İngiltere Merkez Bankası'ndan 3 yıl sonra bir ilk

İngiltere Merkez Bankası'ndan 3 yıl sonra bir ilk

Koronavirüsün dünyadaki olumsuz etkisi İngiltere'ye de yansıdı. Merkez Bankası, faizi 15 puan artırarak 0,25'e yükseltti. Para Politikası Kurulu tutanaklarına göre enflasyon, ancak gelecek yılın ikinci yarısında düşmeye başlayabilecek.

İngiltere Merkez Bankası (BoE), üç yıl sonra ilk kez faizi yükseltti. Para Politikası Kurulu (Monetary Policy Committee-MPC), yüzde 0,1 ile tüm zamanların en düşük seviyesinde olan politika faizini 15 baz puan artırarak yüzde 0,25’e yükseltti. Kurul, 875 milyar sterlin seviyesindeki varlık alım programını değiştirmedi.

Tutanaklarda, pek çok farklı sektörde tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların etkisinin devam ettiği için Koronavirüs (Kovid-19) varyantı Omicron’a karşı artırılan kısıtlamaların aralıkta ve gelecek yılın ilk çeyreğinde büyümeyi baskılamasının beklendiği kaydedildi.

OMİCRON RİSK OLUŞTURUYOR

İngiltere’de eylül ayında yüzde 3,1 seviyesinde olan enflasyonun, kasım ayında yüzde 5,1 seviyesine yükseldiği hatırlatılan tutanaklarda, enflasyonun kış aylarında yüzde 5’in üzerinde seyretmeye devam etmesinin ve 2022 yılının nisan ayında yaklaşık yüzde 6 ile zirve yapmasının beklendiği bildirildi.

Çekirdek enflasyonda düşüşün ancak gelecek yılın ikinci yarısından itibaren başlamasının öngörüldüğü vurgulanan tutanaklarda şu ifadelere yer verildi:

"Omicron varyantı, talep ve arz ve dolayısıyla orta vadeli küresel enflasyonist baskılar üzerindeki etkileri belirsiz olsa da, 2022'nin başlarında faaliyet için aşağı yönlü riskler oluşturuyor. Küresel maliyet baskıları güçlü kalmaya devam ediyor."

Öte yandan ülkede dün açıklanan verilere göre, enflasyon, yüzde 5,1 ile 2011 yılının eylül ayından bu yana en yüksek seviyesine ulaştı. Ayrıca İngiltere Merkez Bankası, en son Ağustos 2018'de faiz yükseltme kararı almıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN