ABD'de enflasyon temmuzda yüzde 3.2 arttı

ABD'de enflasyon temmuzda yüzde 3.2 arttı

ABD'de tüketici fiyat endeksi, temmuz ayında aylık bazda yüzde 0.2 arttı ve bu rakam beklentiler dahilinde gerçekleşti. Ancak yıllık bazda TÜFE, yüzde 3.2 artarak piyasa beklentilerinin altında kaldı. Bu rakam, ABD Merkez Bankası'nın enflasyon hedefi olan yüzde 2'nin üzerinde seyretmeye devam ediyor.

Amerika Birleşik Devleti Çalışma Bakanlığı, temmuz ayına ilişkin tüketici enflasyonu verilerini açıkladı. Buna göre, Amerikalı tüketicilerin yaşam maliyeti temmuzda bir önceki aya kıyasla yüzde 0,2 arttı ve piyasa beklentilerine paralel bir artış gösterdi. Tüketici fiyat endeksi (TÜFE), haziranda da aylık bazda yüzde 0.2 artmıştı. Yıllık bazda TÜFE, temmuzda yüzde 3.2 artarak, baz etkisiyle enflasyonun art arda 12 aylık düşüşü son buldu. Ancak beklentiler, TÜFE'nin yıllık bazda yüzde 3.3 artması yönündeydi. Yıllık enflasyon haziranda yüzde üç olarak ölçülmüştü.

BARINMA ENDEKSİ ARTTI

Temmuz ayında barınma endeksi, aylık bazda yüzde 0.4 artarak enflasyondaki yükselişte en etkili kalem olmaya devam etti. Yıllık bazda ise barınma endeksi yüzde 7.7 artış gösterdi. Bu rakam, ABD'de barınma maliyetlerinin hızla arttığını gösteriyor. Ayrıca, gıda fiyatları da temmuzda aylık bazda yüzde 0.7 artarak enflasyona katkı sağladı.

ENERJİ ENDEKSİ AYLIK YÜKSELİRKEN YILLIK BAZDA DÜŞTÜ

Enerji endeksi de temmuzda aylık yüzde 0,1 artış kaydederken, yıllık yüzde 12,5 düştü. Gıda endeksi bu dönemde aylık bazda yüzde 0,2, yıllık bazda yüzde 4,9 yükseldi. ABD'de değişken enerji ve gıda fiyatlarını içermeyen çekirdek TÜFE, temmuz ayında aylık bazda yüzde 0.2 artış gösterdi. Ancak yıllık bazda çekirdek enflasyon yüzde 4.7 artışla beklentilerin altında kaldı.

Söz konusu dönemde aylık bazda beklentiler dahilinde gerçekleşen çekirdek enflasyonun yıllık bazda yüzde 4,8 olması öngörülüyordu. Çekirdek TÜFE, haziranda aylık yüzde 0,2 ve yıllık yüzde 4,8 artmıştı. ABD'de enflasyon, Haziran 2022'de yüzde 9,1 ile Kasım 1981'den bu yana en yüksek seviyesine ulaşmıştı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN