Netanyahu’nun oğlundan protestolara tanıdık tepki: Dış güçlerin operasyonu

Netanyahu’nun oğlundan protestolara tanıdık tepki: Dış güçlerin operasyonu

Sosyal medyada Netanyahu’nun oğlunun “İsrail’deki protestoları dış güçler fonluyor” ifadeleri gündeme oturdu. Türkiye’de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın söylemlerine benzerliğiyle dikkat çeken ifadeye Beyaz Saray’dan yanıt geldi.

SELMAN CÖMERT

Beyaz Saray, İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun oğlu Yair Netanyahu’nun ülkede meydana gelen protestolarda ABD'nin rolüne ilişkin suçlamalarına yanıt verdi.

Geçen hafta Yair Netanyahu, aşırı sağcı Breitbart haber sitesinde ABD'nin İsrail'de ortaya çıkan hükümet karşıtı protestoları babasını devirmek ve hükümetini İran'la bir anlaşmaya varmaya zorlamak için finanse ettiğini iddia eden bir makale paylaşmıştı.

İsrail gazetesi Haaretz’e konuşan bir ABD Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Bu suçlamalar tamamen asılsız" dedi.

1039313804-0-106-2931-1949-1920x0-80-0-0-d2547d0b53d55d1036d29857ced1fd36.jpg

Yair Netanyahu

ABD’li sözcü, İsrail'deki gösterilere katılan bağımsız, partizan olmayan, kar amacı gütmeyen, demokrasi yanlısı bir örgüt olan Nitelikli Hükümet Hareketi'nin "ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan önceki yıllarda makul bir hibe aldığını” belirterek son fon ödemesinin son İsrail seçimlerinden çok önce, 2022 Eylül'ünde yapıldığını söyledi.

Sözcü, STK’ya yapılan hibenin "Kudüs okullarındaki yurttaşlık bilimleri müfredatını tamamlayan bir eğitim programına katkıda bulunduğunu” ileri sürdü.

“BU İLK MÜDAHALE DEĞİL”

Ancak İsrail’deki ABD'nin ülkenin iç işlerine karışabileceğine dair korku ve şüpheler, başbakanın oğlunun ötesine geçiyor gibi görünüyor. Haaretz’te yer alan bir habere göre İsrailli yetkili, "ABD'nin İsrail'in içişlerine ilk müdahalesi değil. Daha önce iki kez Netanyahu'yu görevden almaya çalıştılar. Geçmişte nezaketsiz bir şekilde müdahale ettiler. [Eski ABD Başkanı Bill] Clinton Netanyahu'dan kurtulmaya çalışmıştı, bunu kendisi itiraf etti" dedi.

Netanyahu hükümeti üzerindeki baskı, son haftalarda yüz binlerce göstericinin, başbakanın zorlamayı planladığı tartışmalı bir yargı reformunu protesto etmek için sokaklara döküldüğü için artıyor.

Ülkenin adalet sisteminde yapılması planlanan değişiklik, İsrail tarihindeki en sağcı hükümet olan Netanyahu yönetiminin yargıçları atayan ve mahkeme kararlarını geçersiz kılan komite üzerinde kontrolü ele geçirmesine izin verecek.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN