ABD’de polis şiddeti halkı ayağa kaldırdı: Adalet yoksa barış da yok

ABD’de kolluk kuvvetlerinin şiddet sicili her geçen gün daha da kabarıyor. Bu ayın başlarında evine giderken beş polis tarafından durdurulup dövülmesinin ardından ölen adamın tutuklanma görüntülerinin yayınlanmasıyla sokaklara dökülen halk, “Polis terörüne son verin” sloganları attı.

ABD’de kolluk kuvvetlerinin şiddet sicili her geçen gün daha da kabarıyor. Bu ayın başlarında evine giderken beş polis tarafından durdurulup dövülmesinin ardından ölen adamın tutuklanma görüntülerinin yayınlanmasıyla sokaklara dökülen halk, “Polis terörüne son verin” sloganları attı.

ABD’nin Tennessee eyaletinden bir grup polis memuru, 7 Ocak’ta meydana gelen bir olayda, evine gitmeye çalışan Tire Nichols isimli siyahi bir vatandaşı darp etti. Dayağın ‘dozunu kaçıran’ polisin yumruk ve tekmelerinden sonra Nichols, olaydan birkaç gün sonra can verdi.

Polis şiddeti, Nichols’un polis tarafından trafikte çevrilmesiyle başladı. Polis, "Defol arabadan!" diye birkaç kez bağırarak arabadan indirdi. Nichols, "Ben hiçbir şey yapmadım" yanıtını verdi. Bir memur "Yere yat" dedi.

KELEPÇELİ ADAMA TEKME YAĞDIRDI

29 yaşındaki Nichols, "Siz çocuklar artık gerçekten çok şey yapıyorsunuz. Sadece eve gitmeye çalışıyorum" dedi. Yere indirilen Nichols, polislerden kaçarken yaralandı. Ölümcül dayak, daha sonra diğer memurlar onu bir kavşakta tutukladığında meydana geldi.

Bir lamba direğine bağlı güvenlik kamerasından alınan video, dayağın en geniş ve en yürek burkan görüntüsünü veriyor. Kelepçeli olduğu görünen Nichols yerde kalırken, bir memur kafasına birkaç kez tekme attı.

‘ADALET YOKSA BARIŞ DA YOK’

Ölümcül olaya karışan ve siyahi olan beş polis memuru görevden alınırken, 10 Ocak'ta aldığı yaralara yenik düşen Nichols'un ölümüyle ilgili olarak ikinci derece cinayet, saldırı, suistimal ve baskıyla suçlanıyor.

ABD polisinin Tire Nichols'u ölümcül bir şekilde dövülüp tutuklandığını gösteren videonun yayınlamasının ardından ABD genelinde protestocular sokaklara döküldü. Yüzlerce protestocu, tutuklamanın yapıldığı Memphis'teki bir köprüyü kapattı ve göstericiler, tutuklanmasından üç gün sonra 10 Ocak'ta ölen adam için adalet istedi.

ay.jpg

New York City'deki Times Meydanı'nda protestocular "Polis terörüne son verin" yazan pankartlarla ve "Adalet yoksa barış da yok" sloganları atarak yürüdü. Basında çıkan haberlere göre, protestocular Times Meydanı'nda bir polis arabasının üzerine atlayıp camı kırmaya çalıştıktan sonra en az bir kişi tutuklandı.

det.jpg

BIDEN’DAN AÇIKLAMA

Washington’daki Beyaz Saray'ın dışındaki Lafayette Meydanı'nda toplanan bir grup protestocu, "polis terörünün" sona ermesini talep etti. ABD Başkanı Joe Biden, Nichols ailesine katılarak insanlardan barışçıl protestolar yapmalarını isteyerek "şiddete veya yıkıma başvurmamaya" çağırdı.

Biden, "Pek çok kişi gibi ben de Tire Nichols'un ölümüyle sonuçlanan korkunç dayak videosunu görünce çok öfkelendim ve derinden acı çektim. Siyah Amerikalıların her gün yaşadıkları derin korku ve travmanın, acının bir başka acı verici hatırlatıcısı” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN