Altın ve dolar bu hafta dip yapacak! İslam Memiş'ten ekonomik tufan uyarısı: Fiyatlar kalıcı değil!

Altın ve dolar bu hafta dip yapacak! İslam Memiş'ten ekonomik tufan uyarısı: Fiyatlar kalıcı değil!

İsabetli yorumlarıyla bilinen piyasa uzmanı İslam Memiş, küresel çapta yaşanacak bir büyük ekonomik krizin başında olduğumuzu, bu nedenle dünya ülkelerinin merkez bankalarının son iki, üç aydır altın ve gümüş stokladığını, mart ayında da buna devam edeceklerini söyledi. Memiş, altın ve dolar fiyatlarının önümüzdeki günlerde düşeceğini fakat rakamların kalıcı olmayacağını söyledi. İşte, İslam Memiş altın, döviz, dolar, euro yorumları...

Piyasalardaki dalgalanmalar devam ederken; bir yandan Amerikan Merkez Bankası FED'in faiz kararı beklenmeye başladı.

Her hafta piyasalara ilişkin önemli açıklamalarda bulunan finans piyasaları uzmanı İslam Memiş, hem iç siyaset hem de dış siyaset ve enflasyonla mücadeleyi baz alan değerlendirmelerde bulundu.

2023/01/16/islam-memis-altin-yorumlari.jpg

"ALTIN VE GÜMÜŞ FİYATLARI DİP ARAYIŞINDA"

İslam Memiş'in 7 Mart 2023 Salı günü Youtube kanalında yaptığı piyasa yorumları şöyle:

Neden altın ve gümüş fiyatları, pariteler 7 Mart 2023 Salı akşamı sert bir şekilde düştü?

ABD Merkez Bankası FED'in başkanı Jerome Powell'in konuşması fiyatları düşürdü. FED'in mart toplantısında 5 baz puanlı faiz artırımı beklentisi vardı. Piyasalar bunu, şahin tonda bir açıklama yaptığı için FED Başkanı Jerome Powell, 50 baz puan faiz artırımı yapacaklar beklentisi ile EMTA fiyatlarında düşüşler olduğunu gözlemliyoruz.

FED'in 50 baz puanlık faiz artırmak olasılık piyasalarda şu anda fiyatlandığı için altın ve gümüş fiyatlarında son bir dip arayışında olduğunu gözlemliyorum.

Yani FED, sözlü yönlendirmeye ve toplantı öncesi başladı ve FED toplantısında mart kararında 25 baz puanlık faiz artırımının olacağını ve 25 baz puan faiz artımı yaptıktan sonra piyasalara sözlü olarak yönlendireceğiyle alakalı düşüncem sabittir.

2022/12/14/islam-memis-ucuz-kasko-yazisi.jpg

"FİYATLAR KALICI DEĞİL"

Yine piyasalarımı manipüle etmeye devam ediyorlar. Altın ve gümüş fiyatları dip arayışında. Son demler, son fırsatlar... Özellikle mayıs sonrası yani haziran aylarında agresif yükselişlerin yaşanma ihtimali çok kuvvetli.

Elinde TL bulunduran, elinde dolar veya döviz bulunduran, altının ons fiyatındaki ve altının gram fiyatındaki bu düşüşleri fırsata çevirmek isteyen yatırımcılar için bu haftanın önemli bir fırsat haftası olduğunu tekrar etmek isterim. Bu fiyatlar kalıcı değil. Özellikle ons tarafından yaşanan sert düşüşlerle birlikte merkez bankaları da stoklarını artırmaya devam ediyorlar.

Geçen yıl biliyorsunuz 7-8 ay boyunca baskılanmıştı ve elinizdeki varlıkları bozdurmayın, tuzağa düşmeyin, merkez bankaları altın ve gümüş stoklamaya devam ediyorlar. Ucuz mal ediyorlar ve depolarını fiziki altınla dolduruyorlar uyarılarım vardı.

Yılın son ayında dünyadaki bütün merkez bankalarının stoklarında ciddi anlamda yaklaşık 400 ton civarında altın alımı yaptığını da Dünya Altın Konseyi açıkladı. Bunların içerisinde Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası da 95 tonluk altın alımı yaptığını gördük.

2023/02/01/altin-yukselir-mi-islam-memis.jpg

"DÜNYADA EKONOMİK KAOS BEKLENİYOR"

Yine merkez bankaları, fiziki altın ve gümüş alımlarına devam ediyorlar. Şirketler gümüş alırken, merkez bankaları altın alıyorlar.

Ocak ayında altın alımları yüzde 16 arttı. Merkez bankaları ocak ayında 31 ton altın alımı yaptılar. Altın talebindeki artış 20 ton ile 60 ton arasında bir ağırlığa sahip oluyor. Türkiye ocak ayında 23 tonluk altın alımı yaparak rezervini 565 tona kadar yükseltti.

Özellikle kasım, aralık ayında toplamda 62 ton altın alımı yapan Çin, ocak ayında 15 ton altın alımı yaptı.

Bakın düşüşler var, bu düşüşleri fırsata çeviren merkez bankaları var. Neden altın stokluyorlar? Çünkü büyük bir kaos bekleniyor. Hem ekonomik anlamda, hem de jeopolitik risk açısından büyük bir kaos bekleniyor.

Diğer yandan dünya ülkeleri dijital paralara geçecek ve dijital paralar da altına bağlanacağı için merkez bankaları her fırsatta altın stoklamaya devam ediyor.

2023/02/04/islam-memis-aciklama-1.jpg

"EKONOMİK TUFANIN PATLAMASI AN MESELESİ"

Merkez bankaları son 1-1,5 yıldır altın rezervlerini artırırken sen ne yapıyorsun?

Ocak ayında altın alımını yüzde 16 civarında artıran merkez bankaları aslında şubat ve mart aylarında altın rezervlerini artırmaya devam edecek. Yılın ikinci çeyreğinin başında Dünya Altın Konseyi'nin raporlarında altın ve gümüş stoklarındaki artışı görmüş olacağız.

Dünyadaki ülkelerinin ekonomileri artık öyle bir noktaya geldi ki, ekonomik krizin patlaması an meselesi. Büyük bir ekonomik tufanın aslında ilk çeyreğindeyiz. Buna göre hazırlık yapmakta fayda var.

Türkiye, Millet İttifakı'nın cumhurbaşkanı adayını açıkladığını dün akşam hep beraber görmüş olduk. 14 Mayıs tarihinde yapılacak seçim takvimi, 10 Mart'ta açıklanacak. Türkiye bundan sonraki süreçlerde bir genel seçim havasında bir yola çıktı ve bu yolda çok engebeli bir yol, çok stresli bir yol.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN