24 yıllık yönetiminin son kurbanı Navalny oldu: İşte Putin iktidarının şüpheli ölümleri

24 yıllık yönetiminin son kurbanı Navalny oldu: İşte Putin iktidarının şüpheli ölümleri

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in en önemli muhaliflerinden Aleksey Navalni'nin dün cezaevinde hayatını kaybetmesinin ardından gözler bir kez daha Putin yönetimine çevrildi. 24 yılık Putin iktidarında; aralarında muhalif politikacı, aktivist ve gazetecilerin de bulunduğu çok sayıda isim muhalif olmanın bedelini canıyla ödedi.

Rusya, Vladimir Putin'in 2000 yılında iktidara gelmesinden bu yana, siyasi muhaliflerin, gazetecilerin, aktivistlerin ve eski istihbarat görevlilerinin şüpheli ölümleriyle uluslararası gündemde yer alıyor. Kremlin karşıtı bu isimlerin trajik sonları, Rusya'nın "şüpheli ölümler" listesini her geçen gün artırıyor ve arkalarında çözülemeyen sırlar bırakıyor.

ALEKSEY NAVALNY: ZEHİRLENMENİN ARDINDAN TUTUKLAMA VE HAPİS

Aleksey Navalny, Rusya'nın en tanınmış muhalif liderlerinden biri. Zehirlenme iddiasıyla Almanya'da tedavi gördükten sonra Rusya'ya dönüşünde tutuklanan Navalny, "aşırılık yanlısı topluluk oluşturmak" suçlamasıyla 19 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 2024'te Yamalo-Nenets Özerk Bölgesi'nde bir cezaevinde hayatını kaybeden Navalny'nin ölümü, uluslararası toplumda büyük yankı uyandırdı.

aleksey-navalny.jpg

YEVGENY PRİGOJİN: GİZEMLİ BİR UÇAK KAZASINDA KAYIP

Wagner özel güvenlik şirketinin kurucusu Yevgeny Prigojin, 2023'te bir uçak kazasında öldü. Bu olay, Wagner'in Rus hükümetine karşı başarısız isyanının ardından gerçekleşti ve Prigojin'in ölümü pek çok soru işaretini beraberinde getirdi.

yevgeny-prigojin.jpg

ANNA POLİTKOVSKAYA: CESUR BİR GAZETECİNİN SESSİZLİĞE BÜRÜNÜŞÜ

Anna Politkovskaya, Putin'in politikalarını eleştiren ve Çeçenistan'daki savaşları cesurca haberleştiren bir gazeteciydi. 2006'da, evinin önünde öldürülen Politkovskaya'nın ölümü, basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir darbe olarak kaydedildi.

anna.jpg

ALEXANDER LİTVİNENKO: RADYOAKTİF ZEHİRLENMEYLE ÖLÜM

Eski bir KGB ajanı olan Alexander Litvinenko, 2006'da Londra'da radyoaktif polonyum-210 ile zehirlenerek öldürüldü. Bu olay, İngiltere ve Rusya arasındaki ilişkileri zedelerken, Litvinenko'nun ölümü Kremlin'in uluslararası alandaki imajını da kötüleştirdi.

alexander-litvinenko.jpg

ALEXANDER PEREPİLİTCHNİ: ŞÜPHELİ BİR KOŞU SONRASI ÖLÜM

2009'da İngiltere'ye kaçan iş insanı Alexander Perepilitchni, 2012'de koşu yaparken ölü bulundu. Zehirlenme ihtimali üzerinde durulsa da, İngiliz yetkililer kesin bir sonuca varmadı.

alexander-perepilitchni.jpg

BORİS NEMTSOV: KREMLİN YAKINLARINDA SUİKAST

Boris Nemtsov, Putin hükümetinin sert eleştirmenlerindendi. 2015'te, Kremlin yakınlarında öldürüldü ve bu suikast, Rusya'da siyasi muhalefete yönelik tehdidin boyutlarını gözler önüne serdi.

boris-nemtsov.jpg

SERGEY YUŞENKOV VE DİĞERLERİ: SESSİZLİĞE GÖMÜLEN DİĞER SESLER

Liberal Rusya Partisi'nin lideri Sergey Yuşenkov, 2003'te Moskova'da suikasta uğradı. Yuşenkov'un ölümü, Rusya'da muhalif seslere yönelik şiddetin sadece bir örneği.

sergey.jpg

BORİS BEREZOVSKY: SÜRGÜNDEKİ MİLYARDERİN SONU

Rus milyarder Boris Berezovsky, Putin yönetimi ile ters düşmesinin ardından İngiltere'ye sığınarak orada yaşamaya başladı. Moskova'nın etkili siyasi ve iş insanlarından biri olan Berezovsky, 23 Mart 2013'te Londra yakınlarındaki evinde ölü bulundu. Onun ani ölümü, Rusya'nın dış politikası ve Putin'e muhalif olanların akıbeti üzerine soru işaretleri uyandırdı.

boris-berezovsky.jpg

SERGEY MAGNİTSKY: ADALETSİZLİĞE UĞRAYAN AVUKAT

Vergi avukatı Sergey Magnitsky, Rus adalet sisteminin kurbanı oldu. Putin'in çevresindeki suiistimalleri ve yolsuzlukları eleştiren Magnitsky, vergi dolandırıcılığından tutuklandı, tedavisiz bırakıldı ve Moskova'daki bir hapishanede ölü bulundu. Onun adı, ABD'de yolsuzluk ve insan hakları ihlalleriyle mücadeleyi amaçlayan 'Magnitsky Yasası'na ilham kaynağı oldu.

sergey-magnitsky.jpeg

STANİSLAS MARKELOV VE ANASTASİA BABOUROVA: SESSİZLİĞE GÖMÜLEN ÇIĞLIKLAR

İnsan hakları avukatı Stanislas Markelov ve genç gazeteci Anastasia Babourova, Moskova'nın ortasında, 19 Ocak 2009'da öldürüldü. Çeçenistan'daki insan hakları ihlallerini araştıran Markelov ve onunla röportaj yapmakta olan Babourova'nın ölümü, Rusya'da ifade özgürlüğünün önündeki engelleri gözler önüne serdi.

anastasia-babourova.jpg

PAUL KLEBNİKOV: SESSİZLİĞE MAHKUM EDİLEN GAZETECİ

Forbes dergisinin Rusya editörü Paul Klebnikov, 2004 yılında Moskova'da suikaste uğradı. "Bir Barbarla Sohbet" kitabıyla tanınan Amerikan vatandaşı gazeteci, Rusya'nın oligark yapılanmasını ve yolsuzluklarını eleştirmişti.

paul-klebnikov.jpg

PYOTR VERZİLOV: ZEHİRLENME İDDİALARIYLA GÜNDEMDE

Pussy Riot üyesi Pyotr Verzilov, 2018'de şüpheli bir şekilde zehirlenerek hastaneye kaldırıldı. Rus devleti tarafından daha önce hapsedilen Verzilov, tedavi için Almanya'ya götürüldü ve doktorlar zehirlenme ihtimalinin yüksek olduğunu bildirdi.

pyotr-verzilov.jpg

VLADİMİR KARA-MURZA: İKİ KEZ ZEHİRLENEN MUHALİF

Vladimir Kara-Murza Jr., Kremlin karşıtı duruşuyla tanınan bir aktivist ve gazeteci. 2015 ve 2017 yıllarında zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırılan Kara-Murza'nın yaşadıkları, Rusya'daki siyasi muhalefetin karşılaştığı tehlikeleri gözler önüne seriyor.

vladimir-kara-murza.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN