ABD’li sanat kurumunun Filistin sansürüne tepki: Sanatçılar eserlerini Gazze için tahrif etti

ABD’li sanat kurumunun Filistin sansürüne tepki: Sanatçılar eserlerini Gazze için tahrif etti

Amerika’daki Yerba Buena Sanat Merkezi yeni sergisinde yer alan bir sanatçının Filistin bayrağı renkleri kullanarak yaptığı duvar resmini sansürledi. Kurumun sansürüne tepki, sergideki bütün sanatçılardan geldi. Açılışa Filistin bayrağıyla giden sekiz sanatçı, sergide yer alan kendi eserlerini Filistin yanlısı mesajlarla tahrif ederek, İsrail’e Gazze’de ateşkes çağrısında bulundular.

SALİHA SULTAN

On binlerce Filistin yanlısı insan sokaklarda, milyonlarcası sosyal medyada İsrail’e katliamlarını durdurma çağrısında bulunurken, ifade özgürlüğünün ve sanatsal hakikatin kalesi olduğu varsayılan prestijli sanat kurumlarının Gazze’de yaşanan drama sessizliği tepkilere neden oluyor. Geçtiğimiz hafta Bafta ödülleri, Berlin Film Festivali’nden yansıyan protestoların ardından çarpıcı bir eylem de Amerika’dan, Yerba Buena Sanat Merkezinde (YBCA) yaşandı.

YBCA’daki ‘SoMa’ya Aşk Mektubu’ adı verilen halka açık bir sanat etkinliği sırasında bir grup sanatçı, sergide yer alan bir sanatçının Filistin bayrağı renkleri kullanarak yaptığı duvar resmini sansürleyen kuruma tepki gösterdi.

Ellerinde Filistin bayraklarıyla sergiye katılan sanatçılar, protestolarında sergideki eserlerini tahrif ettiler ayrıca her esere ‘Özgür Filistin’ yazılı etiketler yapıştırdılar. Eylemlerini ‘Gazze’ye Aşk Mektubu’ olarak adlandıran sekiz sanatçının protestosu daha önce New York’taki Modern Sanat Müzesi’nin işgal edilmesinin ardından ülkedeki bir sanat kurumunda Gazze konusunda düzenlenen ilk büyük protesto oldu.

Sanat merkezi, sanatçıların eyleminin ardından kapılarını kapatmak zorunda kaldı.

kar02-man1.jpg

BAYRAĞA ‘BÖLÜCÜ’ DENMESİ FİTİLİ ATEŞLEDİ

Eylemi Filistin Feminist Kolektifi, Körfez Bölgesi Filistin Gençlik Hareketi, ABD Filistin Toplum Ağı ve sanatçılarla birlikte düzenleyen ‘Barış için Yahudilerin Sesi gurubundan yapılan açıklamada şu ifadeler kullanıldı: “YBCA, sanatçı Jeff Cheung’un Filistin bayrağı renginde duvar resmi yapmasını sansürledi ve Filistin bayrağını ‘bölücü’ olarak nitelendirdi.

kar02-man3.jpg

Sanatçı Lukaza Branfman-Verissimo’yu da, genellikle müzedeki diyalogun en önemli parçası olan ‘Açıklama Çerçevesi’ tabelası için metin yazmaya davet ettiler. Ancak sanatçının metni ‘Özgür Filistin’ ifadesi içermesi nedeniyle kabul edilmedi. YBCA son yıllarda, Siyahların Hayatı Önemlidir’den Ukrayna’nın işgaline kadar uzanan sosyal adalet sorunlarına yanıt olarak güçlü programlama ve topluluk katılımı oluşturdu. Filistinlilere yapılan soykırıma neden sessiz kalıyorlar?”

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN