Macaristan Parlamentosu bugün karar verecek: İsveç'in NATO üyeliği oylamada

Macaristan Parlamentosu bugün karar verecek: İsveç'in NATO üyeliği oylamada

İsveç'in NATO'ya katılım başvurusu bugün Macaristan Parlamentosu'na sunulacak. Parlamentonun uzun bir süre sonra İsveç'in NATO üyeliği lehinde oy kullanması ve böylece aylardır süren belirsizlik ve diplomatik çekişmelerin sona ermesi bekleniyor.

Türkiye’nin İsveç’in NATO üyeliğini onaylamasından sonra , İttifak içinde henüz onay vermemiş tek ülke olarak kalan Macaristan sonunda itirazını kaldırdı. Bugün Budapeşte'de yapılacak beklenen oylama İsveç'in NATO üyeliği için dönüm noktası olacak.

Oylama kararı İsveç başbakanı Ulf Kristersson ile Macar mevkidaşı Viktor Orbán'ın Cuma günü gerçekleştirdikleri ve aralarındaki farklılıkları bir kenara bırakarak "birbirleri için ölmeye hazır olduklarını" belirttikleri görüşmenin ardından alındı.

İSVEÇ'TEN SAVAŞ UÇAĞI SATIŞI

İki ülke ayrıca Macaristan'ın başkentinde gerçekleştirilen ortak bir basın toplantısı sırasında İsveç'in Macaristan'ın daha önce satın aldığı 14 uçağa ek olarak dört yeni Gripen uçağı satma sözü verdiği yeni bir askeri anlaşma imzaladı.
Orbán'ın imzalayan son NATO üyesi olmayacağına dair verdiği güvenceye rağmen, Türkiye geçen ay İskandinav ülkesinin NATO onayına onay vererek Macaristan'ı bunu yapan son ülke olarak bıraktı.
Parlamento beklendiği gibi basit çoğunluk gerektiren evet oyu verirse, karar Macaristan'ın geçici cumhurbaşkanı László Kövér'e gönderilecek ve Kövér'in kararı imzalayıp Washington'a göndermek için beş günü olacak. Mayıs 2022'de İsveç'le aynı anda NATO'ya katılmak için başvuran ve geçen yıl Temmuz ayında resmen katılan Finlandiya'da bu süreç üç gün sürmüştü.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN