Zelenskiy: Navalny Putin tarafından öldürüldü

Zelenskiy: Navalny Putin tarafından öldürüldü

Rusya'da cezaevinde bulunan muhalif Alexei Navalny'nin hayatını kaybetmesinin ardından dünyadan tepkiler geldi. Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenskiy Putin'in en büyük rakibi olarak bilinen Navalny hakkında yaptığı açıklamada, "Açıkçası Alexei Navalny, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin tarafından öldürüldü. İşkenceye uğrayan diğer binlerce kişi gibi" dedi.

Putin'in en büyük rakibi olarak bilinen ve Rusya'da cezaevinde bulunan muhalif Alexei Navalny hayatını kaybetmesinin dünya liderleri ve önde gelen isimler olaya tepki göstererek, önemli açıklamalarda bulundu.

The Kyiv Independent'ta yer alan habere göre, Ukrayna Devlet Başkanı Volodmir Zelenskiy Almanya'da düzenlediği basın toplantısında yaptığı açıklamada, "Açıkçası Alexei Navalny, (Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin tarafından öldürüldü. İşkenceye uğrayan diğer binlerce kişi gibi" dedi.

Zelenskiy bunun, Putin'in 'her şeyini kaybetmeye ve eylemlerinden sorumlu tutulmaya' zorlanması gerektiğinin açık bir işareti olduğunu ekledi.

annesi.jpg
Navalny'nin annesi Lyudmila Navalnaya


"BAŞSAĞLIĞI DİLEMEK İSTEMİYORUM"

Bağımsız Rus medya kuruluşu Novaya Gazeta'nın bildirdiğine göre, Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin annesi Lyudmila Navalnaya, 12 Şubat'ta tutulduğu ceza kolonisine yaptığı ziyaret sırasında onu "canlı, sağlıklı ve neşeli" gördüğünü söyledi. Novaya Gazeta'nın aktardığına göre annesi Navalnaya "Başsağlığı dilemek istemiyorum" dedi.

DW'nin haberine göre, bugün Zelenskiy ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Almanya Başbakanı Olaf Scholz, Rusya muhalefet lideri Alexei Navalany'nin "cesaretinin bedelini muhtemelen hayatıyla ödediğini" söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ise konuyla ilgili "Alexei Navalny'nin ölüm haberinden derin rahatsızlık duyduğunu ve üzüldüğünü" belirtti. Von der Leyen, "Putin, kendi halkının muhalefetinden başka hiçbir şeyden korkmaz. Putin ve rejiminin neyle ilgili olduğuna dair acı bir hatırlatma. Otokrasiye karşı durmaya cesaret edenlerin özgürlüğünü ve güvenliğini korumak için mücadelemizde birleşelim" dedi.

"AB BU TRAJİK ÖLÜMDEN RUS REJİMİ SORUMLU TUTUYOR"

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, "Alexei Navalny özgürlük ve demokrasi değerleri için savaştı. İdealleri uğruna en büyük fedakarlığı yaptı" ifadesini kullandı.

Michel, "AB, bu trajik ölümden (yalnızca) Rus rejimini sorumlu tutuyor. Ailesine ve dünya çapında en karanlık koşullarda demokrasi için mücadele edenlere en derin taziyelerimi sunuyorum" dedi.

Rus muhalefet lideri Alexei Navalny'nin eski özel kalemi Leonid Volkov ise "Devlet propagandasına inanmamız için hiçbir neden yok. Eğer bu doğruysa, o zaman 'Navalny öldü' değil, 'Putin Navalny'i öldürdü" ifadesini kullanan Volkov, rejime 'güvenmediğini' de sözlerine ekledi.

Putin'in en büyük rakibi olarak bilinen Navalny'nin ekibi, geçtiğimiz haftalarda Rus muhalifin, Rusya cezaevi sisteminde "yok olduğunu" bildirmişti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN