Depremde canlarını kaybeden, ocağı sönen vatandaşlar bir aydır da çadır afeti yaşıyor. ‘Yaraları hızla saracağız’ söylemleri havada kaldı, barınma sorunu dört haftadır çözülemedi. Soğuk ve yağmur altında yaşam mücadelesi ortak feryada dönüştü: En temel soruna bile bu kadar zamanda nasıl çare bulunamaz. Hâlâ insanlar çadır diye haykırıyor. Artık bu işi çözün.
Maraş depremleri 11 ilde onlarca ilçede yıkıma neden oldu. Bölgede başta barınma olmak üzere pek çok sorun ortaya çıktı. Ancak deprem felaketinin ardından insanlar kar altında barınak beklerken Kızılay’ın depolarında çadırların üç gün bekletildiği ve bu çadırların Ahbap Derneği’ne satıldığı ortaya çıktı. Ayrı bir afete dönüşen koordinasyonsuzluğun yansıması olan skandalın ardından TV’de yardım kampanyaları yapıldı.
Hükümet ‘hızla çözüm’ açıklamaları yaptı. Ancak yıkımın üstünden 32 gün geçmesine rağmen ‘Çadır yok’ çağrıları sürüyor. Bölgede incelemelerde bulunan CHP Genel Başkan Yardımcısı Malatya Milletvekili Veli Ağbaba “Vallahi billahi bir aydır çadır yok” dedi. Ayrıca barınma sorununun üstüne bir de Hatay’da temiz su sorunu ortaya çıktı. Bölgeye giden muhalefet temsilcileri “Afetzede hâlâ suya, tuvalete kavuşamadı. Her şey neredeyse bir ay önceki gibi” ifadesini kullandı.
BARINMA SORUNU GÖÇÜ ARTIRIYOR
Çadır sorunu sivil toplum kuruluşlarının raporlarına va bölgedeki belediye başkanlarının açıklamalarına da yansıdı. Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) deprem bölgesindeki incelemelerini rapor haline getirdi. KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik’in paylaştığı ve “Çadırkentlerin yetersizliği göçleri artırıyor” tespiti yapılan raporda “Depremin en çok etkilediği yerlerde sağlığa erişimde ciddi sıkıntılar vardır. Çadır sorununun dahi tam olarak çözülmemiş olması, suların kirlenmesi, oluşturulan çadırkent ve konteynerde banyo ve tuvalet sorununun standartların çok uzağında olması, hava durumu gibi nedenlerden dolayı birçok yerde salgın tehlikesi baş göstermiştir. Çadırların kalabalık olması da bu duruma eklenince üst solunum yolu enfeksiyonlarında ciddi bir artış gözlenmektedir. Genel anlamda tuvalet ve banyo problemi devam etmektedir. Köylerde seyyar tuvalet yoktur. Kalabalık nahiye, ilçe ve illerde yeterince tuvalet bulunmamakta, çoğu yerde ise tuvaletlerin düzenli temizliğinin yapılmamasından kaynaklı sağlığı tehdit eden kirlilik yaşanmaktadır” denildi.
VATANDAŞ ÇADIR DİYE FERYAT EDİYOR
Yıkıma uğrayan Samandağ Belediye Başkanı Refik Eryılmaz, deprem bölgesindeki barınma sorununa çözüm bulunması için yetkililere çağrısını yineleyerek “Depremin üzerinden 1 ay geçti, hala vatandaşımız, ‘Çadır, çadır’ diye feryat ediyor. Çadır bir yana ihtiyaçlarını karşılayacak, duş alabilecekleri mekanlarının olmadığını görüyoruz” dedi. Eryılmaz “Çadır bir yana ihtiyaçlarını karşılayacak, duş alabilecekleri mekanlarının olmadığını görüyoruz. Yani bu insanlar hayatta ama herhalde hijyensizlikten ve salgın hastalıklardan ölecek. Biz buradan yetkililere sesleniyoruz, çok zor değil” dedi.
ELEKTRİK VE SU SORUNU DA SÜRÜYOR
Depremin merkez üssü Maraş ve Dulkadiroğlu ve ilçelerinde evleri yıkılan ve hasar gören çok sayıda insan, hâlâ kendi imkânlarıyla barınma sorununu çözmeye çalışıyor. Dulkadiroğlu ilçesine bağlı Sütçü İmam Mahallesi’nde yaşadıkları bina yıkılan çok sayıda kişi, kurulan çadır kentlerde yer bulamadı. Talep etmelerine rağmen kendilerine çadır temin edilmeyen depremzedeler, bu nedenle daha güvenli gördükleri Beyazıt Mahallesi’nin yüksek kesimlerinde brandalardan kurdukları çadırlarda yaşama tutunmaya çalışıyor. Kendi imkânlarıyla aldıkları brandaları inşaat molozları arasından temin ettikleri demirlerle çadıra çevirdiklerini belirten vatandaşlar su, elektrik ve çadır sorununa dikkat çekerek yardım çağrısında bulunuyor.
1 AYDA SADECE 70 ÇADIR GELDİ
Yerleşik nüfusu 3 bin 335 olan Hatay’ın Arsuz ilçesinin Gökmeydan Mahallesi, deprem nedeniyle çok fazla aldığı göç ile yaklaşık 22 bin kişinin yaşadığı bir yere dönüştü. Antep’ten, İslahiye’den ve Antakya’dan gelenler Gökmeydan’da yazlık evlere sığınmış. Gökmeydan halkı, şu anki nüfusu ve çadır yokluğu sebebiyle depremin üzerinden geçen bir aya rağmen barınma sorunu yaşıyor. Görüştüğümüz Mahalle Muhtarı Eşref Karayün, gelmeyen yardımlara tepki gösterirken “Arsuz genelinde en büyük sıkıntı çadır” dedi. Karayün, gelen depremzedelerle nüfuslarının 22 bine çıktığını, barınma sorunu yaşadıklarını belirterek “1 ayda 70 çadır geldi” dedi.