Rusya bir ülkeye daha gazı kesti

Rusya bir ülkeye daha gazı kesti

Ukrayna işgali nedeniyle tarihi yaptırımlara maruz kalan Rusya, doğal gaz kozunu kullanmaya devam ediyor. Rus enerji şirketi Gazprom, ruble ile ödeme yapmayı kabul etmedikleri için Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz sevkiyatını tümüyle durdurduğunu açıkladı.

Ukrayna işgali nedeniyle ağır yaptırımlar uygulanan Rusya Devlet Başkanı Putin, Avrupalı ülkelerden talep ettiği ruble ile ödeme kararında ilk doğalgaz vanalarını kapattı.

Polonya hükûmetinin aralarında Rus enerji devi Gazprom'un da yer aldığı 50 Rus milyarder ve şirketlerine yaptırım kararı almasının ardından Moskova Polonya'ya gaz akışını durdurmuştu.

Polonya'nın online haber portalı ONET’in haberinde, Polonya’ya Rusya’dan gaz akışının kesildiğinin Polonya hükûmet kaynakları ve Polonya doğal gaz şirketi PGNİG SA’nın yetkilileri tarafından da teyit edildiği bildirildi.

BULGARİSTAN'IN RUS GAZINA BAĞIMLILIK ORANI YÜZDE 90 SEVİYESİNDE

Bulgaristan hükümetinden dün yapılan açıklamada da Rus gazına alternatif tedariklerin garanti altına alındığı ve ülkedeki tüketime ilişkin herhangi bir kısıtlama yapılmayacağı belirtilmişti.

Ancak Rus gazına bağımlılık oranı yüzde 90 seviyesindeki Bulgaristan, geçen yıl Rusya'dan 3,3 milyar metreküp doğal gaz ithal etmişti.

Bulgaristanlı yetkililer, Rusya ile bu yılın sonunda sona erecek uzun vadeli sözleşmeyi yenilemeyi planlamadıklarını açıklamışlardı.

Bulgaristan Enerji Bakanı Aleksandr Nikolov, komşusu Türkiye ve Yunanistan'dan LNG ve Azerbaycan'dan boru hattı sevkiyatlarını artırmayı planladıklarını söylemişti.

Bulgaristan, bu ay için ödemelerin yapıldığını ve gazın kesilmesinin sözleşme ihlali olacağını aktarıyor.

Polonya ise, petrolün yüzde 64’ünü, gazın yüzde 46'sını ve kömürün yüzde 15’ini Rusya'dan satın alıyor. Buna karşın, Varşova yönetimi, Rus doğal gazının kesilmesi halinde yeterli rezervlerinin olduğunu da kaydediyor.

Polonya, Norveç gazını Baltık denizi altından ülkeye getirerek Rusya'ya bağımlılığını bitirmek istiyor.

AVRUPA'DA DOĞALGAZ FİYATLARI YÜZDE 15 YÜKSELDİ

İki Avrupa ülkesine gaz akışının kesilmesinin ardından doğalgaz fiyatları sert yükseliş yaşadı.

Avrupa'nın doğal gaz ticaretindeki en büyük merkezi TTF'de mayıs kontratında fiyat yüzde 17,72 artarak 115,6 euro/MWh seviyesine yükseldi. Haziran kontratındaki fiyat da yüzde 17,5 yükselişle 115,19 euro/MWh.

ICE'deki verilere göre ise doğalgaz fiyatı güne 1370 dolar/bin metreküp ile başladı ve şu sıralarda düne göre yüzde 15 artışla 1300 dolar/bin metreküp seviyesinde.

YUNANİSTAN'DA ACİL TOPLANTI KARARI

Rusya'nın Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz sevkiyatını durdurması sonrası Yunanistan'da enerji konulu acil toplantı kararı alındı.

Öte yandan Gazprom'un Polonya ve Bulgaristan'a doğalgaz tedarikini durdurmasını 'şantaj' olarak niteleyen AB, ''Bu senaryoya hazırlıklıydık'' mesajı verdi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (5)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
5 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN