Fransa 'getto' isyanında suçluyu buldu

Fransa 'getto' isyanında suçluyu buldu

Fransa'da 17 yaşındaki Nael M'nin polis kurşunuyla öldürülmesinin ardından başlayan 6'ncı gününde. Ateş açan polis aynı gün gözaltına alınsa da banliyöler başta olmak üzere şiddet olayları ülke geneline hızla yayıldı. Araçtaki bir yolcunun olay anını anlattığı ses kaydının olduğu video, farklı sosyal medya platformlarında paylaşılırken Fransa hükümeti, dinmek bilmeyen isyanın sorumlusu 'sosyal medya' dedi.

Fransa'nın Nanterre kentinde, 17 yaşındaki Nael M. isimli genç sürücünün polis ateşiyle öldürülmesinin ardından, araçtaki bir yolcunun olay anını anlattığı ses kaydının olduğu video, farklı sosyal medya platformlarında çıktı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, TikTok, Snapchat, Twitter gibi sosyal medya ağlarını 17 yaşındaki bir sürücünün öldürülmesinin ardından "çıkan isyanları körüklemekle" suçlarken, söz konusu platformlar yakın markaja alındı.

Macron, polis ve gençler arasında yaşanan şiddet olaylarını dindirmeye çalışırken sosyal medyayı "şiddet eylemlerini teşvik etmede rol oynamakla" suçluyor.

Protestolardan video oyunlarını da sorumlu tutan Macron, hükümetin sosyal medya ağlarıyla birlikte çalışarak "en hassas içerikleri" kaldıracağını ve "kargaşa, şiddeti tırmandırma çağrısı yapan" kullanıcıları da tespit edeceğini belirtti.gra.jpg

FRANSIZ HÜKÜMETİ NEDEN ENDİŞELİ?

Euronews'in aktardığına göre; isminin açıklanmasını istemeyen bir Fransız yetkili, AP'ye yaptığı açıklamada Nahel'e ateş eden polis memurunun isim ve adresinin sosyal medyada yayınlanmasını örnek gösterdi. Bir cezaevi görevlisinin mahrem bilgilerinin internete düştüğünü belirten yetkili, bunun o kişinin hayatını ve ailesini riske atabileceğini ifade etti.

om.jpg

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Macron, cuma günkü konuşmasında ne tür içerikleri "hassas" olarak gördüğüne dair ayrıntı vermedi ancak sosyal medya platformlarından "sorumluluk ruhu" beklediğini dile getirdi.

AP'ye göre hükümetle Snapchat, Twitter ve diğer sosyal platformlar arasında şiddeti teşvik eden içeriklerin kaldırılması sürecini hızlandırmak amacıyla görüşmeler başlamış durumda.

Paris yönetimi, şiddet çağrısı yapan kişilerin tespit edilmesi için bastırsa da bu şu anda sadece tartışma aşamasında.

hhh.jpg

İÇİŞLERİ BAKANI: İŞBİRLİKÇİ DAVRANDILAR

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, sosyal medya platformlarının temsilcileriyle yaptığı bir toplantıda, şiddet çağrıları için araç olarak kullanılmalarına izin vermemeleri konusunda uyarıda bulunduğunu söyledi.

"işbirlikçi davrandılar" diyen Darmanin, "Gerçekten öyle olup olmadıklarını göreceğiz" sözleriyle de sosyal platformları mercek altına aldıklarının altını çizdi.

jus.jpg

İÇİŞLERİNDEN GÖZDAĞI: GEREKLİ TÜM ÖNLEMLERİ ALACAĞIZ

Darmanin, yetkililerin sosyal medya şirketlerine "olabildiğince çok bilgi" sağlayacağını, karşılığında da şiddeti teşvik eden kişilerin kimliklerine ulaşabileceklerini dile getirdi. Darmanin, yetkililerin "şiddet eylemleri için sosyal ağları kullanan herkesin peşine düşeceğini" sözlerine ekledi.

Ayrıca Bakan Darmanin, sosyal medya platformlarına yönelik, "Her kim olursa olsun sosyal ağların yasalara saygı göstermediğinin farkına varırsak gerekli tüm önlemleri alacağız" uyarısında bulundu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN