Putin’den kritik temas: Ukrayna işgaline bir ülke daha katılabilir

Putin’den kritik temas: Ukrayna işgaline bir ülke daha katılabilir

Rusya’nın Ukrayna işgali hız kesmeden devam ederken, yeni bir gelişme gündeme bomba gibi düştü. Rusya’ya yakınlığıyla bilinen Belarus’u yıllar sonra ziyaret eden Vladimir Putin, mevkidaşı Alexander Lukaşenko’yu Ukrayna işgaline dahil edebilir.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in yakın müttefikini Ukrayna'ya karşı yeni bir kara harekatına katılmaya zorladığı yönündeki söylentilerin dozu artarken, Putin, Alexander Lukaşenko’yla görüşmek üzere Belarus’a gitti.

‘BELARUS’U BİZDEN BAŞKASI YÖNETMİYOR’

Putin'in 2019'dan bu yana Belarus’a ilk ziyareti olacak toplantı öncesinde Lukaşenko, iki liderin ekonomik işbirliğinin yanı sıra bölgedeki "askeri-politik durumu" ele alacağını söyledi.

Putin'in ziyaretinin Belarus’u Ukrayna'daki savaşın içine çekmek için yapıldığını düşünen uzmanların aksine Lukaşenko, ülkesinin "egemenliği ve bağımsızlığının" tartışma konusu olmadığını vurguladı. Cumhurbaşkanlığı’nın basın servisi aracılığıyla yayınlanan açıklamada, "Bunu bir kez daha vurgulamak istiyorum: Belarus'u bizden başka kimse yönetmiyor. Her zaman egemen bir devlet ve bağımsız olduğumuz gerçeğinden hareket etmeliyiz” diye kaydetti.

UKRAYNA YAKIN TAKİPTE

Görüşmeleri yakından takip eden Ukraynalı yetkililer, geçtiğimiz hafta, Rusya'nın ülkeyi kuzeyden işgal etmek için başka bir girişimde bulunabileceğini söylemişti. Ukrayna lideri Volodymyr Zelenskiy, Ukrayna'nın Moskova ve müttefikine karşı "olası tüm savunma senaryolarına" hazır olduğunu söyleyerek "Hem Rusya hem de Belarus ile olan sınırımızı korumak her zaman önceliğimizdir. Olası tüm savunma senaryolarına hazırlanıyoruz” dedi.

ZİYARET ÖNCESİ SAVUNMA BAKANLIĞINDAN AÇIKLAMA

Lukaşenko, daha önce Kremlin yönetiminin ülkesini on binlerce Rus askerini Ukrayna'ya göndermek için bir platform olarak kullanmasına izin verirken, Rus savaş jetleri Belarus’taki üslerden havalandı. Ancak Lukaşenko savaşa doğrudan katılmadı, hatta işgali eleştirerek çatışmanın "uzadığını" hissettiğini söyledi.

Geçen ay Rusya ile Belarus sınırında düzenlenen askeri tatbikatlar, Belarus’un çatışmaya girmek üzere olduğu yönündeki korkuları bir kez daha artırdı. Putin'in planlanan ziyaretinden saatler önce Belarus Savunma Bakanlığı, Lukaşenko’nun ülke ordusunun "savaşa hazır olup olmadığını" kontrol etmek için emrettiği askeri tatbikatların tamamlandığını duyurdu.

‘RUSYA TAKTİK YAPIYOR’ YORUMU

Uzmanlar, nispeten zayıf olduğu düşünülen Belarus birliklerinin, Putin baskı yapsa bile Ukrayna'ya girme konusunda şüphelerini sürdürüyor. Bazı analistler, Lukaşenko’nun son manevralarının, Moskova tarafından Ukrayna güçlerini başka bölgelere konuşlanmalarını önlemek için tasarlanmış bir hile olduğunu öne sürdüler.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN