Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde son ayda 1500’den fazla sivil öldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde son ayda 1500’den fazla sivil öldü

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde (KDC) son bir ayda yaşanan çatışmalarda 1500’den fazla sivilin yaşamını yitirdiği, en az 500 bin kişinin yerinden edildiği bildirildi. Hükümet, ülkenin doğusunda Ruanda’nın desteklediğini ileri sürdüğü M23 adlı isyancı grubun işgalinin sürdüğünü ve özellikle Güney-Kivu’daki Uvira ve çevresinde çatışmaların yoğunlaştığını açıkladı.

KDC hükümeti tarafından yapılan açıklamada, ülkenin doğusunda Ruanda’nın desteklediği ileri sürülen 23 Mart Hareketi (M23) adlı isyancı grubun yasa dışı işgalinin sürdüğü belirtildi. Açıklamada, işgal altındaki alanların özellikle Güney-Kivu eyaletine bağlı Uvira kenti ve çevresinde genişletildiği ifade edildi.

Hükümet, 2025 Aralık ayının başından bu yana Uvira’da yürütülen operasyonlarda bombalar ve kamikaze dronların kullanıldığını, bu saldırılar sonucunda 1500’den fazla sivilin hayatını kaybettiğini ve 500 binden fazla kişinin yerinden edildiğini bildirdi.

HÜKÜMETTEN RUANDA VE SİLAHLI GRUPLARA ÇAĞRI

KDC hükümeti, açıklamasında Ruanda’ya ve bölgedeki silahlı gruplara çağrıda bulunarak, işgal ettikleri bölgelerden derhal ve koşulsuz şekilde çekilmelerini ve sivillere yönelik saldırılara son vermelerini istedi.

KDC’DEKİ ÇATIŞMALARIN GENEL TABLOSU

Ülkede, M23 üyeleri 2025 başından bu yana sürdürdükleri saldırılar sonucunda, Kuzey-Kivu eyaletinin başkenti Goma başta olmak üzere birçok bölgenin kontrolünü ele geçirdi. KDC’nin doğusunda devam eden çatışmalar nedeniyle 2025 yılı içinde 1 milyondan fazla kişi yerinden oldu, en az 7 bin kişi hayatını kaybetti.

Birleşmiş Milletler (BM) ve KDC yönetimi, M23’e destek vermekle Ruanda’yı suçlarken, Ruanda yönetimi bu iddiaları reddediyor.

M23’ÜN ORTAYA ÇIKIŞI

KDC’nin doğusunda güvenliği sağlamak amacıyla 23 Mart 2009’da bölge ülkeleri arasında imzalanan barış anlaşmasının bozulmasının ardından ortaya çıkan grup, “23 Mart Hareketi” adıyla anılmaya başlandı ve zamanla M23 kısaltmasıyla bilinir oldu. M23’ün büyük ölçüde, Ruanda Devlet Başkanı Paul Kagame’nin de mensubu olduğu Tutsi kabilesinden oluştuğu belirtiliyor.

ABD ARABULUCULUĞUNDA BARIŞ ANLAŞMASI

Ruanda ve KDC cumhurbaşkanları, ABD arabuluculuğunda 4 Aralık 2025’te Washington’da bir araya gelerek, çatışmaların sona erdirilmesini ve taraflar arasındaki gerilimin azaltılmasını öngören bir barış anlaşması imzalamıştı. Ancak sahadaki son gelişmeler, çatışmaların devam ettiğini ortaya koyuyor.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN