1 milyona az kaldı doktorum nerede?

1 milyona az kaldı doktorum nerede?

En ucuz otomobil demek için neredeyse 1 milyonları konuşacağımız günler çok yakında. Bugün 800 bin lira sınırında sadece 19 model bulunurken, bir üst segmente geçmek için 1 milyon lira şart. Gittikçe artan kur ve vergi karşısında belki de 1 ay sonra her bayi 1 milyoncu olacak.

ALİ YILDIRIM

Türkiye’de seçim sonrasında kur barajı açılınca artışların önünde kimse duramadı. Bir gecede yeniden tavan yazan dolar ve Euro her gün zirveyi tazelerken hiç kuşkusuz bundan en çok otomobil fiyatları etkilendi. Buna bir de demode vergi sistemi eklenince fiyatlar artık milyonları da aşar oldu. Özellikle Euro kurunun geçerli olduğu otomotiv sektöründe TL’nin yabancı para birimleri karşısında büyük bir kayıp yaşaması hem alım gücünü yok etti hem de yeni bir otomobil sahibi olmayı hayale çevirdi. Vergi dilimlerinin bile anlamsız kaldığı otomobil fiyatlarında en düşük dilim artık yüzde 80 oldu. Ne yüzde 45’in ne de yüzde 70’lerin anlamı kaldı. En ucuz otomobillere bakıldığında da artık 1 milyon seviyelerinin yavaş yavaş geçildiği görülürken, tüketici hayallerini de geride bırakmış oldu. Bugün A segmenti bir aracın bir bile 700-800 bin lira seviyelerinde olması bütün tabloyu ortaya koydu. Eğer o modelin dolusuna sahip olmak istiyorsanız 1 milyon lirayı gözden çıkarmanız gerekecek. Fiat Egea Sedan hibrit versiyonuyla 1.07 milyon liralık etiket taşıyor. Eğer icon donanımlı bir Renault Clio isterseniz 1.01 milyon lirayı gözden çıkarmanız gerekecek. Peugeot 208 ve Opel Corsa’nın halk arasında full+full seçenekleri 1.1 milyon lira seviyelerinde. Asgari ücretin 11 bin 400 lira olduğu Türkiye’de en düşük segment otomobillere bile ulaşmak için en az 88 ay çalışmak gerekiyor. Birkaç yıl öncesine kadar bu fiyat aralığında lüks otomobilleri konuşuyorduk.

24kr04-dekkka.jpg

800 BİN LİRASI OLANIN 19 SEÇENEĞİ VAR

Cardata verilerine göre, 800 bin lirası olan bir tüketicinin sadece 19 model seçeneği var. Bu 19 modelin birçoğu da aynı markanın en düşük sınıftaki modelleri. En ucuz otomobilin fiyatı 682 bin lira iken gözümüz bir üst segmente kayınca hemen 1 milyon lira seviyeleri tartışılmaya başlanıyor.

screenshot-3.jpg

EK VERGİYE RAĞMEN GELİYORLAR

Son birkaç yılda Türkiye pazarında da hızla boy göstermeye başlayan Çinli markalar, ne ek vergi dinliyor ne de fiyat kaygısı taşıyor. Alt segmetten premium sınıfa kadar birçok modeli pazara sokan Çinliler, korkusuz şekilde ilerleyişini ve gelişimini sürdürüyor. Çin devletinin resmi markası olan Voyah da bunlardan biri. Türkiye pazarına Free ile giriş yapan marka, 4.5 milyonluk fiyat etiketi taşıyor.

Dünyada son birkaç yılda otomotiv teknolojisi büyük bir değişime uğradı. Aynı zamanda elektrikli dönüşüm farklı markaları da ortaya çıkarırken, hiç kuşkusuz bu konuda en hızlı markaların başında Çinli üreticiler geldi. Avrupalı üreticilerin bile korkulu rüyası haline gelen Çinli markalar birbirinden farklı otomobilleri birbiri ardına sıralıyor. Türkiye’de bu değişimden nasibini alırken, bugün hemen hemen 5 farklı marka da Türkiye pazarında boy gösteriyor. Alt segmentten üst segmente kadar birçok modelle ortaya çıkan markalar Türkiye’yi Avrupa pazarı için bir köprü olarak görüyor. Otomotiv sektöründe Çin istilası Türkiye’de de ek vergiye rağmen artık gerçekleşiyor. MG, SKYWELL, Chery ve Leapmotor’dan sonra Voyah da Türkiye pazarına adım attı. Çin devletinin premium otomobil üreticisi olan Voyah ilk etapta Free modeliyle pazarda boy gösterecek. Marcar Otomotiv distribütörüğünde Türkiye’de faaliyet gösterecek olan marka, ön sipariş modeline bile başladı. Marcar Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Çırak “Premium elektrikli otomobil üreticisi Voyah markasını, Marcar Otomotiv olarak temsil etmekten büyük mutluluk duyuyoruz. Ön siparişe açtığımız Voyah Free modelimiz kısa sürede büyük ilgi gördü. Premium segmente Voyah Free ile yeni bir soluk getiriyoruz. Bu noktada yeni Çin markaları arasından en sürdürülebilir olması sebebiyle Voyah’ı tercih ettik. Çünkü Dongfeng’in devlete bağlı olarak uzun yıllardır otomotiv sektöründe faaliyet göstermesi, bizim karar almamızda önemli bir etken oldu” açıklamasında bulundu.

24kr04-manset.jpg

4.5 MİLYON LİRALIK FİYAT ETİKETİNE SAHİP

Free modelinin satışına başlayan marka, ön siparişlerle 4 milyon 550 bin liralık bir fiyat etiketiyle boy gösterdi. Geri alım ve 8 yıl batarya garantisi veren marka, ilk teslimatları eylül ayında yapacak. Çin ve Norveç’in ardından Türkiye pazarında yollara çıkan Voyah Free, biri 160 kW gücünde ön aksa, ikincisi 200 kW arka aksa aktarma yapan, toplamda 360 kW (488 HP) sistem gücüne sahip. 720 Nm maksimum tork üreten sistem, Akıllı 4 Çeker Sistemi’nin de katkısıyla 0-100 km/s hızlanmasını 4.4 saniyede tamamlayabiliyor. Voyah Free’nin maksimum hızı ise 200 km/s.

500 KM MENZİLİ VAR

WLTP normlarına göre 500 km’ye kadar elektrikli menzil sunan Voyah Free’nin şehir içi tüketim değeri 15,5 kWh/100 km iken kombine sürüş tekimiyse 20,2 kWh/100 km. Hızlı şarj istasyonlarında (DC) bataryalar 45 dakika içerisinde yüzde 20’den 80 seviyesine kadar doldurulabiliyor. 106/100 kWt batarya kapasitesi, 12V ve 230V priz ve Tip 2 şarj kablosu da Voyah Free’nin ekipmanları arasında yer alıyor.

ARAÇ SAHİBİ OLMAK YERİNE AYLIK ABONELİK DÖNEMİ

Otomobil sahibi olmanın gittikçe zorlaştığı Türkiye’de son dönemde günlük saatlik hatta dakikalık kiralamalar dikkat çekerken Fiat yeni bir sistem geliştirdi. Fiat yeni modeli 500e için abonelik sistemini sınan marka, SIXT ile işbirliğine gitti. Marka, elektrikli model için rezervasyon oluşturacak ve aynı zamanda aylık periyotlarla aracı kiralayabilecek. FIAT ve SIXT rent a car iş birliği ile devreye alınan model kapsamında, kullanıcılar abonelik süresi boyunca aylık 29 bin 900 lira ödeyecek. Araç aboneliklerini başlatabilecek ve diledikleri zaman, ek bir bedel ödemeden aboneliklerini sonlandırabilecekler. Sistem sayesinde kullanıcılar esnek koşullarla, tam elektrikli 500e otomobillerini deneyimleme şansı bulurken, araç sahibi olmanın getirdiği tüm vergilerden veya kiralamada süre koşulundan muaf olacaklar.

24kr04-fiat-500e.jpg

EN BÜYÜK PROBLEM NAKİT AKIŞI VE KUR ARTIŞI

Otomotiv satış sonrası pazarında geçen yılın son döneminde başlayan yükseliş trendi ikinci çeyrekte de devam etti. 2023 yılının ikinci çeyreğinde satış, ihracat ve istihdamını artıran sektör, kurdaki artışa rağmen yılın üçüncü çeyreğinde de satışlarda dolar bazında yüzde 2,65 artış bekliyor. Otomotiv Satış Sonrası Ürün ve Hizmetleri Derneği’nin (OSS) 2023 Yılı 2. Çeyrek Sektörel Değerlendirme Anketi’ne göre; yılın ikinci çeyreğinde, 2022’nin aynı dönemine göre yurt içi satışlarda ortalama yüzde 11.76’lık artış yaşandı. Üretici üyelerin yüzde 44,1’i yatırım planlarken, 2023 yılının ikinci çeyreğinde gözlemlenen problemlerin başında “kur artışı” geldi. OSS üyeleri, “nakit akışında yaşanan problemler”in öncelikli sorunlardan olmaya devam ettiğini de belirtiyor. Anket sonuçlarını değerlendiren OSS Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Özçete, “Yaz ayları kaynaklı mobilitedeki artış, sektöre pozitif yönde yansıdı. Otomotiv satış sonrasını direkt olarak etkileyecek otomotiv piyasasındaki arz ve talep oranı dengelenmiş duruma geldi. Likiditeye ulaşmada yaşanan zorluklar ve maliyetlerdeki artışların sektörümüzde nakit akışında daralmaya sebep olduğunu gözlemliyoruz. Kredi faizlerine yapılabilecek olumlu yönde bir düzenleme ve krediye erişimin kolaylaşmasıyla sektör daha da hareketlenecektir” dedi.

24kr04-ali-ozcete-oss.jpg
Ali Özçete

RENAULT OYAK DÜŞÜK EMİSYON ORTAKLIĞI YAPTI

Renault Group ve OYAK, İspanya merkezli HORSE Holding ile ortaklığa imza attı. Türkiye’de Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında faaliyet gösteren motor ve güç aktarım sistemleri tesisi üretim faaliyetleri Bursa’da ‘OYAK HORSE’ adıyla devam edecek. Aralarında Türkiye’nin de bulunduğu yedi ülkede faaliyet gösterecek HORSE Holding, ileri hibrit ve düşük emisyonlu motor ve güç aktarım sistemleriyle ilgili bilgi ve varlıkları tek çatı altında toplayacak. Genel merkezi Madrid’de olan HORSE Holding, yıllık 3,2 milyon üretim kapasiteli sekiz tesisi ve üç Ar-Ge merkeziyle Renault Group’un ileri hibrit ve düşük emisyonlu motor ve güç aktarım sistemleri konusundaki endüstriyel bilgi birikimini ve varlıklarını devralıyor. Şimdiye kadar Oyak Renault bünyesinde bulunan motor ve güç aktarım sistemleri tesisi ‘OYAK HORSE’ adıyla Oyak Renault’nun Bursa fabrikasında üretime devam edecek. İspanya, Arjantin, Portekiz, Brezilya, Şili, Romanya ve Türkiye’de faaliyet gösterecek şirkette Renault Group’tan 9 bin çalışan görev yapıyor. Türkiye’de OYAK ortaklığı ile Bursa’da bulunan HORSE tesisinde ise 875 kişi çalışıyor.

24kr04-reno-oyak.jpg

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN