Dolar ve euro neden yükseliyor? İşte döviz piyasasında son durum...

Dolar ve euro neden yükseliyor? İşte döviz piyasasında son durum...

Dolar yükselmeye devam eder mi, daha ne kadar yükselir, merak konusu oldu. Zira, Merkez Bankası'nda başanan sürpriz başka değişimine piyasalar olumsuz yanıt verdi. 'İstikrarsızlık' olarak yorumlanan değişim, yabancı yatırımcıda güven kaybına neden oldu ve döviz fiyatları yeniden yükselmeye başladı. İşte, güncel dolar ve euro kur bilgileri...

Dün gece saatlerinde Asya borsalarının açılmasıyla, Türkiye'de Merkez Bankası'ndaki başkan değişikliğinin ilk yansımaları ortaya çıktı. Piyasalar olumsuz yanıt verince dolar ve euro kuru yükseldi. Ülkemizde özellikle birçok ürün ve ham maddenin dolara bağlı olmasından dolayı vatandaşlarda tedirginlik başladı.

DOLAR NEDEN YÜKSELDİ?

Merkez Bankası Başkanı Naci Ağbal'ın görevden alınıp yerine Şahap Kavcıoğlu atanması, piyasalarda faiz politikasında da değişim yaşanabileceği şeklinde yorumlandı. Asya piyasalarının açılmasıyla birlikte piyasalar görev değişimi sonrası ilk fiyatlamayı dün gece görece düşük hacimli piyasada yaptı. Dolar/TL kuru da Asya piyasalarında yaşanan hareketliliğin ardından yükselişe geçti.

Bazı piyasa oyuncuları, kısa vadede TL'de aşırı değer kaybına engel olmak adına kamu bankalarının ciddi şekilde müdahale etmesini beklediklerini ifade ediyor. Piyasaların açılışıyla beraber TL'den gelen sert satışlar, yatırımcıların risk iştahını olumsuz yönde etkilediğinden dolayı borsalarda da çalkantılara sebep oldu.

Son iki yıl içerisinde üç Merkez Bankası başkanının Cumhurbaşkanı Recep Tayyip erdoğan tarafından görevden alınması, geleneksel ekonomi politikalarında ısrar edilmesi, çift hanelere ulaşan enflasyon nedeniyle ortaya çıkan istikrarsız görünüm, yabancı yatırımcıların güvenini kaybettirdi. Bu nedenle döviz kurlarında artış yaşandı.

mw-gp363-lira-e-zg-20180831172200.jpg

DOLAR YÜKSELMEYE DEVAM EDECEK Mİ?

Bloomberg'e konuşan Coex Partners'dan Henrik Gullberg, Türk lirasının yukarı yönlü gideceğini düşünenlerin iyimserliği, Merkez Bankası'nın bir süre daha faizleri yüksek tutmasına izin verileceği beklentisine dayandığını ve Perşembe günkü toplantının arkasından durumun oldukça umut verici olduğunu kaydederken, şimdi ise bu umutların birazcık azaldığını söyledi. Gullberg, TL'nin yukarı gideceğini düşünen birilerini bulmanın çok zor olduğunu söyledi.

DOLAR VE EURO NE KADAR?

Dolar/TL, Merkez Bankası'nda başkan değişikliğinin ardından ilk fiyatlamaların yapıldığı Asya piyasalarının açılışında ilk işlemlerde yüzde 15 düşüşle 8.35 TL'ye kadar yükseldi. Gece saatlerinde önce 8.47 TL'yi gördü.

Saat 17.00 itibarıyla dolar 7 lira 88 kuruştan işlem görüyor. Kur cuma günü 7.21 TL'den kapanmıştı. Cuma günü 8.59 TL'den kapanan Euro/TL de gece kısa bir süreliğine 10'un üzerini gördü. Saat 17.00 itibarıylaysa 9.44'e kadar geriledi.

turkish-lira-0.jpg

EURO VE DOLAR KAÇ TL OLDU?

Piyasalarda işlem gören diğer yabancı para birimlerinin, 22 Mart 2021 Pazartesi günü saat 17.00 itibarıyla 'satış' değeri son durum şöyle:

İngiliz Sterlini: 10,94 TL

ABD Doları: 7,88 TL

Euro: 9,44 TL

İsviçre Frangı: 8,52 TL

Japon Yeni: 0,07 TL

Suudi Arabistan Riyali: 2,10 TL

Norveç Kronu: 0,92 TL

Danimarka Kronu: 1,26 TL

Avustralya Doları: 6,10 TL

Kanada Doları: 6,30 TL

İsveç Kronu: 0,92 TL

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN