Filistin’in güçlü direnişi İsrail'de paniğe neden oldu

Filistin’in güçlü direnişi İsrail'de paniğe neden oldu

İşgal altındaki Filistin’in katliamlara rağmen pek çok devlet tarafından desteklenen İsrail’e karşı güçlü direnişi Tel Aviv’de paniğe neden oldu. Kassam Tugayları’nın uzun menzilli roketler geliştirmesi kafalarda soru işaretleri bırakırken, İsrailli analistler bu direnişi Gazze’deki tünellere bağlıyor.

DIŞ HABERLER | KARAR.COM

Filistin'in uzun yıllar boyu süren ablukaya rağmen, güçlü bir şekilde direnebilmesi İsrail'de tartışma konusu oldu. İddiaya göre, Filistinliler birçok yerli silah yaptı ve bir kısmını da gizlice dışardan getirdi.

İlk Filistin roketi 2001 yılında fırlatıldı ve menzili sadece 3 ila 4,5 kilometre arasındaydı. Ancak yıllardır abluka altındaki Gazze’de Kassam Tugayları, 250 kilometre uzaktaki hedefleri vurabilen, İsrail tarafından işgal edilmiş Filistin topraklarına ulaşabilecek füzeler ve ‘demir kubbeyi’ atlatmak için stratejiler geliştirdi. 

Filistin roketleri çok patlayıcı özelliklere sahip değil. Yine de mali açıdan İsrail’i zarara uğratıyor. İsrail gazetesi Jerusalem Post’a göre, Filistin roketlerinin maliyeti 300 ila 800 dolar arası olduğu tahmin edilirken, demir kubbenin her roketi 50 ila 100 bin dolar olduğu sanılıyor.

İMKANSIZLIĞA RAĞMEN FİLİSTİN'İN GÜÇLÜ DİRENİŞİ İSRAİL'İ ZARARA UĞRATTI

Öte yandan, neredeyse tüm İsrail roket korkusuyla şu anda tamamen veya kısmen kapatıldı. Tüm uluslararası havalimanları kapatılırken, deniz limanları ve Akdeniz'deki gaz üretim sahaları boşaltıldı; tüm bunlar milyarlarca dolarlık ekonomik kayıplara ve bölgesel bir güç ve bölgede bir “ayakta devlet” olarak İsrail imajında derin hasara neden oluyor. 

'ŞEHİR ALTINDA ŞEHİR' İDDİASI

İsrail, Filistin direnişinin altyapısını bombaladığını iddia ederken, sadece çocukları ve sivilleri öldürüyor ve Filistin hareketlerinin nasıl hala mütevazı imkanlar ve dar alanla roket gönderebildiğini, bunları nasıl geliştirebildiğini anlamakta güçlük çekiyor. İsrailli analistler Gazze Şeridi’nde karmaşık bir tünel ağı, ‘şehir altında bir şehir’ olduğunu düşünüyor. 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN