Polonya ve Bulgaristan'a doğal gazı kesen Rusya'dan tehdit: Diğer ülkelere de keseriz

Polonya ve Bulgaristan'a doğal gazı kesen Rusya'dan tehdit: Diğer ülkelere de keseriz

Gazprom, ruble ile ödeme yapmayı kabul etmedikleri için Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu açıklamasının ardından Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, diğer Avrupa Birliği ülkelerini de doğal gaz üzerinden tehdit etti.

Rus enerji şirketi Gazprom, ruble ile ödeme yapmayı kabul etmedikleri için Polonya ve Bulgaristan'a doğal gaz sevkiyatını durdurduğunu açıklamıştı. Alınan kararın ardından açıklamalarda bulunan Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Rusya'ya doğal gaz için rubleyle ödeme yapmamaları durumunda diğer Avrupa ülkelerine de doğal gazı kesebileceklerini açıkladı.

Rusya’nın doğal gazı tehdit olarak kullandıklarına yönelik iddiaları kabul etmeyen Peskov, Rusya'nın güvenilir bir tedarikçi olduğunu ancak Devlet Başkanı Vladimir Putin'in geçen ay açıkladığı yeni ödeme sistemine göre doğal gazın rubleyle ödenmesi gerektiğini ifade etti.

Sözcü'nün haberine göre Rus yetkili, “Ödemede son gün yaklaşırken bazı müşteriler yeni sisteme göre ödeme yapmayı reddederse yeni kararnameler uygulanır. Her şey hesaplandı ve tüm riskler gözden geçirildi” dedi.

NE OLMUŞTU?

Gazprom, doğal gaz ödemelerini rubleyle yapmadıkları gerekçesiyle Polonya ve Bulgaristan’a doğal gaz akışını kestiğini duyurmuştu. Rus şirket ayrıca Polonya ve Bulgaristan’dan geçen boru hatları üzerinden Almanya, Macaristan ve Sırbistan’a sevk edilen doğal gazın sözleşmelere aykırı olarak çekilmesi halinde bu ülkelere gönderilen doğal gazı da keseceği uyarısında bulunmuştu.

RUSYA’NIN YAPTIRIMLARA EN SERT KARŞILIĞI

Bu hamlenin, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle Batılı devletler tarafından kendisine uygulanan yaptırımlara bugüne kadar verdiği en sert karşılık olduğu düşünülüyor.

Avrupa’nın en büyük doğal gaz tedarikçisi olan Rusya’nın, 24 Şubat’ta başlattığı işgalden bu yana doğal gaz sevkiyatlarını kestiği ilk iki ülke olan Polonya ve Bulgaristan, Gazprom’un sevkiyatları durdurarak var olan doğal gaz tedarik sözleşmelerini ihlal ettiğini savunuyor. Polonya’nın tükettiği gazın yarısı Rusya tarafından sağlanıyor.

Rusya Devlet Başkanı Putin, daha önce “dostane olmayan” ülkelerin satın aldıkları Rus doğal gazının bedelini dolar yerine ruble ile ödemesini istemişti. Polonya ise birçok kez ödemeleri ruble ile gerçekleştirmeyeceğini ifade etmiş ve yıl sonunda bitecek olan
sözleşmeyi yenilememek üzere hazırlığa başlamıştı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN