Dünya ‘yetmedi’: ABD ve Çin arasındaki çekişme uzayda

Dünya ‘yetmedi’: ABD ve Çin arasındaki çekişme uzayda

NASA’dan üst düzey bir yetkili, ABD'nin Çin ile bir uzay yarışına girdiğini ve rakibinin Ay’da hak iddia edebileceğini söyleyerek “dikkat edilmesi” gerektiği konusunda uyardı. İddialara sert yanıt veren Çin ise, ABD’li bazı yetkililerin sorumsuzca konuştuğunu belirtti.

Dünyanın en büyük iki ekonomisi olan Çin ve ABD’nin yarışı dünyayı aştı. Eski bir astronot ve Florida’dan senatör olan NASA yöneticisi Bill Nelson, ABD ile Çin arasındaki rekabetin kızıştığını ve önümüzdeki iki yılın hangi ülkenin avantaj elde edeceğini belirleyebileceğini söyledi.

‘KANIT’ GÖSTERDİ

Politico'ya konuşan Nelson, "Bu bir gerçek: bir uzay yarışındayız ve bilimsel araştırma kisvesi altında Ay'da bir yere gitmemelerine dikkat etsek iyi olur. 'Uzak durun, biz buradayız, burası bizim bölgemiz' demeleri de ihtimal dışı değil” diye eklerken, Çin'in bölgesel hırsının kanıtı olarak, Pekin'in askeri üsler kurduğu Güney Çin Denizi'ndeki adalar üzerindeki saldırganlığını gösterdi.

Dünya'nın yörüngesinde dönen bir uzay istasyonu kuran Çin, Ay'ın güney kutbu yakınında otonom bir ay araştırma istasyonu kurmak için programın üçüncü aşamasının 2025'te yapılması planlanıyor.

Aralık ayında Çin hükümeti, mürettebatlı bir aya iniş, uzay taşımacılığı, altyapı ve uzay yönetimi vizyonunu sundu. Çin ayrıca 2020’li yılların sonuna kadar Ay’a astronot çıkarma hedefini açıkladı.

‘UZAYI SİLAHLANDIRABİLİR’ İDDİASI

Bu arada NASA, yakın zamanda ay yüzeyinin fotoğraflarını çekmek için 26 günlük Artemis I görevini tamamladı. Ancak ABD, Mars'a daha çok odaklanmış durumda. ABD askeri yetkilileri, Çin'in uzayı askerileştirmesi ve buna bağlı güvenlik endişeleri konusunda da alarm verdi.

Uzay Kuvvetleri Korgeneral Nina Armagno, Avustralya'ya yaptığı ziyarette, "Bizi yakalayıp geçmeleri tamamen mümkün. Kaydettikleri ilerleme baş döndürücü ve şaşırtıcı derecede hızlı" dedi.

ÇİN’DEN SERT TEPKİ

Ancak Pekin, ABD'nin Çin'in uzay hamlesinin ardından ortaya atılan iddiaları reddediyor. Washington'daki Çin Büyükelçiliği Sözcüsü Liu Pengyu, "Uzay bir güreş sahası değil" dedi. Sözcü, bazı ABD'li yetkililerin "Çin'in normal ve meşru uzay çabalarını yanlış tanıtmak için sorumsuzca konuştuğunu" söyledi.

Açıklamada, "Çin her zaman uzayın barışçıl kullanımını savunur, uzayın silahlandırılmasına ve uzayda silahlanma yarışına karşı çıkar ve uzay alanında insanlık için ortak bir geleceğe sahip bir topluluk oluşturmak için aktif olarak çalışır" diye ekledi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN