Çin etki alanını genişletiyor

Çin etki alanını genişletiyor

Solomon adalarıyla yaptığı işbirliği anlaşması tartışmalara konu ola Çin gelecek hafta Güney Pasifik’teki diğer ülkeleri işbirliği için ikna etmeye çalışacak.

KARAR/ALMANYA

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi gelecek hafta Güney Pasifik ülkelerini ziyaret ederek güvenlik ve ekonomik işbirliği için zemin arayacak. Çin’in Güney Pasifik’deki Salamon Adaları ile yaptığı işbirliği anlaşmasından sonra yapacağı bu hamle, Avustralya ve Yeni Zellanda tarafından tedirginlikle karşılanıyor. Çin’in son hamleleri bölgede ABD ile olan rekabeti de kızıştırdı.

Geçtiğimiz hafta Asya ziyareti gerçekleştiren ABD Başkanı Joe Biden, Çin’in bölgede artan etkisine karşı tavır alacaklarını dile getirmişti. Bu meydan okumanın peşine Çin’in Güney Pasifik’deki bölge ülkeleri ile işbirliği planlarını açıklaması bir meydan okuma olarak değerlendiriliyor.

Çin’in Solomon adaları ile yaptığı anlaşma ekonomik yardımlar ada ülkelerdeki polislerin eğitimini içeriyor. Çin’in Cyber güvenlik desteği de vereceği açıklanırken, buna karşılık adalardaki doğal kaynakları çıkarma ve işleme hakkı alacağı açıklandı. Anlaşma adalara Çin pazarına açılma hakkı da tanıyor. Batılı gözlemciler Çin’in ekonomik olarak adaların hakimiyetini ele geçirmenin yanında, Cyber güvenlik gerekçesiyle bütün iletişim alt yapısını kontrol eder hale geleceğini belirtiliyor.

Güney Pasifik gittikçe artan bir yoğunlukta Çin ve ABD arasında yaşanan rekabetin sahnesi haline geliyor. Pekin bu bölgede askeri, siyasi ve ekonomik artan oranlarda yatırımlar yapıyor. ABD ve Avustralya Çin’in Güney Pasifik bölgesinde yeni askeri limanlar tesis etmesinden endişe ediyor. Bu limanlar Çin’e sınır ötesi bölgelerde operasyon yapma imkanları sağlayacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN