Tank kararı sonrası Rusya füze yağdırdı: 11 ölü, 11 yaralı

Tank kararı sonrası Rusya füze yağdırdı: 11 ölü, 11 yaralı

Rusya, Batılı ülkelerin Ukrayna’ya tank gönderme kararını çatışmaya “doğrudan müdahil olma” şeklinde değerlendirdi. Ukrayna’ya çok sayıda füze saldırısında bulundu. Kiev’e düzenlenen füze ve İHA saldırılarında 11 kişinin öldüğü, 11 kişinin ise yaralandığı belirtildi.

Rusya'nın Ukrayna'ya olan işgali devam ediyor. Batı ülkelerinin Ukrayna'ya tank gönderme kararı sonrası Rus ordusunun Kiev'e düzenlediği füze ve İHA saldırılarında 11 kişinin öldüğü belirtildi.

Ukrayna Devlet Acil Servisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Rus güçlerinin dün (26 Ocak) Ukrayna'ya savaş uçaklarından fırlatılan füzeler ve insansız hava araçlarıyla (İHA) saldırılar düzenlediği kaydedildi.

Açıklamada, saldırılar sonucu 11 kişinin yaşamını yitirdiği, 11 kişinin yaralandığı bildirildi. 35 binanın hasar gördüğü ifade edilen açıklamada en fazla Kiev bölgesinde altyapının hasar gördüğü bilgisi paylaşıldı.

RUSYA 55 FÜZE FIRLATTI, 47’Sİ İMHA EDİLDİ

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Valeri Zalujnıy, Rusya’nın 26 Ocak'ta ülkesine 55 füze fırlattığını, bunlardan 20'sinin başkent Kiev bölgesinde olmak üzere 47’sinin imha edildiğini bildirdi.

Ayrıca Rus ordusuna ait 24 İHA'nın Ukrayna Hava Savunma kuvvetlerince imha edildiği belirtildi.

Almanya ve ABD’nin Ukrayna’ya tank göndereceklerini açıklamalarının ardından Rusya Ukrayna’ya çok sayıda füze saldırısında bulundu. Rus ordusunun Ukrayna'ya düzenlediği füze ve İHA saldırılarında 11 kişinin öldüğü belirtildi.

SAVUNMA SİSTEMLERİ TARAFINDAN DÜŞÜRÜLDÜ

Ukraynalı yetkililer, Rus güçlerinin fırlattığı 30’dan fazla füzenin hedeflerine yaklaştığını belirlediklerini, Kiev’e yöneltilmiş en az 15 füzenin ise savunma sistemleri tarafından düşürüldüğünü açıkladı. Ukrayna hava kuvvetleri de daha önce, Rusya’nın Azak Denizi’nden gönderdiği İran yapımı bazı İHA’ların düşürüldüğünü söylemişti. Rusya aylardır Ukrayna’nın altyapısını hedef alan saldırılar düzenliyor. Elektrik santrallerinin tahrip edilmesi nedeniyle milyonlarca insan elektriksiz kaldı.

Ukrayna’nın en büyük özel elektrik üreticisi DTEK, Rus saldırılarının ardından Kiev ve diğer bazı bölgelerde elektrik şebekesi üzerindeki baskıyı hafifletmek için acil elektrik kesintileri uygulandığını belirtti. Almanya Başbakanı Olaf Scholz, haftalardır devam eden uluslararası baskının ardından Ukrayna’ya 14 adet Leopard 2 tankı tedarik edileceğini söylemişti. Bu model en etkili savaş tankları arasında sayılıyor. Alman Savunma Bakanı Boris Pistorius, tankların Mart sonu ya da Nisan başında verilebileceğini söyledi. ABD Başkanı Joe Biden daha sonra ABD’nin 31 adet M1 Abrams muharebe tankı göndereceğini açıkladı. Pentagon uzun süredir bu tankların Ukrayna’daki savaş alanına uygun olmadıklarını söylüyordu.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy bu açıklamaları memnuniyetle karşıladı, ancak tankların bir an önce teslim edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca Batı’ya uzun menzilli füzeler ve savaş uçakları göndermesi çağrısında bulundu. Ancak Ukrayna Savunma Bakanı’nın bir danışmanı BBC’ye yaptığı açıklamada “gidişatın değişmesi” için 300 ila 400 tanka ihtiyaç olacağını söyledi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg de Ukrayna’ya tank gönderilmesinin ülkenin savaşı kazanma kabiliyetinde büyük bir fark yaratacağını söyledi.

ŞİMDİ SIRA SAVAŞ UÇAKLARINDA

Amerikan Abrams ve Alman Leopard 2 tankların tedarik sözünü alan Ukrayna, F-16 savaş uçakları için bastırıyor. Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada ismini açıklamadığı bir Avrupalı yetkili ile Ukrayna’ya F-16 tedariki konusunu görüştüğünü duyurdu. Kuleba, bu yetkilinin kendisine F-16 sağlama konusunda çalışmaya başlayacağını teyit ettiğini vurguladı.

Öte yandan Amerikan haber sitesi The Hill’e konuşan Ukrayna Savunma Bakanı Danışmanı Yuriy Sak da Amerikan yapımı F-16 gibi batılı uçakları alma konusunda iyimser olduklarını belirtti. Ukrayna şu anda MiG-29 gibi Sovyet döneminden kalma savaş uçaklarını kullanıyor. Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Kirby, gazetecilere Ukrayna ile sürekli irtibat halinde olduklarını ve değişen şartları değerlendirdiklerini belirtti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN