ABD’li senatörden Türkiye’ye F-16 satışına destek

ABD’li senatörden Türkiye’ye F-16 satışına destek

Biden yönetimi, Ankara'nın Finlandiya ve İsveç'in NATO üyeliğine karşı tutumunu yumuşatmasının ardından F-16 savaş uçaklarının Türkiye'ye muhtemel satışına destek verdi. Cumhuriyetçi Senatör Graham, Biden yönetiminin Türkiye’ye F-16 satışına destek verme kararını desteklediğini belirterek, "Türkiye’nin havacılık kabiliyetlerini güncellemek, Türkiye’nin, ABD’nin, NATO’nun ve bölgesel güvenliğin yararına olacaktır" dedi.

Pentagon'da Uluslararası Güvenlik İşlerinden Sorumlu Savunma Bakanı Yardımcısı Celeste Wallander, Türk savunma kabiliyetlerinin NATO'nun savunmasını güçlendireceği yönündeki bir çağrı üzerine gazetecilere verdiği demeçte, “ABD, Türkiye'nin savaş filosunun modernizasyonunu destekliyor çünkü bu NATO güvenliğine ve dolayısıyla Amerikan güvenliğine bir katkıdır" dedi.

Bu süreç hakkındaki planların hazırlık safhasında olduğunu belirten Wallander, “(Bu planların) bir de bizim anlaşma süreçlerimizde detaylı bir biçimde ele alınması gerekiyor" diye konuştu.

Türkiye, ekim ayında ABD'den mevcut savaş uçakları için 40 Lockheed Martin yapımı F-16 avcı uçağı ve 80'e yakın modernizasyon kiti satın alması talebinde bulunmuştu. Washington, daha önce, tüm silah satışlarının gerekli yasal süreçten geçmesi gerektiği dışında, satışla ilgili herhangi bir görüş belirtmemişti.

Mart ayında Dışişleri Bakanlığı, ABD Kongresi'nin satışa karşı çıkan bazı üyelerine, Türkiye ile "uygun" savunma ticareti bağlarının ABD çıkarlarına hizmet edeceğini söyleyen bir mektup yazmıştı.

Wallander'ın yorumları, salı günü yapılan dört saatlik görüşmelerin ardından Türkiye, Finlandiya ve İsveç arasında imzalanan ve Rusya'nın Ukrayna'yı işgali karşısında kararlılık göstermeyi amaçlayan 30 NATO liderinin toplantısındaki açmazı çözüme kavuşturan anlaşmanın hemen ardından geldi.

ABD Başkanı Joe Biden, Madrid'deki NATO zirvesinin oturum aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la yaptığı görüşmesindeki konuşmada, Erdoğan’ın İskandinav ülkeleriyle anlaşmak için gösterdiği çabaya övgüde bulundu. Biden, Erdoğan’a "Yaptıklarınız için özellikle teşekkür etmek istiyorum" dedi.

Üç ülke, Ankara'nın Finlandiya ve İsveç üyeliği üzerindeki engelini kaldırdığı bir anlaşma imzalarken, FETÖ, PKK ve YPG terör örgütünü desteklememe sözünü verdi.

Reuters’te yer alan habere göre, ABD'li yetkililer, Türkiye'nin İsveç ve Finlandiya'nın NATO'ya girmesine yönelik olumsuz tavrını değiştirmesi için Washington'ın Ankara’nın savaş uçağı talebini desteklediğine yönelik görüşlere karşı çıktılar.

Üst düzey bir yönetim yetkilisi, Finlandiya ve İsveç ile yapılan anlaşmayla ilgili, "ABD Türkiye'ye hiçbir şey teklif etmedi, Türkiye'den de bir şey talep etmedi" dedi.

Yetkili, Türkiye'nin F-16 savaş uçağı satın alma talebiyle ilgili teknik görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Bu satışla ilgili son sözü Kongre söyleyecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, salı günü Madrid'e hareket etmeden önce, ancak Biden ile yaptığı telefon görüşmesinin ardından, ABD'yi F-16 satışı konusunda Ankara'yı oyaladığını söyleyerek eleştirmişti.

Erdoğan, Biden ile görüşmesi öncesinde yaptığı kısa açıklamalarda F-16 konusunu gündeme getirmedi, ancak "uzun bir süre sonra" Biden ile görüşmekten duyduğu memnuniyeti dile getirdi.

İki lider en son Ekim 2021'de yüz yüze görüşmüş ve bu yılın başlarında telefon görüşmesi gerçekleştirmişti.

GRAHAM'DAN TÜRKİYE'YE DESTEK

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, Türkiye’ye F-16 satışına destek verdiğini ve aradaki farklılara rağmen Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğunu kaydetti.

Graham, Twitter hesabından yaptığı açıklamada, “Biden yönetiminin önemli NATO müttefikimiz Türkiye’ye F-16 satışına destek verme kararını destekliyorum" dedi.

Aradaki görüş farklılıklarına rağmen Türkiye’nin önemli bir NATO müttefiki olduğuna işaret eden Graham, “Bu durum, Türkiye’nin ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet etmektedir. Türkiye’nin havacılık kabiliyetlerini güncellemek, Türkiye’nin, ABD’nin, NATO’nun ve bölgesel güvenliğin yararına olacaktır” değerlendirmesinde bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN