Kanada'da 'Zombi Yangınları' devam ediyor

Kanada'da 'Zombi Yangınları' devam ediyor

Kanada'nın ölü kışında bile, geçtiğimiz yılın rekor kıran orman yangının közleri hala duruyor. "Zombi yangınları" kalın kar katmanları altında benzeri görülmemiş bir hızla yanıyor. Yetkililer Fort Nelson kasabasında insanların etraflarındaki topraktan gelen beyaz duman bulutlarını kolaylıkla görüp, koklayabileceklerini belirtti.

Kanada'da "Zombi yangınları" olarak adlandırılan orman yangının közleri büyük endişeye neden oluyor.

Geçtiğimiz yılın rekor kıran orman yangının ardından "Zombi yangınları" kalın kar katmanları altında benzeri görülmemiş bir hızla yanıyor. Yetkililer Fort Nelson kasabasında insanların etraflarındaki topraktan akan beyaz duman bulutlarını kolaylıkla görüp, koklayabileceklerini belirtti.

BBC'de yer alan habere göre 15 yılı aşkın süredir bölgede yaşayan Leverkus, "Hiç duman kokan bir kar fırtınası yaşamamıştım" dedi.

Fort Nelson'daki duman, kışlama yangınları olarak da adlandırılan zombi yangınlarının sonucudur. Bunlar, yüzeyin altında yavaşça ve alevsiz yanan maddelerdir. Kuzey Amerika'nın kuzey ormanlarında yaygın olarak bulunan turba yosunu adı verilen organik toprak ve onları soğuktan koruyan kalın kar katmanları sayesinde hayatta kalırlar.

SON 10 YILDA SOĞUK HAVALARDA ALTI YANGIN GÖRÜLDÜ

Bu yangınlar olağandışı değil. Uzmanlar, son 10 yılda Britanya Kolumbiyası'nda soğuk aylarda yanmaya devam eden ortalama beş veya altı yangının görüldüğünü söylüyor. Ancak Ocak ayında eyalette 106 aktif zombi yangınının benzeri görülmemiş bir zirveye ulaşması, yangın bilimciler arasında bu dumanların yaklaşan orman yangını sezonu için endişelere yol açtı.

Çoğu genellikle bahardan önce kendi kendine söner, ancak il verilerine göre bölgede 91 tanesi hala yanıyor ve Mart ayına kadar söndürülmeyenler, kar eridiğinde ve havaya maruz kaldıklarında yeniden alev alabilirler. Bu nedenle bilim insanları bunları orman yangını mevsiminin erken başlamasıyla ilişkilendiriyor.

Wilfrid Laurier Üniversitesi'nde Biyoloji Profesörü ve Kanada Ormanlar ve Küresel Araştırma Başkanı Jennifer Baltzer Kanada'nın geçtiğimiz yıl rekor kıran orman yangını sezonundan sonra "Kış boyunca devam eden bu yanmanın çok endişe verici olduğunu düşünüyorum" dedi.

BİNLERCE İNSAN EVİNDEN AYRILDI

Geçtiğimiz yıl Kanada'da 18 milyon hektardan (44 milyon dönüm) fazla arazi, ülkenin 10 yıllık ortalamasının çok üzerinde, kabaca Kamboçya büyüklüğünde bir alan olan orman yangınları nedeniyle küle döndü.

Orman yangınları nedeniyle binlerce insan evlerinden ayrılmak zorunda kaldı ve haziran ayında ABD'nin büyük bir bölümünü duman kapladığında bunun etkisi Kanada sınırlarının çok ötesinde de hissedildi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN