Robot süpürgelerde ortaya çıkan tehlike: Kişisel bilgileriniz çalınabilir!

Robot süpürgelerde ortaya çıkan tehlike: Kişisel bilgileriniz çalınabilir!

Son dönemde kullanımı artan robot süpürgelerin; evin konumunu, konuşmaları, kişisel bilgileri toplayarak internet üzerinden paylaşabileceği tespit edildi. İşte, robot süpürge fiyatları...

ABD'de Maryland Üniversitesi'nden bir grup araştırmacı, robot süpürgelere sızarak birçok ülkede giderek yaygınlaşan bu cihazların evdeki sesleri kaydetmek için kullanılabileceğini kanıtladığını aktardı.

Bilgisayar uzmanları, sinyal işleme ve derin öğrenme tekniklerini kullanarak normalde mikrofonları olmayan bu robotları birer kayıt cihazına dönüştürdüğünü açıkladı.

ROBOT SÜPÜRGELERDE GİZLİLİK İHLALI TEHLİKESİ!

Araştırmacılar, ışık algılama ve uzaklık ölçme 'lidar' teknolojisi kullanan tüm cihazların, bu yöntemle manipüle edilebileceğini belirtiyor. Singapur Üniversitesi ile birlikte gerçekleştirilen projeyle ilgili bulgular Bilişim Topluluğu ACM'nin bir konferansında paylaşıldı.

Dr. Nirupam Roy, "Hiçbir şey düşünmeden bu cihazları evimize getiriyoruz. Ama çalışmamızla mikrofonları olmamasına rağmen, bu cihazların navigasyon için kullandığı sistemlerini başka bir amaca uygun hale getirebileceğimizi, evdeki konuşmaları dinlemek için kullanabileceğimizi ortaya koyduk" dedi.

ROBOT SÜPÜRGELER GÜVENLİ Mİ?

Bu cihazlarda kullanılan 'lidar' teknolojisinde robot süpürge, lazer ışınları yansıtarak yönünü buluyor ve eşyalara çarpmadığı biliniyor. Bu teknolojide, sinyalin gidişiyle dönüşü arasındaki zaman farkı temel alınarak uzaklık ölçülüyor.

Uzmanlar, robot süpürgelerin odalar için oluşturduğu haritaların sıklıkla bulut sistemlerinde depolandığını ve bunların gizlilik ihlallerine açık olduğunu dile getiriyor.

Geçtiğimiz haftalarda, mesajlaşma uygulaması Whatsapp'ın 'Gizlilik Sözleşmesi'nde yaptığı değişiklikle kişisel verilerin, şirketin diğer kardeş kuruluşu Facebook ile paylaşılacağını açıklaması, ABD merkezli uygulamanın boykot edilmesine neden olmuştu.

ROBOT SÜPÜRGE FİYATLARI NE KADAR?

2021-02-01-163728-vert.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN