Bilim insanlarından 'kıyamet buzulu' uyarısı: Felaket bir yıl içinde gerçekleşebilir

Bilim insanlarından 'kıyamet buzulu' uyarısı: Felaket bir yıl içinde gerçekleşebilir

Bilim insanları yaptığı yeni bir araştırmada "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'nun son 200 yılda iki kat daha hızlı geri çekildiğini ortaya koydu. Deniz tabanı ilk kez yüksek çözünürlükte haritalanan Antarktika'daki buzul için Deniz jeofizikçisi ve çalışma ortak yazarı Robert Larter, "Thwaites bugün gerçekten parmak uçlarında duruyor ve gelecekte küçük zaman dilimlerinde büyük değişiklikler görmeyi beklemeliyiz. Bu bir yıl içinde bile gerçekleşebilir” dedi.

Bilim insanları, yeni bir araştırmada Antarktika'daki "Kıyamet Buzulu" olarak da bilinen Thwaites Buzulu'nun son 200 yılda, düşünülenden iki kat daha hızlı geri çekildiğini ortaya çıkardı. Uzmanlar, buzulun parmak uçlarında durduğunu belirterek felaket uyarısında bulundu.

c.png

KÜRESEL DENİZ SEVİYESİNDE 3 METRE YÜKSELME

Batı Antarktika’da yer alan buzul, küresel deniz seviyesinin yükselmesi hakkında tahminlerde bulunmaya çalışan araştırmacılar için önemli bir önem taşıyor. Çünkü, Thwaites'in ve çevresindeki buzlu havzaların toplam kaybı, küresel deniz seviyelerini 3 metreye kadar yükseltebilir. Bu nedenle, Thwaites aynı zamanda 'Kıyamet Buzulu' olarak da adlandırılıyor.

ekran-alintisi.png

İLK KEZ YÜKSEK ÇÖZÜNÜRLÜKLÜ OLARAK HARİTALANDI

Nature Geoscience adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışmanın yazarları, ilk kez Thwaites'in önündeki deniz tabanını yüksek çözünürlüklü olarak haritaladı. Bu da onlara buzulun geçmişte ne kadar hızlı geri çekildiğini ve hareket ettiğini anlamalarına yardımcı oldu.

Güney Florida Üniversitesi Deniz Bilimleri Koleji'ndeki uzmanlara göre, yeni görüntüler bilim için yeni olan jeolojik özellikleri gösteriyor ve aynı zamanda Thwaites'in geleceğin anlaşılmasını sağlıyor.

gyhg.png

Araştırmacılar, Kıyamet Buzulu’nun son 200 yılın bir noktasında, altı aydan daha kısa bir süre boyunca, deniz dibinin bir kısmıyla temasını kaybettiğini belirterek yılda 1,2,1 km’den fazla bir hızla erdiğini ortaya koydu.

Bilim insanları bu rakamın, 2011 ve 2019 yılları arasında uydu kullanılarak yapılan çalışmalardaki bulguların iki katı olduğuna dikkat çekti.

Çalışmanın yazarlarından Alastair Graham, "Sonuçlarımız, son iki yüzyılda ve muhtemelen 20. yüzyılın ortalarında Thwaites Buzulu'nda çok hızlı geri çekilme darbelerinin meydana geldiğini gösteriyor" dedi.

werw.png

İngiliz Antarktika Araştırması'ndan deniz jeofizikçisi ve çalışma ortak yazarı Robert Larter ise, "Thwaites bugün gerçekten parmak uçlarında duruyor ve gelecekte küçük zaman dilimlerinde büyük değişiklikler görmeyi beklemeliyiz. Bu bir yıl içinde bile gerçekleşebilir” dedi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN