İsrail ile İngiltere arasında siyasi kriz çıktı. İsrail İçişleri Bakanlığı’na bağlı Nüfus ve Göçmenlik Dairesi, ülkeye resmi ziyaret için gelen İngiliz milletvekilleri Yuan Yang ve Abtisam Mohamed'i "İsrail’e karşı nefreti yayma planlamak ve güvenlik güçlerinin faaliyetlerini belgelemek" iddialarıyla gözaltına aldı. Sorgulamanın ardından milletvekilleri sınır dışı edildi.
İsrailli yetkililer, gözaltı kararını veren Göçmenlik Dairesi’nin iddiaları destekleyecek somut bir kanıt bulamadığını itiraf etti. Ayrıca, milletvekillerinin ziyaretinden İsrail hükümetinin haberdar olmadığı belirtildi.
İNGİLTERE: KABUL EDİLEMEZ
İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, gelişmeyi "kabul edilemez ve derin endişe verici" olarak nitelendirerek, İsrail makamlarına resmi protesto iletti. Lammy, "İngiliz parlamenterlere böyle muamele yapılamaz. Odak noktamız ateşkes, rehinelerin serbest bırakılması ve Gazze’deki çatışmanın sona ermesidir" dedi.
Britanya Maliye Bakan Yardımcısı Darren Jones, gözaltına alınan milletvekillerinin yardımcılarıyla birlikte ülkeye dönüş yolunda olduğunu açıkladı.
