Kahreden sessizlik

Kahreden sessizlik

Hamas’ın eylemlerini bahane ederek Gazze’de topyekun katliama girişen İsrail’e Batı dünyası desteğe koştu. Tel Aviv’e ‘arkanızdayız’ ziyaretleri Almanya, ABD, İngiltere, Yunanistan, Hollanda ve Fransa liderleriyle sürdü. Gazze’yi topraklarına katmak için kadın, çocuk, yaşlı demeden Filistinlilere ölüm yağdıran İsrail’e karşı Müslüman ülkelerin tepkisi ise ‘kınama’nın ötesine geçemedi.

İsrail’in Gazze’deki katliamları 18’inci gününde de sürdü. Son 24 saatte Tel Aviv’in hedef gözetmeden yaptığı bombardımanda 120 kişi hayatını kaybetti. Sivil can kayıpları çoğu çocuk ve kadın olmak üzere 6 bine yaklaştı. Hastaneler yine hedef alındı. Okullara bomba yağdı. Yardımların ulaşamadığı Gazze Şeridi’nde 20 binden fazla bina yıkıldı, hasar gören konut sayısı 181 bini aştı. Yarısı çocuk olmak üzere 1 milyondan fazla kişi enkazlar arasında.

BATI DESTEĞE KOŞTU MÜSLÜMANLAR İZLEDİ

Soykırıma varan savaşta Batı ilk günden itibaren İsrail’e desteğe koştu. İlk ziyaret Almanya Başbakanı Scholz’dan geldi. Ardından ABD Başkanı Tel Aviv’e uçtu. Netanyahu’ya sarılarak ‘arkandayız’ mesajı verdi. Ziyaretler İngiltere, Yunanistan, Hollanda ve Fransa liderleriyle sürdü. Batı’nın gölgesi altında süren katliama İslam alemi ‘kınıyoruz’ mesajları dışında seyirci kaldı. Müslüman başkentlerden sivil toplum dışında kayda değer tepki yükselmedi.

SAĞLIK SİSTEMİ ÇÖKTÜ

İsrail’in hedef gözetmeden yaptığı saldırılar tüm şiddetiyle sürerken Gazze’deki Sağlık Bakanlığı, hastanelerdeki sağlık sisteminin tamamen çöktüğünü duyurdu. Doktorların imkansızlıklardan dolayı ağır hastaları tedavi etmeme kararı aldığı belirtildi. Kentteki bütün hastanelerde 24 saat içinde jeneratörlerin duracağını açıklandı. Endonezya Hastanesi’nde ise elektrik kesildi. Hamas, Arap ülkelerine ve BM’ye yakıt tedariği çağrısı yaptı.

2510krt01a-tum.jpg

İsrail 7 Ekim’den bu yana dünyanın gözü önünde bir milleti parça parça yok ediyor. Önceki gece de İsrail güçlerinin 400’den fazla noktaya düzenlediği bombardımanında 700’e yakın kişi hayatını kaybetti. Hamas kontrolündeki sağlık bakanlığına göre Gazze’de 7 Ekim’den bu yana en az 5 bin 791 kişi katledildi. Gazzelilerin önündeki bir başka felaket ise hastanelerin artık tamamen işlevini kaybetme tehlikesi. Gazze’deki Sağlık Bakanlığının dün, “Hastanelerde sağlık sistemi tamamen çöktü” açıklaması durumun vehametini gösteriyor.

Bu durum, her gün saldırılarda yaralanan yüzlerce kişinin de hayatını kaybedeceği anlamına geliyor. Hamas Hareketi, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sonucu elektriklerin kesilmesinin bir insanlık suçu olduğunu duyurdu.

Endonezya Hastanesinde yakıtın bitmesi sebebiyle elektrik kesintisini bir insanlık suçu olarak değerlendiren Hamas, Arap ülkelerine, İslam dünyasına ve Birleşmiş Milletler’e, yakıt tedariki için çağrıda bulundu. Gazze’deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşre el-Kudra da, dün yaptığı açıklamada kentteki hastanelerde 48 saat içinde tüm jeneratörlerin duracağını açıkladı.

İsrail’in en büyük destekçisi ABD Başkanı Joe Biden bile Beyaz Saray’dan yapılan açıklamaya göre, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile yaptığı telefon görüşmesinde “Gazze’ye acil ihtiyaç duyulan insani yardım akışının kesintisiz bir şekilde sürdürülmesi gerektiğinin altını çizdi”. Buna karşılık Dünya Sağlık Örgütünün (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölgesi Acil Durumlar Direktörü Rick Brennan, Refah Sınır Kapısı üzerinden giriş yapan tırlardaki, Gazze’ye ulaştırılması için teslim edilen tıbbi yardımları, güvenlik garantisinin olmaması nedeniyle Gazze’nin kuzeyindeki hastanelere ulaştıramadıklarını belirtti.

Gazze’de yüzyılın en büyük insanlık suçlarından biri işlenirken hükümetleri sorumlu tutan vicdan sahipleri ‘Soykırımı izlemeyi meşru kılacak bir siyasi hesap yok’ tepkisiyle ayağa kalkıyor. İslam dünyasından ise halen politik anlamda İsrail’e baskı oluşturacak etkili bir hareket bekleniyor. İsrail’e ise Batı’dan ardı ardına destek ziyaretleri sürüyor. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, dün İsrail’e yaptığı ziyarette ülkeyi yalnız bırakmayacağına söz verirken bölgesel bir çatışma riskine karşı uyarıda bulundu.

ABD Başkanı Biden, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, üst düzey Avrupa Birliği yetkilileri, Hollanda Başbakan Mark Rutte gibi isimlerin ardından Kudüs’te İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile görüşen Macron, Fransa’nın İsrail ile “omuz omuza” durduğunu söyledi. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile de görüşen Macron, IŞİD ile mücadele eden ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon’un, Hamas’a karşı mücadeleyi de kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi.

Netanyahu ise ‘İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde devam eden savaşta Hamas’ı yok edeceğini’ söyledi ve çatışmadan sonra kimsenin ‘Hamas zulmü altında yaşamayacağını’ dile getirdi. İsrail’in ‘yalnız olmadığını’ belirten Macron ise “Terör, Fransa ve İsrail’in ortak düşmanıdır” dedi. Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani ise, Katar Şura Meclisinin yeni dönem açılış oturumunda “Artık yeter. İsrail’in sınırsız bir şekilde (insan) öldürmesine yeşil ışık yakılmaması” dedi.

İKİ REHİNE DAHA SERBEST ‘BİZE İYİ DAVRANDILAR’

Hamas’ın 7 Ekim’de rehin aldığı onlarca rehineden biri olan ve önceki akşam serbest bırakılan Yocheved Lifshitz, tedavi gördüğü Tel Aviv Hastanesi’nde Hamas’ın kendisine ve diğer rehinelere iyi davrandığını da söyledi. Hamas’ın tünel şekebesinde birkaç kilometre yürüdüklerini ve geceleri yine tünellerde uyuduklarını belirten Lifshitz, kendilerine iyi bakıldığını söyledi. Lifshitz, “Yedikleri beyaz peyniri ve salatalığı bize de verdiler” dedi. Serbest bırakılan Yocheved Lifshitz ve 79 yaşındaki Nurit Cooper, Gazze sınırı yakınlarındaki Nir Oz yerleşim biriminde yaşıyorlardı. Lifshitz’in 83 yaşındaki eşi Oded ve Cooper’ın 85 yaşındaki eşi Amiram ise hala Hamas tarafından rehin tutuluyor.

ABD İsrail’e askeri yetkililer gönderdi

İsrail’in kara harekatına ne zaman başlayacağı sorusu dünyanın bir numaralı gündemi olmaya devam ediyor. Beyaz Saray, ABD Başkanı Joe Biden’ın operasyonlara danışmanlık yapmaları için birkaç üst düzey askeri yetkiliyi İsrail’e göndereceği iddialarını doğruladı.

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, basın toplantısında bir gazetecinin “Korgeneral James Glynn ve diğer bazı kişilerin İsraillilere danışmanlık yapmaları için gönderildiğini teyit edebilir misiniz?” sorusunu yanıtladı. Kirby, “İsrail’in düzenlediği ve ileride düzenleyebileceği operasyonlara uygun deneyime sahip olduğunu düşündüğümüz askeri yetkililerin, kendi deneyimlerini paylaşmak üzere orada olacağını söyleyebiliriz.” şeklinde konuştu.

Axios haber sitesi, Biden’ın, İsrail ordusuna danışmanlık yapması için başka üst düzey yetkililerle birlikte Irak’ta IŞİD’e karşı yürütülen özel operasyonlarda görev almasıyla bilinen Korgeneral James Glynn’i seçtiğini iddia etmişti.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN