Tayvan liderinden Çin’in ‘misilleme’ tehdidine yanıt: Böyle baskılarla bizi yıldıramazsınız

Tayvan liderinden Çin’in ‘misilleme’ tehdidine yanıt: Böyle baskılarla bizi yıldıramazsınız

ABD üzerinden çeşitli ülkelere gidecek olan Tayvan lideri Tsai Ing-wen, Çin'in kendisini ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüşmesi halinde misilleme yapmakla tehdit etmesinin ardından, dış baskının Tayvan'ın dünyayla temas kurmasını engellemeyeceğini söyledi.

Son yıllarda Tayvan’a yönelik siyasi ve askeri baskılarını artıran Çin’in açıklamalarına Tayvan Devlet Başkanı Tsai Ing-wen’in yanıtı gecikmedi. ABD üzerinden çeşitli ülkelere ziyaretlerde bulunacak Tayvan liderine ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy ile görüştüğü taktirde misilleme yapacaklarını bildiren Çin’le ilgili, dış baskının Tayvan'ın dünyayla temas kurmasını engellemeyeceğini belirtti.

Tayvan'ı kendi bölgesi olarak değerlendiren Çin, üst düzey görüşmeleri adanın ayrı bir ülke olarak değerlendirilme arzusuna destek olarak görerek ABD'li yetkilileri defalarca Tsai ile görüşmemeleri konusunda uyarıyor.

‘ÖZGÜRLÜK VE DEMOKRASİ YOLUNDA…’

Guatemala ve Belize'ye gitmeyi planlayan Tsai’nin, önce New York'tan, dönüşte Los Angeles'tan geçmesi planlanıyor. Resmi olarak teyit edilmemiş olsa da, California eyaletinde McCarthy ile tanışması bekleniyor.

Taoyuan'daki havaalanında yola çıkmadan önce demeç veren lider, "Dış baskı dünyaya açılma kararlılığımızı engelleyemez. Biz sakiniz ve kendimize güveniyoruz, ne boyun eğeceğiz ne de kışkırtacağız. Tayvan özgürlük ve demokrasi yolunda emin adımlarla yürüyecek ve dünyaya açılacaktır. Bu yol engebeli olsa da Tayvan yalnız değil" ifadelerini kullandı.

‘EĞER TEMASA GEÇERSE…’

Tsai'nin ayrılmasından kısa bir süre önce Pekin'de konuşan Çin'in Tayvan İşleri Ofisi Sözcüsü Zhu Fenglian, "ABD Meclis Başkanı McCarthy ile temasa geçerse, bu tek Çin ilkesini ciddi şekilde ihlal eden, Çin'in egemenliğine ve toprak bütünlüğüne zarar veren, Tayvan Boğazı'ndaki barış ve istikrarı bozan yeni bir provokasyon olacaktır. Buna kesinlikle karşı çıkıyoruz ve kararlılıkla karşılık vermek için kesinlikle önlemler alacağız" şeklinde konuştu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN