11 ili etkileyen deprem sonrası duyuruldu! SGK'ya başvuru yapan kişiler maaşa bağlanıyor: İşte yapılması gereken tek şey!

11 ili etkileyen deprem sonrası duyuruldu! SGK'ya başvuru yapan kişiler maaşa bağlanıyor: İşte yapılması gereken tek şey!

Kahramanmaraş'ta meydana gelen 7,7 ve 7,6 büyüklüğündeki deprem sonrasında tüm Türkiye depremzedeler için seferber olurken Sosyal Güvenlik Kurumu'ndan son dakika duyurusu geldi. Başvuru yapan kişilere maaş bağlanacak. Peki başvurular nereden ve nasıl olacak? Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun konuyla ilgili detayları paylaştı. İşte yapılması gereken tek şey...

Uzmanlar tarafından asrın felaketi olarak adlandırılan ve Türkiye'de büyük yıkımlara neden olan Kahramanmaraş depreminde yaralar sarılmaya devam ediyor. Özel ve kamu kurumlarından depremzedeler için adımlar atılmaya devam edilirken SGK tarafından yapılan son dakika duyurusu milyonlarca kişinin gündemine oturdu. Başvuru yapan herkese maaş bağlanacak. Düzenli olarak paranız hesabınıza yatacak. Detayları Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun paylaştı. Peki SGK maaş aylığından nasıl yararlanabilirim? Hangi şartlar geçerli? İşte detaylar...

jhhjjjh.jpg

PRİM VE GÜN SAYISINA DİKKAT!

Maaş konusunda önemli bilgiler veren Özgür Erdursun, ölen kişinin eğer sigortası varsa eşine veya da çocuğuna maaş bırakabileceğini belirterek, "Bunun için prim gün sayısı ve sigortalılık süresinin olması gerekiyor. Depremde hayatını kaybeden kadın ya da erkeğin SSK’da 900 gün, Bağ-kur’da 1800 prim gün sayısı olması gerekiyor. Bu durumda çocuklarına ve eşlerine aylık bağlanır." ifadelerini kullandı.

hhjhjhj-1.jpg

Açıklamasının devamında maaş için prim ve gün sayısına dikkat çeken Erdursun, şu ifadeleri kullandı:

"Hayatta kalan eş çalışsa da çalışmasa da, emekli olsa da olmasa da eşten emekli maaşını alır” diyerek devam eden Erdursun, maaşın alınabileceği tüm durumları; “Erkek çocukları 18 yaşına kadar, lise ve dengi bir okulda 20 yaşına kadar, üniversitede okuyorsa 25 yaşına kadar bu haktan yararlanabilir. Kişi okurken çalışsa da anne babadan bu maaşı alabilir. Yüzde 60 ve üstü maluliyet varsa anne babadan dolayı ömür boyu aylık alır. Dul kalmış kişiler, yetim ve öksüz kalmış çocukların bu hakları var, bunları konuşmalıyız. Bunları yakınları bilmeli ki başvuru yapsınlar."

BORÇLAR TEK KALEMDE SİLENEBİLİR

Depremzedelerin borçlarının silinebileceğini söyleyen Özgür Erdursun, "Bağ-kur’dan maaş alabilmek için borç olmaması gerekiyor. Burada bazı borçlar silinecek, bazılarının gecikme faizleri silinecek. Bir kişi esnafsa ve depremde hayatını kaybettiyse ve borcu varsa yakınları bu yasal düzenlemeden faydalanabilirler." dedi.

hghghg-16.jpg

SGK'YA BAŞVURUN AYLIK MAAŞ ALIN

Bölgede meydana gelen yıkılımla birlikte iş yerlerinin yıkıldığı ve milyonlarca insanın işsiz kaldığı belirtiliyor. Bu konuda işsiz kalanların SGK tarafından ödenen işsizlik maaşından yararlanabileceğini ifade eden Sosyal Güvenlik Uzmanı Özgür Erdursun, "Bu kişiler İşkur’a başvuracaklar, son 3 yılda en az 600 gün çalışmışlığının olması gerekiyor. İşsizlik maaşının bir ay içinde müracaatta başvurulması lazım." önerisinde bulundu.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN