İbrahim Kalın'dan Taliban'ın kadınlara eğitimi yasaklamasına tepki

İbrahim Kalın'dan Taliban'ın kadınlara eğitimi yasaklamasına tepki

Afganistan'da Taliban yönetimi kadınların üniversiteye gitmesini yasakladı. Taliban'ın eğitim yasağına tepki gösteren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, "İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" ifadelerini kullandı. ABD'den de "Bu kabul edilemez duruşun Taliban için önemli sonuçları olacak" açıklaması geldi.

Taliban yönetiminin, ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimine ara verilmesini duyurması tepkilere yol açtı.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Taliban yönetiminin aldığı yasak kararına tepki gösterdi. Kalın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Taliban yönetimi Afganistan’da kız öğrencilerin üniversiteye girişini yasaklayan bir karar almış. İslam’ın ruhuna aykırı bir karar. Bu yasağın dinde yeri yok" ifadelerini kullandı.

ABD: BU DURUŞUN TALİBAN İÇİN ÖNEMLİ SONUÇLARI OLACAK

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ned Price, Afganistan’da Taliban’ın ikinci bir duyuruya kadar üniversitelerde kız öğrencilerin eğitimini askıya almasının kabul edilemez olduğunu ve ABD’nin buna yaptırımlarla karşılık vereceğini söyledi.

Price, "Eğitim, uluslararası düzeyde tanınan bir insan hakkıdır ve Afganistan'ın ekonomik büyümesi ve istikrarı için esastır. Bu kabul edilemez duruşun Taliban için önemli sonuçları olacak.” diye konuştu.

Taliban’a bu karar nedeniyle hesap soracaklarını belirten Price, "Taliban'ın bazı üst düzey üyeleri halihazırda belirli önlemlere tabidir. Bir örgüt olarak Taliban belirli önlemlere tabidir. Ve Taliban'ı bugünkü duyurudan sorumlu tutmak için daha neler yapabileceğimize bakacağız.” dedi.

ORTAOKUL VE LİSEDE DE YASAKLANMIŞTI

Geçen yıl 15 Ağustos'ta Afganistan yönetimine gelen Taliban, ilkokul ve üniversitelerde kız öğrencilerin eğitim almasına izin vermişti. Taliban, üniversitelerde genç kız ve erkeklerin ders günlerini ayırmıştı. Kızlar kendi günlerinde eğitimlerine devam edebiliyordu. Kızların orta ve lise kademelerindeki eğitimlerine devam etmesine ise izin verilmemişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN