New York'ta tarihi anlar: Eski ABD Başkanı Trump gözaltında

Eski ABD Başkanı Donald Trump, yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels’e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında "sus payı" ödediği suçlamasıyla hakkında açılan dava kapsamında gözaltına alındı. Böylelikle, ilk kez bir ABD Başkanı hakim karşısına çıktı. Öte yandan Trump, hakkındaki 34 suçlamanın tamamını reddetti. Davanın bir sonraki duruşmasının 4 Aralık'ta New York'ta yapılacağı öğrenildi.

SELMAN CÖMERT

Eski ABD Başkanı Donald Trump, hakkında açılan 'Sus payı' davası kapsamında gözaltına alındı. Böylelikle, ilk kez bir ABD başkanı hakim karşısına çıktı.

Trump'ın hakim karşısına çıkacağı Manhattan Ceza Mahkemesinin önü bir gün önceden basın mensuplarıyla doldu. Polis, mahkeme bölgesini demir bariyerlerle çevirerek etrafta geniş güvenlik önlemleri alırken, mahkeme bölgesinde bulunan sokak ve caddeler de trafiğe kapatıldı.

Trump’a yönelik soruşturmayı yürüten Manhattan Bölge Savcısı Alvin Bragg, sabah saatlerinde mahkeme binasına gelirken, ABD Temsilciler Meclisi üyesi Cumhuriyetçi Milletvekili George Santos'un da mahkeme binasına girdiği görüldü.

Trump karşıtı ve destekçisi küçük gruplar da sabah saatlerinden itibaren polis bariyerleri ile kendileri için ayrılmış binanın önündeki parkta yerlerini aldı.

TRUMP DESTEKÇİLERİNE SELAM VERDİ

Donald Trump Manhattan’daki mahkemeye teslim oldu. Lacivert bir takım elbise ve kırmızı kravat takan 76 yaşındaki Trump, mahkeme önündeki destekçilerine selam verdi.

dsfsdfd.png

Trump'ın mahkeme salonunda sanık sandalyesinde oturduğu fotoğraf ABD basınına düştü.

TRUMP SUÇLAMALARI REDDETTİ

Yaklaşık bir saatlik duruşmanın ardından ABD eski Başkanı Donald Trump, New York La Guardia havaalanındaki özel uçağına bindi. Daha önce FBI'ın arama yaptığı Mar-a-Lago malikanesine geçeceği ileri sürülen Trump'ın konuşma yapması bekleniyor.

Yetişkin film oyuncusu Stormy Daniels'e 2016 seçimlerinde aleyhine açıklama yapmaması için para ödediği iddiasıyla yargılanan ABD eski Başkanı Donald Trump, hakkındaki 34 suçlamanın tamamını reddetti.

"BU ÜLKEDE HUKUKUN ÜSTÜNLÜĞÜ ÖLDÜ"

Mahkeme dışında gazetecilere konuşan Trump'ın avukatı Todd Blanche, yargıcın davaya dahil olan herkesten şiddeti teşvik edecek bir dil kullanmamasını istediğini söyledi.

Trump'ın bir başka avukatı olan Joe Tacopina, iddianamenin ABD'de "hukukun üstünlüğünün öldüğünün" bir işareti olduğunu söyledi.

Tacopina, "Herkes hukukun üstünde olmadığı gibi, kimse de altında değil ve bu adamın adı Donald J. Trump olmasaydı, bugün hepimizin burada olacağı bir senaryo ortada yoktu" diye ekledi.

TRUMP DURUŞMADA ÇOK RESMİ DAVRANDI

BBC muhabiri Kayla Epstein, Trump'ın mahkeme salonundaki hal ve tavırlarını bildirdi. Epstein, gizli servis görevlileri eşliğinde mahkeme salonuna giren Trump'ın yüzünde belirli bir ifade olmadığını, adımlarını ağır ağır attığını aktardı. Trump'ın 'sinir patlaması' yaşamadığını, 'çok resmi davrandığını' anlattı.

Yargıcın sakin ve sesini asla yükseltmeden mahkemeyi yönettiğini anlatan muhabir, onun Donald Trump ile kibar, sakin ve kararlı bir şekilde konuştuğunu bildirdi. 57 dakikalık duruşmanın neredeyse tamamında sessizce oturan Trump, suçsuz olduğunu söylerken ve kendisine hitap edildiğinde konuştu.

DURUŞMADA TEHDİTKAR SOSYAL MEDYA PAYLAŞIMLARI GÜNDEME GELDİ

Duruşmada yargıç, eski başkanın kendisinin veya herhangi bir sanığın asi veya rahatsız edici bir şekilde davranması halinde, duruşmada hazır bulunma haklarını kaybedebileceklerini hatırlattı.

Savcılar savunmalarını yaparken sanık Donald Trump'ın "sosyal medyada tehditkâr paylaşımlar yaptığından" bahsetti. Trump'ın suçlamalar nedeniyle muhtemel bir "ölüm ve yıkımdan" söz ettiği sosyal medya gönderisine atıfta bulunuldu. Savcılık, bu tür mesajlardan endişe duyduğunu belirtti.

"YA TRUMP, YA ÖLÜM"

Adliyenin içi kadar dışında olanlar da dikkat çekici. Dion isimli fanatik bir Trump destekçisi, ABD eski Başkanı'nın yargılandığı adliye binasının dışında "YA TRUMP, YA ÖLÜM" yazan dev bir bayrak açtı. Dion, Donald Trump'ın yasa dışı olsun ya da olmasın, desteğini ondan çekmesine neden olacak tek bir şey bile yapamayacağını söyledi.

Dion, "(Trump) bir keresinde 'Beşinci Cadde'de birini vursam bile yine de başkan olurum' demişti ve buna inanıyorum. Çünkü silahlı saldırıdan daha önemli olan mesele bu ülkeyi kurtarmaktır" dedi.

BİR SONRAKİ DURUŞMA ARALIKTA

Trump'ın yargılandığı davanın bir sonraki duruşmasının 4 Aralık'ta New York'ta yapılacağı öğrenildi.

NELER OLMUŞTU?

ABD’de 2024 başkanlık seçimlerine aday olan Trump, 18 Mart’ta Manhattan Bölge Savcısının yetişkin filmleri yıldızı Stormy Daniels’e 2016 Başkanlık seçimleri sırasında sus payı ödemesiyle ilgili yürütülen soruşturma sonucunda büyük jüri tarafından suçlanmıştı.

Suçlamalara “siyasi cadı avı” şeklinde tepki gösteren Trump, Florida'daki malikanesinden dün New York'a ifade vermek için özel uçağı ile gelmişti.

ABD medyasında, Trump hakkındaki iddianamede, 30’dan fazla suçlama bulunduğuna dair bilgiler yer alıyor.

Trump, Amerikan tarihinde kendisine yöneltilen bir suçlama nedeniyle hakim karşısına çıkacak ilk eski başkan olacak.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (7)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
7 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN