Almanya’nın başkenti Berlin’de sabah saatlerinde çıkan yüksek bina yangını büyük paniğe neden oldu. Der Spiegel’in aktardığına göre yangın, Friedrichshain semtinde, Berlin Ostbahnhof yakınındaki Straße der Pariser Kommune’de bulunan yüksek katlı bir konut binasının 11’inci katındaki balkonda başladı.
Alevler kısa sürede balkondan daireye sıçradı. Yangının büyümesiyle yoğun siyah duman binaya yayıldı.
PENCERE PERVAZINDA MAHSUR KALDI
İtfaiye ekipleri olay yerine ulaştığında, yanan dairede bulunan bir kişinin pencere pervazında oturduğu görüldü. Kişinin hemen arkasında yoğun siyah duman bulunuyordu ve daireden normal yollardan çıkmasının mümkün olmadığı değerlendirildi.
Ancak itfaiyenin döner merdiveni 11’inci kata kadar ulaşamadı. Merdivenin kurtarma sepeti yaklaşık 9’uncu kat seviyesinde konumlandırılabildi.
Bunun üzerine mahsur kalan kişi, bulunduğu yerden yaklaşık iki kat aşağıdaki, yalnızca bir-iki metrekare büyüklüğündeki kurtarma sepetine atlamak zorunda kaldı.
İTFAİYECİLER SEPETTE YAKALADI
İtfaiye görevlileri, yüksekten atlayan kişiyi kurtarma sepetinin içerisinde yakaladı.
Kişi atlayış sırasında hafif yaralandı ve sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından hastaneye kaldırıldı.
Berlin İtfaiyesi sözcüsü kurtarma operasyonunun ne kadar kritik olduğunu anlatırken, “Gerçekten bıçak sırtındaydı” ifadesini kullandı.
Sözcü, olayın çok daha büyük bir felaketle sonuçlanabileceğini belirterek, “Bu, her gün yaşadığımız bir şey değil” dedi.
BİNANIN CEPHESİNDEN PARÇALAR DÜŞTÜ
Binada yaşayan bir kişinin çektiği görüntülerde yangın sırasında dış cepheden parçaların aşağıya düştüğü görüldü.
İtfaiye olası bir yüksekten tahliye ihtimaline karşı bina önünde atlama minderlerini de hazır bulundurdu.
Yangın daha sonra üst kattaki daireye de sıçradı. İtfaiyenin daha önce yaptığı açıklamada 11 ve 12’nci kattaki dairelerin bir süre tamamen alevler içinde kaldığı belirtilmişti.
13 KİŞİ YARALANDI, 5’İ HASTANEYE KALDIRILDI
Yangında toplam 13 kişi hafif yaralandı.
Der Spiegel’in aktardığına göre yaralılardan 5’i ambulanslarla hastaneye götürüldü. Olay yerinde bir kurtarma helikopteri de hazır bekletildi ancak yaralı nakli için kullanılmasına gerek kalmadı.
Binadaki çok sayıda kişi itfaiye ekiplerinin yardımıyla merdivenlerden tahliye edildi.
İtfaiyenin açıklamasına göre onlarca kişi dumandan etkilenirken, çok sayıda bina sakini olay yerinde sağlık ve kurtarma ekipleri tarafından kontrol edildi.
130’DAN FAZLA İTFAİYECİ GÖREV YAPTI
Der Spiegel, yangın sırasında 130’dan fazla itfaiye görevlisinin bölgede çalıştığını bildirdi. Berlin İtfaiyesi’nin daha kapsamlı açıklamasında ise sağlık ve destek ekipleriyle birlikte operasyonun yaklaşık 160 personelle yürütüldüğü belirtilmişti.
Yüksek katlı binalardaki yangınların itfaiye açısından özellikle zorlu olduğuna dikkat çekildi. Ekiplerin yangın söndürme ekipmanlarını yüksek katlara taşıması ve aynı anda çok sayıda kişiyi güvenli bölgeye çıkarması gerekiyor.
Yoğun dumanın bina içinde yayılması da operasyonu güçleştiren unsurlardan biri oldu.
YANGIN YAKLAŞIK 5 SAATTE SÖNDÜRÜLDÜ
Yangın sabah saatlerindeki yoğun müdahalenin ardından söndürüldü. Ekipler daha sonra binada soğutma, havalandırma ve kontrol çalışmaları gerçekleştirdi.
Yaklaşık beş saat süren operasyonun ardından olay yeri, yangının çıkış nedeninin araştırılması amacıyla polise teslim edildi. Yangının kesin çıkış nedeni henüz açıklanmadı.
