Dünyanın en güçlü pasaportları açıklandı: Altı ülke birinci Türkiye 52. Sırada

Dünyanın en güçlü pasaportları açıklandı: Altı ülke birinci Türkiye 52. Sırada

Henley Pasaport Endeksi'ne göre dört Avrupa ülkesi artık dünyanın en güçlü pasaportlarına sahip. Türkiye listede 52. sırada yer aldı.

KARAR / ALMANYA

Dünyanın en güçlü pasaportlarının sıralandığı Henley Passport Index’e göre dünyanın en güçlü pasaportları sıralamasında birinci sırada Singapur ve Japonya ile birlikte 4 Avrupa ülkesi (Fransa, Almana, İtalya ve İspanya) yer alıyor. En güçlü pasaporta sahip 6 ülke dünyanın 194 ülkesine vize almadan seyahat edebiliyor. Sıralamada 52. Sırayı alan Türkiye’den ise 118 ülke vize istemiyor.

Henley 2024 sıralamasında ilk onu Avrupa ülkeleri domine ediyor. Finlandiya ve İsveç en güçlü pasaport sıralamasına ikinci olurken üçüncü sırada Avusturya, Danimarka, İrlanda e Hollanda bulunuyor. Bu ülkeleri Belçika, Lüksemburg, Norveç ve Portekiz ve İngiltere dördüncü sıradan takip ediyor. Beşinci sırada ise Yunanistan, Malta ve İsviçre bulunuyor.

Altıncı sırayı Çek Cumhuriyeti, Polonya ile birlikte Avustralya ve Yeni Zelanda paylaşıyor. Macaristan, ABD ve Kanada ile birlikte yedinci sırada. Ukrayna’nın 32. Sırada olması dikkat çekerken, Sırbistan 37 ve Arnavutluk ta 48. Sırada yer alarak Türkiye’nin önünde yer aldı.

Henley Passport Index’i dünyadaki199 pasaportu, vize talep edilen ülkeler kriterine göre belirleniyor. Henley and Partner isimli danışmanlık şirketinin hazırladığı indeks Air Transport Association (IATA) verilerine göre belirleniyor. Bu sıralama 19 yıldır yapılıyor ve aylık olarak aktüelleştiriliyor.

Ülkeler vizesiz gidebildikleri her ziyaret noktası için bir puan alıyor. Vizelerin sınır kapısında verildiği ülkeler de vizesiz ziyaret kapsamına dahil ediliyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN