BM’den Suriye uyarısı: Yardım kesilirse yıkıcı sonuçları olur

BM’den Suriye uyarısı: Yardım kesilirse yıkıcı sonuçları olur

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Güvenlik Konseyi’ne Suriye’ye yönelik sınır ötesi yardımın bir yıl daha uzatması için çağrıda bulundu. Guterres, aksi durumda milyonlarca insan için “yıkıcı sonuçlara” neden olacağını söyledi.

SELMAN CÖMERT | KARAR.COM

Suriye’de 10 Temmuz’da sona erecek yıllardır devam eden yardım operasyonunun süresinin uzatılması için BM Güvenlik Konseyi’ne çağrıda bulunan Guterres, “Konsey’in yetkisinin uzatılmamasının yıkıcı sonuçları olacaktır” dedi.

BM Güvenlik Konseyi ilk olarak 2014’te Suriye’nin dört noktasında sınır ötesi bir yardım operasyonuna izin vermişti. Geçtiğimiz yıl, Rusya ve Çin’in muhalefeti nedeniyle bu dört nokta geçişi Türkiye’den olan tek bir noktaya düşürülmüştü.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile müttefik ve Konsey’de veto yetkisine sahip olan Rusya, başkent Şam’dan kuzey Suriye’ye yardım ulaştırabileceğini savunarak sınır ötesi yardım operasyonunun önemini sorgulamıştı.

"BU GERÇEKTEN İKİ YÜZLÜLÜK"

Çin’in BM Büyükelçisi Zhang Jun, toplantı öncesinde gazetecilere verdiği demeçte Suriye’ye yönelik yaptırımları ele almıştı. Bu yaptırımların tek taraflı olduğunu öne süren Zhang Jun, “...tek taraflı yaptırımlar uygulanmaya devam ediyor. Bu gerçekten iki yüzlülük” dedi.

Konsey’e konuşan BM Yardım Şefi Vekili Ramesh Rajasingham, “Yetkinin uzatılmamasının ciddi sonuçları olacak: Kuzeybatıda muhtaç durumdaki 3.4 milyon kişinin hayatını kurtaran yardımı kesintiye uğratacak ve bunların milyonlarcası Suriye’deki en savunmasız kişilerden oluşacak” dedi.

İrlanda’nın BM Büyükelçisi Geraldine Byrne Nason da Norveç’le birlikte “acil insani ihtiyaçlara yanıt olarak insani yardım dağıtım mekanizmasını yenileyecek ve genişletecek” bir ortak karar taslağı dağıtmayı planladıklarını söyledi.

YARDIM SÜRESİNİN UZATILMA ŞARTLARI NELER?

BM Güvenlik Konseyi’nin Suriye’deki insani yardım süresini uzatabilmesi için dokuz lehte oya ihtiyaç var. Ayrıca, daimi üye olan Rusya, Çin, ABD, Fransa ve İngiltere’nin kararı veto etmemesi gerekiyor.

Son on yılda Rusya ve Çin’in Batılı üyelerle karşı karşıya gelmesiyle BM Güvenlik Konseyi, Suriye meselesinin çözümünde ortak karara varamıyor. Suriye’yle ilgili 16 kararı veto eden Rusya’nın bu oylarının çoğu Çin tarafından desteklenmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN