AB liderlerinin gündemi de aşı: Fikri mülkiyet hakkı kaldırılsın

AB liderlerinin gündemi de aşı: Fikri mülkiyet hakkı kaldırılsın

AB ülkeleri liderleri, 7-8 Mayıs'ta Portekiz'de düzenlenecek zirvede Kovid-19 aşılarını da konuşacak. Liderlerin gündeminde aşıları üzerindeki fikri mülkiyet haklarını koruyan patentlerin kaldırılması var. Bu arada ABD, dezavantajlı ülkelerin erişiminin arttırılması amacıyla Kovid-19 aşıları ve tedavileri üzerindeki patent haklarını kaldırma kararı almıştı.

AB ülkeleri liderleri, 7-8 Mayıs'ta Portekiz'de toplanıyor. Porto kentinde bilgi veren üst düzey bir AB yetkilisi, "Toplantıda bu konuyu görüşmek ve somut olarak ne yapılabileceğine bakmak üzere geniş bir uzlaşı bulunuyor" dedi.

BİR METİN ÜZERİNDE TARTIŞILACAK

AB ülkelerinde üretilen aşıların yaklaşık yarısının başka ülkelere ihraç edildiğini hatırlatan AB yetkilisi, buna karşılık aşı üreten bazı ülkelerin ihracatta kısıtlayıcı tedbirler uyguladığını belirtti.

AB yetkilisi, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Ngozi Okonjo-Iweala'nın aşılarla ilgili ticari kuralların geçici olarak kaldırılması ile ilgili bir metin üzerinde tartışma fikrini desteklediklerini söyledi.

Üretimin dünya genelinde kolaylaştırılması ve yaygınlaştırılması için bazı esneklikler bulunabileceğini belirten AB yetkilisi, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'in Mart ayında Kenya ve Ruanda'ya yaptığı ziyaretlerde konunun gündeme geldiğini söyledi.

NE OLMUŞTU?

ABD Başkanı Joe Biden, aşılarla ilgili fikri mülkiyet hakları konusunda ülkesinin tutumunda değişikliğe giderek, bu hakların kaldırılması fikrine desteğini ifade etmişti. 

AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de ABD'nin destek verdiği bir fikri tartışmaya hazır olduklarını dile getirmişti.

Bu arada ABD'nin dezavantajlı ülkelerin erişiminin arttırılması amacıyla Kovid-19 aşılarındaki patent haklarını kaldırma kararının ardından aşı hisselerinde düşüş yaşanmıştı. 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN