Zelenskiy'den el konulan Rus varlıklarıyla ilgili çağrı: Ukrayna'nın inşası için kullanılsın

Zelenskiy'den el konulan Rus varlıklarıyla ilgili çağrı: Ukrayna'nın inşası için kullanılsın

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Dünya Ekonomik Forumu (WEF) için geldiği İsviçre'nin Davos kasabasında konuşma yaptı. Zelenskiy yaptığı açıklamada, dünya çapında el konulan milyarlarca dolar değerindeki Rus varlıklarının ülkesinin yeniden inşası için kullanılması çağrısında bulunarak, "Eğer dünyanın 300 milyar doları varsa neden onu kullanmayasınız?" dedi.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırıları devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy İsviçre'nin Davos kasabasındaki Dünya Ekonomi Forumu'nda (WEF) konuşma yaptı.

BBC'de yer alan habere göre Zelenskiy, dünya çapında el konulan milyarlarca dolar değerindeki Rus varlıklarının ülkesinin yeniden inşası için kullanılması çağrısı yaptı. Fakat Batı ülkelerinin Merkez Bankası yöneticilerinin bu konuda çekincelerinin olduğu ifade edildi.

Başkan Zelensky, İsviçre'nin Davos kentinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forumu marjında ​​BBC'ye yaptığı açıklamada, Ukrayna'daki savaşın faturasını Batılı vergi mükelleflerinin ödememesi gerektiğini söyledi.

Zelenskiy konuşmasında, "300 milyar dolarlık donmuş Rus varlığımız var. Ukrayna'yı yok ettiler. Eğer 300 milyar dolarlık Rusya varlığımız varsa, bunları Rus füzeleri tarafından yok edileni yeniden inşa etmek için doğrudan kullanmak zorundayız. Toplumunuz bize yardım etme konusunda neden düşünmek zorunda ki? Eğer dünyanın 300 milyar doları varsa neden onu kullanmayasınız?" dedi.

zel-22.jpg

EL KONULMUŞ EN BÜYÜK VARLIK BELÇİKA'DA

Avrupa’daki Merkez Bankası yöneticileri, Zelenskiy'nin isteğinin yerine getirilmesi konusunda bankalarının güvenilirliğinin zedelenmesinden endişe ediyor.

ABD ve İngiltere hükümetlerinin bu konuda istekli olmasına rağmen Avrupa’daki Merkez Bankası yöneticileri, böyle bir adımın küresel finansal istikrarı zedeleyebilecek yasal bir emsal oluşturmasından çekiniyor.

Özellikle Belçika’nın elinde büyük miktarda varlık olduğu biliniyor. Brüksel yönetimi daha önce bunun 2 milyar dolarını Ukrayna’ya aktarmak için başvuru yapmıştı.

'MERKEZ BANKACILARI ENDİŞELENMEKTE HAKLI'

İngiliz bankası Standard Chartered'ın patronu Bill Winters konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Doğru şeyi yapmanın buna değer olduğunu söyleyebiliriz ki çoğumuz bunun insani seviyede doğru olduğu konusunda hemfikiriz. Ancak merkez bankacılarının endişelenmeye hakkı olduğunu düşünüyorum" dedi.

Winters, "Uzun vadede ABD doları o kadar merkezi bir rol oynuyor ki, onu nasıl etkili bir şekilde silah haline getireceğimiz konusunda dikkatli olmamız gerekiyor. Yaptırımların uygulanmasıyla zaten oldukça silah haline getirildi" ifadesini kullandı.

Başkan Zelensky ayrıca Davos'ta aralarında Amerikan yatırım bankası ve finansal hizmetler holding şirketi JP Morgan Chase'den Jamie Dimon ve Blackstone'dan Steven Schwarzman'ın da bulunduğu Wall Street finansörleriyle bir araya geldi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
2 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN