Ordu, HDK’nın sivil bölgelerden çekilmesi şartını öne sürdü: Sudan'da ateşkes kabul edildi

Ordu, HDK’nın sivil bölgelerden çekilmesi şartını öne sürdü: Sudan'da ateşkes kabul edildi

Sudan'da insani ateşkes kabul edildi. HDK, ABD, BAE, Suudi Arabistan ve Mısır’ın önerdiği “insani ateşkese katılmayı kabul ettiğini teyit etmektedir” açıklamasını yaparken, Sudan ordusu ateşkesi yalnızca HDK’nin sivillerin yaşadığı bölgelerden çekilmesi ve silah bırakması şartıyla kabul edeceğini duyurdu.

Sudan’da 15 Nisan 2023’ten bu yana devam eden çatışmalarda, HDK ile ordu arasında ateşkese ilişkin görüşmeler yapıldı. Batıdaki Darfur bölgesinin merkezi Faşir, çatışmaların ardından HDK kontrolüne geçti. On binlerce kişi bölgeden kaçarken, HDK güçlerinin sivillere yönelik zorla yerinden çıkarma ve şiddet olayları videolarla ortaya kondu. HDK, önerilen insani ateşkese katılacağını duyurdu; Sudan ordusu ise ateşkesi yalnızca HDK’nin sivillerin bulunduğu bölgelerden çekilmesi şartına bağladı.

Açıklamada, HDK’nin Sudan’daki siyasi süreci şekillendirecek temel ilkelerin derhal görüşülmeye başlanmasını beklediği, adil, kapsamlı ve kalıcı bir barış ortamının tesis edilmesini amaçladığı öne sürüldü.

Sudan ordusu, henüz konuya ilişkin resmi bir açıklama yapmadı. Associated Press (AP) Haber Ajansı ise ismi belirtilmeyen bir Sudan ordu yetkilisinin, ateşkesi ancak HDK’nin sivillerin yaşadığı bölgelerden çekilmesini ve silah bırakmasını öngörmesi durumunda kabul edecekleri yönündeki değerlendirmesini paylaştı.

SUDAN’DAKİ ÇATIŞMALAR VE HDK GÜÇLERİNİN İHLALLERİ

Sudan, 15 Nisan 2023'ten beri ordu ile dış destekli HDK arasında şiddetli çatışmalara sahne oluyor.

Ülkenin batısındaki Darfur bölgesinin en büyük kenti Faşir, şiddetli çatışmaların ardından büyük ölçüde HDK'nin kontrolüne girdi.

On binlerce kişinin çatışmalardan kaçtığı kentte HDK'nin sivilleri zorla yerinden çıkardığı ve çok sayıda silahsız kişiyi öldürüp işkence ettiği anlar HDK mensuplarının paylaştığı videolara yansımıştı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN