculara başka bir kullanıcı adıyla gizli mod ile girseniz bile sunucudaki diğer kullanıcıların profilinize tıklayarak gerçek adınızı görebileceğini belirtelim. 

5) Discord'da sunucu oluşturma 

Sunucu izinlerinden bahsetmişken, kendi sunucunuzu oluşturma konusuna da değinelim.

Yeni bir sunucu oluşturmak için ekranın sol tarafındaki kolonda yer alan '+' ikonuna basmanız gerekiyor. Bu arada çok fazla sunucuya sahip olmanız durumunda '+' ikonunun gizlendiğini belirtelim. Böyle durumlarda sunucu kolonunu aşağı doğru kaydırıp '+' işaretini bulabilirsiniz. 

'+' işaretine bastıktan sonra  'Oluştur' veya 'Katıl' seçenekleriyle karşılaşacaksınız.  Bu seçeneklerden 'Oluştur'u tercih ederek ilerleyebilirsiniz.

step-1-edited-927.png

Oluştur seçeneğine basmanızın ardından, karşınıza çıkan ekranda sunucu adını, bölgesini girebilir ve sunucu ikonunu değiştirerek, sunucunuzu kişiselleştirmeye başlayabilirsiniz. Sunucu ikonları için minimum boyutun 128x128 olduğunu da ekleyelim. 

Sunucunuzun bölgesini seçerken 'Değiştir' butonu üzerinden sunucu bölgesini belirleyebildiğinizi belirtelim. Discord'da şu an için yalnızca 10 farklı bölgeden sunucu seçimi yapabiliyorsunuz. Sunucu bölgesini seçmenizin ardından 'Oluştur'a basarak yeni bir sunucu oluşturmuş oluyorsunuz. 

6) Metin ve ses kanalları nasıl çalışır? 

Discord'daki sunucular, metin ve ses kanallarından oluşuyor. Metin kanalları, sunucuda mesajlaşmak için sunulan ayrı bir alan. Grubunuzdaki kişilerin ilgi alanlarına göre farklı başlıklara sahip metin kanalları oluşturabilir ve o kanallarda konu hakkında özgürce yazışabilirsiniz. Discord'daki kanalları, Slack'te de kullandığımız kanallara benzetmek mümkün. Kanallar, tıpkı Slack'te olduğu gibi gruptaki iletişimi yönetmenin ve düzenlemenin en işlevsel yolu. 

Ses kanalları ise size ses ve video eşliğinde bir sohbet sunar. Discord'da ses ve video aracılığıyla iletişim kurmak için herhangi bir arama yapmanıza gerek yok, sadece ses kanalına girmeniz yeterli. Ses kanalları üzerinden video ile arkadaşlarınıza bağlanabilir ya da ekran paylaşımında bulunabilirsiniz. 

7) Mesajlara doğrudan cevap vermek 

Görüntülü arama ve ekran paylaşımına geçmeden önce metin kanallarındaki bazı basit ama kullanışlı özelliklerden bahsedelim. Tıpkı Whatsapp ve Slack'te olduğu gibi Discord'da da mesajlara doğrudan cevap vermek mümkün. Özeliği hem masaüstü hem de mobil sürümde kullanılabildiğinizi de ekleyelim. 

Eğer Discord'u masaüstünde kullanıyorsanız, farenizi cevap vermek istediğiniz yorumun üzerinde gezdirin. Bu sayede tıpkı Slack'te gördüğümüz gibi bir bar ile karşılaşacaksınız, barda görünen oka basarak yanıtlayabilirsiniz. Eğer ok görünmüyorsa, üç noktaya basarak açılır pencereden cevapla seçeneğine basabilirsiniz.

Mobil uygulamada da benzer adımları izliyorsunuz anca fareyi gezdirmek yerine yanıtlamak istediğiniz mesaja parmağınızı basılı tutmanız yeterli. 

Bu arada başka bir kullanıcının mesajını cevaplarken, mavi bir @ etiketiyle karşılaşacaksınız, bu esnada metin kutusunun üzerindeki ayarın da 'açık' olduğunu fark edeceksiniz. Eğer ayarı 'kapalı' olarak değiştirmezseniz, yanıtladığınız mesajın sahibine bildirim gidiyor. Mesajı göndermek için enter'a, iptal etmek için 'X' ikonuna basabilirsiniz. 

8) Ekran paylaşımı ve görüntülü arama

Ekran paylaşımı ve görüntülü aramayı kullanabilmek için bir ses kanalına katılmanız gerekiyor. Ardından sağ alt köşede yer alan ses durum panelinde ekran ikonuna basın. Böylece yeni bir pencerenin açıldığını göreceksiniz.

lizzard-848.png

Açılan pencerede paylaşmak istediğiniz uygulamayı seçebilir, ya da tüm ekranınızı paylaşabilirsiniz. Son aşamada 'Canlı Yayın' tuşuna basarak yayınınızı başlatabilirsiniz. 

Görüntülü Arama

video-chat-focused-476.png

Görüntülü arama adımları, ekran paylaşımından daha basit. Masaüstünde görüntülü arama başlatmak için sunucunuzdaki ses kanalına katılın. Ardından sağ alt köşede yer alan video butonuna basın. Bu sayede ses kanalınızda videonuzu paylaşmaya başlayacaksınız. Kanaldan çıkmaya karar verdiğinizde, kamerayı kapatmak için aynı tuşa basmanız yeterli.

video-chat.png

Bu arada video arama için eğer cihazınızı değiştirmek isteseniz, ayarlar tuşuna basarak, kullanıcı ayarlarına gitmeniz gerekiyor. Bu alanda 'Ses ve Video' ayarlarını güncellemeniz kafi. 

9) Canlı yayın izleme

Canlı yayın izleyebilmek için öncelikle canlı yayın yapan birini bulmalısınız. Ses sunucusunda kullanıcı adının yanında 'Canlı' ikonu bulan bir kişiye rastladığınızda, kullanıcı adına tıklayarak, yayına katılabilirsiniz.

go-live-41.jpg

Yayına katıldıktan sonra, pencere boyutlarını ve pencerenin konumunu değiştirebilirsiniz. Yayının etrafına fareyi gezdirerek ses formunu da değiştirmeniz mümkün. 

10) Webhook kullanımı

Discord'un Webhook özelliği, sohbet kanallarına otomatik mesajlar ve güncellemeler göndermenizi sağlıyor. Webhook ile başka bir platformdan Discord'a otomatik olarak mesaj gönderebiliyorsunuz. Webhook'ların, Discord kanalları arasında otomatik mesajlar göndermek için değil, Discord'un başka bir web sitesi ile entegre olmasını sağlamak için kullanıldığını belirtelim.

Discord ile Webhook odağında iş birliği içinde bulunan platformlar arasında GitHub, CircleCI ve DataDog gibi isimler yer alıyor. Bu platformlar ve Discord arasında Webhook'u yapılandırabilir ve mesaj göndermeye başlayabilirsiniz. Desteklenen platformlar kapsamında yapabileceklerinizi örneklendirebiliriz. Mesela Discord sunucunuzu GitHub ile güncelleyebilir veya istek çekebilirsiniz. DataDog gibi sistemlerden analizleri takip edebilirsiniz. 

Son olarak Twitch, Youtube ve Facebook gibi sosyal platformların şimdilik Discord'un Webhook yapılandırmasını desteklemediğini belirtelim. 

Webhook yapılandırma adımları

Sunucunuzda bir Webhook noktası oluşturarak, iki noktayı birbirine bağlamanızı sağlayan Webhook bağlantısı elde edebilirsiniz. Bunun için sunucu ayarlarından Webhook’lar sekmesine gidin.

1-260.jpeg

Sonrasında Webhook oluşturmak için mor butona basın. Bu adımda Discord, birkaç farklı seçenek sunuyor. Örneğin, Webhook simgesi altında bulunan avatara tıklayarak, Avatar resmini düzenleyebiliyorsunuz. Aynı şekilde açılır menüden dilediğiniz metin kanalını seçerek, Webhook'un hangi kanala bilgi göndereceğinizi belirleyebiliyorsunuz.  Eğer birden fazla webhook’unuz var ise, kullandığınız servislere göre isimlerini değiştirerek, Webhook yönetimini kolaylaştırabilirsiniz. 

Sunulan seçenekler arasında seçiminizi tamamladıktan sonra Webhook bağlantınıza kavuşuyorsunuz. 

11) Birlikte Spotify dinlemek

Birlikte Spotify dinlemek Discord'un en keyifli özelliklerinden biri olabilir. Özelliği denemeden önce arkadaşlarınızın da Spotify Premium Spotify Premium sahibi olması gerektiğini belirtelim. Aksi halde onları müziği dinlemeye davet ettiğinizde bir hata mesajı ile karşılaşıyorlar. 

Arkadaşlarınızla birlikte Spotify dinlemek için Spotify çalmaya devam ederken, mesaj kutusunda bulunan + simgesine tıklayın ve arkadaşlarınızı dinlemeye davet edin.

mceclip1-horz.jpg

Daveti oluşturduktan sonra Mesaj Önizlemesini de göreceksiniz. Bu alana yorum ekleyerek, arkadaşlarınıza bu parçayı neden birlikte dinlemeniz gerektiğini anlatan bir not da iletebilirsiniz.

mceclip2.png

Arkadaşlarınız 'Davetiye'yi aldıktan sonra, 'Katıl' butonuna tıklayarak müziği paylaşmanın keyfine varabilir.

mceclip7.png

Bu nedenle müzikleri değiştirdiğinizde bağlantı da değişiyor. Davet müzik bittiğinde veya durdurduğunda oturumun bittiğini gösteriyor. Müzik çalmaya devam ettiğinde ise yeniden güncelleniyor. 

Daveti gönderdikten sonra, uygulamanın sol alt kısmında arkadaşlarınızdan hangilerinin sizinle birlikte müzik dinlediğini görmeniz de mümkün! 

12) İçeriklere Spoiler etiketi eklemek

Spoiler etiketleri tahminimce Discord'un en sevilen özellikleri arasında yer alıyor. Sunucuda gezinirken, tatsız sürprizlerle karşılaşmanızın önüne geçen Spoiler etiketini kullanmak oldukça kolay. 

Spoiler etiketleri sayesinde, mesajların ayrı bölümlerini veya tüm mesajı spoiler olarak işaretleyebiliyorsunuz. Eğer  Mesajınızı Spoiler olarak işaretlemek istiyorsanız, metni vurgulayarak göz simgesine tıklamanız yeterli. Böylece, mesajın vurguladığınız kısmı spoiler olarak işaretlenir. 

capture1-815.jpeg

Mesaj içinde bir kısım ya da bir mesaj 'Spoiler' olarak işaretlediğinde, seçilen mesajın önünde ve arkasında iki çubuk beliriyor. Mesajlara 'Spoiler' etiketi eklemek için butonların yanı sıra metin seçeneklerinden de faydalanabilirsiniz. Bunun için 'Metin İşaretleme' söz dizimini ( ||Buraya spoiler ekle|| ) kullanabilir veya mesajınızın başına /spoiler yazabilirsiniz.

Görsel, video ve bağlantılar için Spoiler Etiketleri

Aynı Metin İşaretleme söz dizimini kullanarak mobil cihazlarda da metni spoiler olarak işaretleyebilirsiniz. Metninin etrafına eklediğiniz çubuklar, embed bağlantıların da 'Spoiler' olarak işaretlenmesini sağlar.  Bir spoilere bağlantı veriyorsanız, başına ve sonuna çubuklar ekleyebilirsiniz. Bu arada Kod blokları içinde 'Spoiler' olarak işaretlenen metinlerin gizlenmediğini not düşelim.

7-425.png

Discord'un iOS sürümünde ise metin kutusundaki metni seçerek ve içerik menüsünü açmak için dokunarak metni spoiler olarak işaretlemeniz mümkün. Metni seçtikten sonra, 'Spoiler Olarak İşaretle'ye basmanız yeterli.

Tıpkı bağlantı ve mesajlar gibi ekleri de spoiler olarak işaretleyebilirsiniz. Bunun için ekleri yüklemeye basmadan önce 'Spoiler Olarak İşaretle' onay kutusunu tıklayabilirsiniz. Görüntü/Video spoilerları yalnızca Masaüstü sürümünde yer alıyor. Mobilde bir bağlantıyı spoiler olarak işaretlemek için yukarıda da bahsettiğimiz gibi Bağlantı URL'sinin önüne ve arkasına iki çubuk ekleyebilirsiniz. 

6-715.jpeg

Karşınıza çıkan Spoiler etiketlerini açmak ise tamamen size kalmış. Zira spoiler kutusunu tıklayarak, içeriklere erişmeniz mümkün. Eğer Spoiler'a yanlışlıkla tıkladıysanız, kanaldan çıkarak görünür hale gelen tüm spoilerleri yeniden gizleyebilirsiniz. 

Eğer Spoiler etiketi özelliğini kapatmak isterseniz, bunu Kullanıcı Ayarları üzerinden 'Metin ve Resimler'e giderek yapabilirsiniz. Bu alanda Spoiler içeriklerinin size ne zaman gösterileceğini seçebilirsiniz: 

* Tıklamada
* Denetlediğim sunucularda
* Her zaman

Spoiler etiketi özelliğini şimdilik sadece Masaüstü/Tarayıcı uygulamasında devre dışı bırakabileceğinizi belirtmekte fayda var.

13) Kendi emojilerinizi nasıl yaparsınız? 

Her Discord sunucusunun bir emoji kütüphanesine sahip olduğunu söyleyelim. Herhangi bir görseli sunucunuzun kütüphanesine ekleyerek emojiye dönüştürmeniz mümkün.  

screen-shot-2019-10-09-at-22257-pm-43.jpg

Bunun için öncelikle Emoji yönetme iznine sahip olmanız gerekiyor. Eğer emoji eklemek istediğiniz sunucuyu siz oluşturduysanız, otomatik olarak Emoji yönetme iznine de sahip oluyorsunuz. Ancak eğer başka birinin oluşturduğu sunucudaysanız, sunucunun sahibinden size Emoji yönetme izni tanımasını rica edebilirsiniz. 

Discord'un masaüstü sürümünü kullanıyorsanız, bu adımın ardından sunucu adına tıklayarak açılan menüde Sunucu Ayarlarını seçin. Mobilde ise kanalınızı görüntülemek için sola kaydırıp sunucu adına basarak sunucu ayarlarını seçebilirsiniz.  

Sunucu ayarlarında, emoji sekmesini göreceksiniz. Emoji sekmesi üzerinden, kişiselleştirilmiş emojinizi, kütüphaneye yükleyebilir ve sunucudaki topluluk ile paylaşmaya başlayabilirsiniz. 

Bu arada küçük bir ekleme yapmakta fayda var. Discord Nitro aboneleri, emoji kütüphanelerine görsellerin yanı sıra gifler de yükleyebiliyor. Böylece animatif emojiler de Discord'da yerini almış oluyor.   

14) Discord sunucunuza Bot ekleme

Öncelikle Discord botları üretmek ile Discord botlarını sunucunuza eklemenin birbirinden tamamen farklı şeyler olduğunu söyleyelim. Discord botlar üretmek isteyenleri, Discord Developer Sunucusuna ve Discord tarafından yayınlanan "Discord Botlarının geleceği" başlıklı blog yazısına yönlendiriyoruz. 

Gelelim Discord kanalınıza Bot ekleme konusuna. Kanalınıza Bot eklemek için, botun sitesine giderek botu indirebilir ya da Discord botları için oluşturulan listeleme sitelerinden birini tercih edebilirsiniz. Eğer botun kendi sitesinden indiriyorsanız, yükleme ve yetkilendirme işlemlerini yine aynı siteden gerçekleştirebilirsiniz.

Ancak bir bot listeleme sitesi üzerinden ilerleyecekseniz, platformdaki 'Invite' seçeneğini kullanarak botu sunucunuza davet edebilirsiniz. Sonraki adımda Botun yer almasını istediğiniz sunucuyu seçip, Bota yönetici yetkilendirmesi tanımlayabilirsiniz.

ekran-resmi-2021-01-05-222838-943.png

15) Kullanıcıları sessize alma

Metin ve ses kanalları, geniş toplulukları ile Discord bazen başlı başına bir dikkat dağıtıcı olabilir. Eğer bazen mesajlardan ve dolayısıyla bildirimlerden kaçınmak istiyorsanız, onları sessize alabilirsiniz. 

Eğer bir sunucudaki belli bir kişiyi sessize almak istiyorsanız, kişinin yer aldığı ses sunucusuna giderek, kullanıcı adına sağ tıklayın, mobildeyseniz yalnızca basın. Ardından Sessiz seçeneğini seçin. Böylece sessize almak istediğiniz kişinin sesi anında kaybolacak. Eğer sunucuda yöneticiyseniz, kişiyi sunucuda tamamen sessize almanız da mümkün. Böyle bir durumda, sunucudaki tüm kullanıcılar, o kullanıcıyı sessize almış olur.

capture-456.jpeg

Özel mesajlar söz konusu ise; Discord'un masaüstü sürümünden bildirimleri sessize almanız mümkün. Bunun için Ana Sayfaya giderek sunucu listenizin üstündeki Discord logosuna tıklayın. Arkadaşlarınız ve Özel mesajlar lisesindeki arkadaşınızın ismine sağ tıklayın ve Sessiz seçeneğine basın. Karşınıza çıkan açılır pencereden bildirimleri ne kadar süre sessize alacağınızı seçebilirsiniz.

DISCORD NASIL İNDİRİLİR?

APPLE STORE

GOOGLE PLAY STORE

MICROSOFT STORE

DISCORD WEB

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN