Dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını: Kalp cerrahı Dilek Gürsoy da listede

Dünyanın en ilham veren ve etkili 100 kadını: Kalp cerrahı Dilek Gürsoy da listede

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2022’de en ilham veren ve etkili 100 kadını listeledi. 100 kadın arasında Amerikalı şarkıcı Billie Eilish, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska ve Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr. Dilek Gürsoy gibi isimler yer alıyor. İran'da başörtüsü kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından öldürülen Mahsa Amini için yapılan protestolarda saçlarını kesen kadınlar da listede unutulmadı.

İngiliz yayın kuruluşu BBC, 2022’de en ilham veren ve etkili 100 kadını açıkladığı listede Amerikalı şarkıcı Billie Eilish, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski'nin eşi Olena Zelenska ve Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr. Dilek Gürsoy gibi isimler bulunuyor.

dd.png
Dr. Dilek Gürsoy

DAHA ALINACAK ÇOK YOL VAR

Bu yıl, 100 Kadın Listesi’nin 10’uncu yılı. Bu nedenle son 10 yılda kaydedilen gelişmeler de yeniden gözden geçirildi: Kadın lider sayısı artmış ve “MeToo” hareketi gibi kadın hakları bakımından önemli adımlar atılmış olsa da, dünyanın birçok ülkesinde kadınlar için alınacak çok yol var.

İRAN’DA SAÇINI KESEN KADINLAR

2022’nin 100 Kadın Listesi’nde bu yıl, İran’da saçlarını kesen protestocu kadınlar da unutulmadı. İran’da 13 Eylül’de ahlak polisi tarafından tutuklandıktan sonra ölen 22 yaşındaki Mahsa Emini’nin ardından İran’da geniş çaplı protestolar patlak vermiş, İran’da ve tüm dünyada kadınlar saçlarını keserek bu protestoya destek vermişti. BBC de kadınların protestolarda oynadıkları rolü, özgürlükleri için ve zorunlu başörtüsüne karşı verdikleri mücadeleyi görünür kılmak adına listeye protestocu kadınları da aldı.

20221006-iran-protesto.jpg

ÇATIŞMA VE DİRENİŞİN KADIN YÜZLERİ

100 Kadın Listesi’nde, Billie Eilish gibi küresel müzik fenomeni, Ukrayna’nın ‘First Lady’si Olena Zelenska, aktris Priyanka Chopra Jonas ve Selma Blair, ‘Rus popu çariçesi’ Alla Pugacheva, İranlı tırmanma sporcusu Elnaz Rekabi, üç adım atlamada rekor sahibi atlet Yulimar Rojas ve Ganalı yazar Nana Darkoa Sekyiamah gibi isimler bulunuyor. Ukrayna ve Rusya’daki çatışma ve direnişin kadın yüzlerinin de olduğu listede, Avrupa’da yapay kalp nakli yapan ilk kadın cerrah Dr. Dilek Gürsoy da var.

Almanya’da Türk göçmen bir ailenin çocuğu olarak doğan Dr. Dilek Gürsoy, önde gelen bir kalp cerrahı ve yapay kalp uzmanı. Almanya’da Forbes dergisinin kapağına taşıdığı Gürsoy, hayat hikayesini anlattığı “Buradayım Çünkü İyiyim” adlı bir de kitap yazdı. On yılı aşkın süredir yapay kalp araştırmalarına öncülük eden Gürsoy, şu sıralarda özel bir kalp kliniği açma çalışmalarını sürdürüyor.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN